Luca Turilli (Luca Turilli’s Rhapsody) – ,,Som veľkým fanúšikom filmu Promheteus”

Luca Turilli's Rhapsody

Pred časom vydala partia združená okolo Lucu Turilliho svoj druhý album v kariére Prometheus, Symphonia Ignis Divinus. Priateľský naladený  Luca sa dosť rozhovoril, čiže v tomto rozhovore sa dozviete čo to o samotnom diele, ale aj ďalšie zaujímavé info (napr. aj o jeho vzťahu s bývalými kolegami z Rhapsody of Fire).

Zdravím Luca. Nedávno si s kapelou vydal album nazvaný Prometheus, Symphonia Ignis Divinus. Čím ti učaroval tento hrdina?

Luca Turilli: Čauko… Pretože, Promheteus pre mňa veľa znamená. Som veľkým fanúšikom filmu Promheteus, ktorý režíroval Ridley Scott. Vieš, kinematografia je mojou veľkou vášňou…

Mám rád filmy, ale samozrejme môj Prometeus je prepojený s mýtom, kde Prometeus prináša ľuďom oheň, múdrosť pre ich povznesenie a je to veľmi dôležitý odkaz. Čiže je to kombinácia oboch starého a moderného Prometea.

Kedy začali vznikať skladby preň a ako prebiehalo nahrávanie?

Luca Turilli: Priateľu, bol to naozaj neuveriteľný zážitok 😉 Zavrel som sa do štúdia v marci 2014 a vyšiel som z neho v marci 2015. Takže to znamená, že som sa do toho albumu vložil úplne všetkým. Poviem ti rovno, že to bolo sedem mesiacov skladania, tri mesiace produkcie a takmer dva mesiace mixovania.

Áno, bol to veľmi ambiciózny projekt a to spôsobilo dlhé trvanie, pretože nie som len skladateľ, ale aj aranžér muziky Rhapsody. Bolo to veľmi vzrušujúce, keď si predstavíš všetky tie orchestrálne party, všetky aranžmány…

Mnohé súčasné kapely nahrávajú s orchestrom a platia si externého aranžéra. Ale ja s Rhapsody… Vieš no, keby som mal platiť externého aranžéra, cítil by som sa ako keby som nebol skladateľom 🙂

Pretože väčšina hudby mojej kapely  sa odvíja od talianskeho orchestra. Takže je to pre mňa veľmi dôležité… Som hrdý na to, že všetko robím sám. Samozrejme trvá to mnoho času.

Obsah albumu

Aké ďalšie témy okrem Prométea nájdu fanúšici na tomto diele?

Luca Turilli: No, môžem ti povedať, že som ukončil ságu s mojimi bývalými kolegami z Rhapsody of Fire. S naším predchádzajúcim albumom Asceding to Infinity a súčasným Prometheus, Symphonia Ignis Divinus som pripravený tvoriť songy na rozličné témy.

Ako vieš na predošlom boli zastúpené témy ako Excalibur, vo všeobecnosti o metafyzike. Povedal by som, že všetko súvisí s metafyzikou s tajomstvami vesmíru, tajomstvami našej planéty, vedou, filozofiou, antropológiou,  psychológiou…

Rád hovorím o týchto veciach, pretože je to základ pre hlbšie pochopenie nášho života, našej existencie, duchovnej dimenzie a podobne…

Áno, aj keď hovorím o rôznych témach používajúc rôzne texty v skladbách, je tam spoločný prvok spájajúci hudbu Rhapsody so ságou použitou na predchádzajúcich albumoch. Tým je duchovná evolúcia, ktorá je pre mňa veľmi dôležitá.

Pretože pravdou je, že s Rhapsody chceme rozširovať pozitívne posolstvo. Naozaj zdôrazňujeme vyhľadávanie univerzálnych hodnôt, ako sú láska, úcta, ktoré majú zásadný význam pre evolúciu ľudstva. To je srdce hudby a textov Rhapsody.

Samozrejme, v rôznych skladbách hovorím o rôznych témach, ako sú moderné veci, minulosť, súčasnosť, čokoľvek… Už nemám obmedzenia v súvislosti so ságou. Teraz využívam akékoľvek témy, ktoré ma napadnú.

Elektronika

Všimol som si, že na albume ste použili o niečo viac elektroniky ako v minulosti. Prečo ste sa tak rozhodli?

Luca Turilli: Jasne, pretože som veľkým milovníkom elektronického zvuku. Ľudia, ktorý vážne poznajú moju sólo kariéru, počuli albumy ako Prophet of the Last Eclipse alebo Iné projekty ako Dreamquest, ktoré som vydal a presne to ma dostalo k elektronickým zvukom.

No hlavne hudba Rhapsody má v sebe mnoho “filmu“ a elektronický zvuk tam je veľmi podstatná vec.  Mám veľmi rád trilógiu Matrix, Resident Evil a veľa podobných…

Medzi poslednými by som taktiež spomenul nového Spidermana, kde je veľa elementov typických pre soundtrack, prepojených so zvukom novej generácie. Mohol by som povedať, že takpovediac horím soundtrackmi. Myslím, že je to veľmi dôležitá časť  zvuku nových Rhapsody.

Niečo som chcel využiť už v minulosti,  ale nebolo to možné, pretože všetka tá hudba a texty sa vzťahovali k spomínanej ságe, ktorá skončila albumom číslo desať – From Chaos to Eternity.

Zaujímaví hostia

Ďalej som si všimol zaujímavé mena medzi hosťami – Ralph Scheepers, David Readman a podobne.  Z čej iniciatívy sa objavili na albume?

Luca Turilli: Pretože ako sa album predlžoval a niektoré nové piesne mali cez 17 minút. Pre mňa bolo veľmi dôležité to, aby nezneli rovnako. Preto som v niektorých z nich použil latinčinu, v ďalších taliančinu a niekde som použil aj angličtinu. V King Solomon and the 72 Names of God nájdeš starovekú hebrejčinu…

Všetko spomínané bolo zrealizované kvôli variabilite. Pretože keby som chcel použiť jednu vec, album by mal 70 minút a bol by nudný. Čiže bolo pre mňa veľmi dôležité ponúknuť rôzne veci, pridať rôzne hlasy, rôzne vokály a podobne…

A keď som tvoril The King Solomon, napadlo mi, že by som chcel počuť duet, kde by bol aj náš spevák Alessandro. Taktiež som tam chcel  využiť láskyplné vokály plné emócií aby som zvýraznil stredovýchodnú atmosféru..

Chcel som to využiť k symfonickým partom Russela Alena alebo Davida Reedmana, pretože ich typ hlasov sa neskutočne hodí k takejto atmosfére. No nakoniec som sa rozhodol dať do vokálov Davida. Bolo to perfektné skrášlenie a myslím si, že mi David veľmi pomohol.

Bola tu aj možnosť aby Ralph Schepeers spieval všetky epické songy z albumu a taktiež Thundersteel (cover Riot). Tá je bonusom na albume, upravená do cinematic verzie. Je špeciálnym duetom medzi Ralphom a naším spevákom Alessandrom. A áno, myslím, že to bola výborná vec. Niečo podobné bude pokračovať na našich ďalších albumoch.

Chystané akcie

 Cez ktoré krajiny povedie turné na jeho podporu?

Luca Turilli:Cez veľa krajín a taktiež cez vašu 🙂 Áno, môžem potvrdiť, že v rámci Prometheus Cinematic Tour, plánujeme byť na cestách v novembri a decembri.  Turné bude založené na videoprojekcii, pretože pre nás je veľmi dôležitý filmový prvok v našich vystúpeniach, nielen zvuk.

Ľudia majú záujem aj o vizuálny zážitok, čo umocňuje filmový prvok na našich koncertoch. A chcel som povedať, že zavítame do každej krajiny v Európe. Na Slovensku strávime, myslím dva dni. Áno, môžem potvrdiť  slovenským fanúšikom že vás očakávame, pretože našu show prinesieme aj vám. A samozrejme bude to pre nás magický moment 😉

Ktoré skladby z aktuálneho CD zaznejú na živo?

Luca Turilli: Teraz to nie je možné prezradiť. Je to prekvapenie. Už toto leto to ľudom prezradíme v plnej paráde na koncertoch. Teraz máme staré Rhapsody hity, ďalej niekoľko piesní z mojich sólo albumov a taktiež nové songy.

Čiže je vždy veľmi ťažké rozhodnúť sa a myslím, že ľudia sa toto leto rozhodnú pre nejaké tituly. Samozrejme nebudú chýbať tradičné hity a nesmieme zabudnúť ani na nové veci, čiže bude to určite stáť zato.

Luca Turilli Rhapsody

Nehudobný život

Čomu sa venujú členovia tvojej kapely v súkromí (záľuby a záujmy)?

Luca Turilli: Myslím, že u všetkých je to podobné ako aj u mňa. 90 percent môjho dňa je skladanie a akonáhle  mám nejaký voľný čas, cvičím jogu, meditujem kvôli posilneniu duchovného zmyslu môjho života.

Podľa mňa je to základ pre hlbšie pochopenie tajomstiev vesmíru, o ktorých sa nedozvieš z kníh. Keď čítaš v knihách o týchto veciach, môžeš byť nimi fascinovaný, no nepochopíš ich význam. Ale keď to skutočne praktizuješ, pochopíš zázraky súvisiace s našou existenciou, s naším životom a taktiež všetkému okolo, čo je pre mňa veľmi dôležité.

Rád sledujem Lionela Messiho, keď hrá v Barcelone, ale nikdy som nebol na žiadnom futbalovom zápase. A ostatní… Spevák Alessandro Conti tetuje, má tetovací salón a myslím, že v tom má veľkú vášeň. Veľa ľudí a veľa fanúšikov Rhapsody, absolvuje dlhú cestu (do stredu Talianska) aby sa nechali tetovať práve u neho.

A, čo by som mohol povedať o ďalších…hm… Dominique a Patrice, naši francúzski členovia, veľmi radi cestujú. Sú stále na cestách a niekedy je veľmi ťažké stanoviť, kde sa práve nachádzajú, pretože môžu byť všade okolo.

Alex Landenburg, náš nový bubeník celé dni hrá, jediný jeho záujem je bubnovanie. Má veľkú trpezlivosť ako technickí bubeníci (napríklad Mike Mangini). Istý čas hral v progresívno heavy metalovej kapele Annihilator. 24 hodín denne cvičí, aby sa z neho stal lepší hráč.

Všetci robia rôzne veci, ale sme veľmi zdravá kapela. Nikto nefajčí, nikto nepije…. Čiže sme dosť netypickou heavy metalovou kapelou 🙂 Možno preto, že sme skôr cinematic metal a nie skutočný heavy metal.

Luca v civile

Ako vyzerá bežný deň Lucu Turilliho?

Luca Turilli: Ako som povedal, 90 percent dňa pracujem na počítači za pomoci môjho super full power systému. Ja sa stále venujem zvuku na jednom skvelom softvéry na mojom počítači, ktorý by dokázal tvoriť soundtracky pre filmy, TV či videohry.

Čiže to zaberá veľkú časť môjho života a potom samozrejme Rhapsody. V kuse skladanie, skladanie, ale ako som povedal, taktiež aj niekoľko hodín meditácie, pretože keby som vkuse sedel, tak by som za dva roky prekonal infarkt.

Samozrejme navštevujem aj posilňovňu.  Pre mňa je veľmi dôležité stráviť v nej aspoň hodinu denne. A nakoniec, keď všetky tie veci urobím idem spať. Vieš, spávam 5 až 6 hodín v noci, no keď môžem rád si pospím dlhšie. Ale teraz, to nie je možné.

Od svojej domovskej bandy Rhapsody of Fire si sa oddelil v roku 2011. Si v kontakte s ich členmi?

Luca Turilli: Samozrejme. Myslím, že rozchod bol veľmi priateľský. Alex Staropolli je stále môj najlepší priateľ. Stále sa stretávame. Mám pocit, že o pár dní príde do môjho rodného mesta Trieste a stretneme sa.

Nemáme veľa času, ale keď idem von so ženou stretávame sa s Alexom a trávime spolu pekný čas. Vieš no, bola to jedna éra môjho života a zrazu som robil album Prometheus. Nemal som veľa času, no album je už vydaný. Vďaka tomu mám aj voľný čas.

Keď mám možnosť, stretávam sa s Alexom a vymieňam si niektoré názory s naším starým spevákom Fabiom. Zo začiatku to bolo prekvapenie, ale teraz je to podľa mňa výborne.

Máme dve Rhapsody a obe sú od seba rozličné. Všetci môžu byť šťastní.

Reunion?

Bolo by reálne, žeby si sa objavil na niektorých ich koncertoch ako hosť?

Luca Turilli: Ako hosť na koncertoch Rhapsody of Fire? Určite nie.

Pretože ako vieš, rozišli sme sa kvôli rozdielnym spôsobom práce. V štúdiu sme trávili 24 hodín. Alex robil radšej veci, ktoré chceli fanúšikovia. To bol dôvod rozchodu. Všetci sme priatelia ale ako vieš, po toľkých rokoch ma napadlo, že je potrebná zmena. Je to veľmi dôležité pre moju Rhapsody a oni majú svoju Rhapsody.

Môžem ti povedať niečo, po čom to lepšie pochopíš. Novinári sa ma často pýtajú: ,, Čo si myslíš, o prvom albume Rhapsody of Fire bez teba?“

Prvú vec, ktorú som odpovedal bolo: Prvý krát, keď sme sa s Alexom stretli po jeho vydaní, vymenili sme si zopár názorov.  A povedal som: „Vieš čo Alex ? Vypočul som si tvoj nový album od Rhapsody of Fire len raz, pretože je pre mňa veľmi ťažké počúvať váš materiál, ktorý som neskladal.“

Strávil som s nimi 20 rokov. Skladal som muziku s Alexom a Fabio bol náš spevák. A teraz som počul ich album iba raz. Nie som skladateľ a v rovnakom čase som počul skladby Rhapsody of Fire spievané Fabiom. Je to zvláštny pocit, ktorý si nemôžeš predstaviť.

A vieš, čo mi povedal Alex? ,,Pre mňa je to to isté, počul som album Ascending to Infinity iba raz“ a potom sme si dali pizzu. Ale mám rád, keď sa s Alexom stretávame, rozprávame sa o všetkom, ale nie o tom, čo robíme vo svojich kapelách. A to je cesta, aby sme sa navzájom rešpektovali.

Preto sme sa rozhodli, že nebudeme novinárom hovoriť,  čo si myslíme navzájom o našej muzike. Je to veľmi dôležité, aby sme ostali ďalej priateľmi. Čiže necítim sa na to, aby som bol špeciálnym hosťom Rhapsody of Fire s Fabiom. Teraz má každý nové aktivity a myslím, že je dobré, keď sa chceme predstaviť s vlastnými Rhapsody.

Ako som povedal, sága už nie je a každý z nás môže pracovať, ako chce. Myslím, že je to tak dobré. Skončili sme a netreba to miešať. Rozchod je stále čerstvý a samozrejme niekto niekedy o kapele niečo povie, ale nie je toho veľa. Každý by mal jasne definovať svoju kapelu.

Budúcnosť

Texty na albumoch Rhapsody vychádzali z tvojej vlastnej Emeral Sword ságy. Neplánuješ do budúcnosti niečo podobné so svojou súčasnou kapelou?

Luca Turilli: Nie, už nechcem viac hovoriť o ságe.. Vieš, v každom albume je isté percento hrdinských tém ako na poslednom – One Ring Rule Them All, Ygdrasil…

Mám na mysli fantasy. Songy ako One Ring Rule Them All sú však založené na filme. Keď premýšľame napríklad o piesni Ygdrasil, má viac ezoterický význam, no je prepojená so severskou mytológiou, tajomstvami ruín. Čiže je to stále o tajomstvách planéty, ak by som mal kategorizovať štýl podobných songov. Ale samozrejme, niektorí ľudia tomu hovoria fantasy.

Takže by som povedal, na každom albume Luca Turilli´s Rhapsody je časť priestoru venovaná mýtom, legendám vzťahujúcim sa ku planéte a slnku. A budú tam aj nejaké moderné party za použitia elektronického zvuku.  Myslím, že skladby novej Rhapsody  sú dostatočne pestré. To je isté.

Chcem povedať, že čas od času na albumoch LTR sa objavia prepojené piesne. Napríklad, nevie to veľa ľudí, no môžem povedať, že štyri skladby z Asceding to Infinity sú prepojené na tri kúsky z nášho aktuálneho albáča – Nova Genesis, Promheteus and Of Michael the Archangel and Lucifer’s Fall part 2.

Na ne budú nadväzovať  kúsky na ďalších platniach, ktoré ukončia trilógiu Michael Archangel. Vieš, je to taký mini koncept, plný metafyziky, prepojený s niektorými titulmi. Rád kombinujem viacero piesní, ako v tomto prípade.

Záver

Ok, tak náš rozhovor sa končí. Prajem všetko dobré a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre slovenských fanúšikov.

Luca Turilli: Samozrejme. Je pre mňa a celú moju Rhapsody veľmi dôležité držať si kontakt s fanúšikmi. Veľmi sa teším, keď prídeme do vašej nádhernej krajiny. A vieš si predstaviť, čo je najlepší moment pre skladateľa? Keď sa zavrieš prvý deň do štúdia a začneš robiť hudbu, ktorej energia vrie priamo vo vnútri teba.

A potom je najdôležitejší moment, keď sa môžeš postaviť na stage pred fanúšikov, a začať hrať tie songy z toho štúdia, vtedy začneš cítiť tú istú energiu 🙂 To je vzrušujúci moment, na ktorý čakám a teším sa na zdieľanie ho s fanúšikmi. Čoskoro okolo novembra alebo decembra.  Skutočne sa na to teším.

Ďakujem Tomáš, bolo mi potešením. Ešte raz ďakujem… Uvidíme sa na turné.

Za spoluprácu na článku ďakujem Adymu Hnatovi 😉

Foto: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://ltrhapsody.com/
Facebook: https://www.facebook.com/ltrhapsody

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *