Pablo (Secret Session) – ,,Sú veci, čo ohrozujú tento band viac ako COVID”

Secret krst 2021

Secret krst 2021Bratislavsko-zvolenskí Secret Session toto leto vydali album Dancing in the Liquid Light. No zároveň je to aj rozlúčka so starou zostavou. Kapele sa však podarilo nájsť nových členov a už pracujú aj na novom materiáli. Viac už ale v rozhovore s gitaristom a spevákov v jednej osobe – Pablom.

Zdravím Pablo. Nedávno ste vydali druhý album Dancing in the Liquid Light. No v oficiálnych materiáloch uvádzate, že je to rozlúčka s aktuálnou zostavou. Čo sa presne stalo, že sa zostava rozišla?

Pablo: Čauko, život 🙂 Po škole sme sa s Ivi (frajerka a meotaristka Secret Session) odsťahovali z BA späť na stredné Slovensko – do BB.

Dano (gitarista) už dávnejšie moc nechodil z Brna na skúšky do BA (okrem iného mal toho veľa a rozbiehal novú džezovú kapelu)… Do toho to trochu asi prestalo postupne každého baviť. Ľudia sa posunuli inde, a tak to išlo do stratena.

Nato, že sme boli v iných mestách a štátoch sme celkom dosť hrávali. Často to bola oštara s odvozmi, organizáciou, logistikou, do toho každý mal v rámci kapely asi inú motiváciu, ambície, sny… Proste kombinácia veľa okolností a aj (medzi)ľudských záležitostí.

Noví členovia

Zároveň už máte nových členov. Ako sa vám ich podarilo nájsť?

Pablo: Noo, vedel som, že keď som tu v BB, nedá a nechce sa mi chodiť už jazdiť hore-dole cez pol republiky (ešte v dobe covidu, a k tomu nie som šofér), takže som sa pozeral po lokálnych ľuďoch.

Človek, keď „hráva“ resp. žije s muzikou a nápadmi ako „autor“ každý deň, tak (aspoň ja) rozmýšľa, s kým sa dá hrať, a kto ho možno nejako inšpiruje, a baví. Tak som skúsil niekoho osloviť a väčšina povedala hej.  Dali sme album (teraz sa mixuje), no tiež sa to nepodarilo udržať.

Ďalšie koncerty budú s inými ľuďmi.

Povedz o nich pár slov.

Pablo: Nooo, je to rôzne. Čo sa týka zostavy, čo nahrávala tretiu dosku tak je to takto:

Na basu hrá Robo Schranz, čo je pôvodne gitarista (ale vie na všetko strunové a aj klávesy) z kapely Maringotka a Džipís and Gádžos.

Hráva skôr akustickú muziku ale „chce byť rocker“, tak to prijal:) Začal chodiť aj na spev, tak som ho zlanáril aj na vokály. Sólovú gitaru hrá násťročný borec Janko Kicko, chalan z lazov, čo sem musí cestovať dvomi-tromi spojmi, s mamou má zaujímavú post-folk kapelu Hmlisto.

Má absolútny sluch, spieva, na gitaru je fest talent a má ocina totálneho music lover fanatika, takže má dobrú výchovu pre tento band 🙂 . Má rád veci od folku až po black metal, čo je super. Ďuro Havlík hrá s Robom v Maringotke, hráva aj sám a má s bratom výnimočný band Clube de Esquiar.

Nahrával na dosku väčšinou akustické gitary, niekde aj bezpražcovú basu a originálne spieva. Má rád tiež tonu muziky podobného razenia ako ja. Teraz má veľkú malú novú radosť, tak neviem či bude mať moc čas s nami koncertovať.

Saxík a perkusie nahral Maťo Novák, ktorý hráva v milión projektoch + všetky kšefty, čo prídu a ako hlavný band má Darkness Positive. Rád sranduje a fajn spieva, a teraz ide na džezovú školu do Viedne, tak neviem, čo bude… No a dvaja bubeníci…

Lukáš Kubičina je známa kultúrna postavička z BB, na bubny je skôr ľahká ruka, má niečo džezové, ale aj zároveň moderné, hrá groovovo a (na moje cítenie) hrozne presne (myslím v dobrom), tak ho musíme kaziť, aby to v Ss fungovalo.

Má krásny zvuk, znie ako z nahrávky. No je total vyťažený, lebo drží pri živote veľa nezávislej divadelnej scény SR. No a druhú sadu hrá Maťo Kotman, čo je tiež total talent 🙂 . Metalista, čo hráva aj punk. Je dosť hlasný, keď sa nekrotí 🙂 .

Hral som s ním chvíľu v kapele Búrka a v mojej starej metalovej kapele Sunity s nami zaskakoval. Super spieva a je total muzikálny 🙂 . Len je tiež total vyťažený, lebo jazdí a aj spoluúčinkuje so Smejko a tanculienka. Takže hráva bežne denne pre toľko ľudí, čo my všetci dokopy hádam za celý rok 🙂

Tak, ako vidíš nie je to ľahké. Na zimné koncerty vyrážam s Jankom a Robom, a na bubny hrá kamoš Adam Krovina (ex Lusk). Na flautu, kláves a vokály Saša Volentierová (ex Indiánka).

Špecifická muzika

Teraz ti dám ťažkú otázku. Vaša hudba je neskutočne krásna, ale pomerne komplikovaná (určená skôr pre náročných). Napriek tomu – skús obsah nového albumu popísať vlastnými vetami. Čo na ňom nájde poslucháč, ktorý sa s ním stretne prvýkrát?

Pablo: Óooo, vďaka za kompliment, tiež sa mi zdá krásna 🙂 Ani by som nepovedal, že je komplikovaná. Ono si myslím, že by ju vedela vypočuť aj babka alebo, aj nejaké  7 ročné dieťa.

Ale aby si do nej prenikol hlbšie a mohol si z nej mať komplexnejší  zážitok, mal by si počúvať, a vnímať… Nie len čakať, že príde nejaký ohurujúci trendy sound, vlezlý refrén, alebo sexi brutal hlas – a tým pádom si to zariadiš, a skonzumuješ. Každý song je iný, o to sa vždy snažím, od kedy robím muziku.

Iný aj emóciou a aj hudbou, dúfam. Na „Dancingu“ nájde človek pekné melódie, atmosféru a dýchajúcu organickú hudbu hranú spoločne ľuďmi, ktorí sa, verím, väčšinu času aj počúvajú.

Album bol zaznamenaný na špeciálnom vystúpení s tanečníkmi z krajín, ako Čile, Poľsko, Cyprus, Malajzia a Slovensko. Ako vznikla celá tá myšlienka?

Pablo: V BB sa živým ako projektový manažér Divadla Štúdio tanca, čo je scéna pre súčasný tanec s vlastným repertoárom, budovou atď., zriadená pod VUC-kou. Mám tam kolegov tanečníkov z celého sveta. Zakladateľka a (ex) riaditeľka Zuzana Hájková chcela vedieť, čo to máme za band, tak som jej doniesol náš prvý album.

Páčilo sa jej to, a tak nás teda pozvala zahrať v rámci už existujúceho formátu 2v1, v ktorom v divadle účinkujú kapely v sprievode umeleckého súboru. Tak sme hrali a bol to fakt riadny koncert.

Super zvuk, meotar na celú obrovskú stenu v úplne tmavej miestnosti, do toho sa hýbali profi tanečníci. Proste viac ako dôstojný posledný koncert zostavy, som rád, že sa to nahralo a takto vyšlo. Songy aj ľudia v kapele si to zaslúžili.

Secret koncert 2021

Nový album 

A čo nasledovník Dancing in the Liquid Light? Dá sa povedať, kedy budeme počuť nejaké skladby z neho, prípadne rovno, kedy bude hotový?

Pablo: Nooo, veci sú už nahraté… Ešte treba niečo málo dosólovať a dospievať. Dokopy je to 9 vecí a má to vyše 70 minút sa mi zdá… Niečo z toho sme hrali už aj na koncertoch a budeme hrať, aj teraz.

Netuším, kedy do bude hotové, nemáme žiadny termín. Mix a master by sa dal aj do konca roka. Len by som veľmi chcel, keby to aj niekto vydal. No a na to sa musí človek veľmi snažiť, a otravovať, a to sa mi nechce, tak uvidíme…

Osobne som si všimol trend, že niektoré rock/metalové kapely sa vracajú k slovenskému jazyku. Nemohlo by sa stať niečo podobné aj u vás?

Pablo: Trendy idú úplne mimo mňa. Ale asi skôr nie, aj keď by som chcel niečo zložiť po našom. Pravda však je, že počúvam celý život asi 98 % muziku spievanú po anglicky a text v slovenčine ma proste nikdy nenapadol.

Na novú dosku mám ale prvú slohu piesne Skull Full Of Bees, ako alternatívu aj slovenský text a nie je to úplný grc, tak, ak ma napadne, aj zvyšok možno z toho niečo bude… A ešte aj názov „Lebka plná včiel“ znie dobre aj po našom celkom, že?

COVID 19

Bohužiaľ, pomaly nám nastupuje tretia vlna COVIDU. Prežije to kapela Secret Session?

Pablo: Sú veci, čo ohrozujú tento band viac ako covid… Keby sme sa z toho živili bolo by to nemožné 🙂 . Takto to je „len“ komplikácia. Aj tretiu dosku sme cvičili v lockdowne a spievali sme piati ľudia harmónie v rúškach, v miestnosti 4 x 4 metra, takže sa to dá. Len netreba byť rozmaznaní…

Na webe sme mali anketu, kde sme sa hudobníkov pýtali či by hudobníci z vlastnej iniciatívy mali propagovať očkovanie. Aký je tvoj názor?

Pablo: Každý nech propaguje čomu verí a čo chce, to je jedno či hudobník. Ja som zaočkovaný a aj každý, s kým hrám je…

Ty si bol jeden z členov Secret Session, ktorí nám dali rozhovor v roku 2019. Čo sa od tej doby zmenilo v tvojom osobnom živote?

Pablo: Fuu ani neviem, moja pamäť nie je až taká dokonalá. Asi to, že som v inom meste, mám inú robotu a s Ivi máme vlastný byt. Mám gamatky, nemám kúrenie v kúpeľni, mám novú basovú gitaru (na ktorú hrávam aj v novom projekte The Electric Tribute).

Nahral som hudbu do profesionálneho divadla. Vďaka tomu som bol konečne donútený sa naučiť „nahrávať“ muziku doma na PC, čo je veľká zmena, aj keď stále to nie je úplne moja šálka kávy. No a mám pár nových platní, bol som v Taliansku, vlastním Rainbow Machine, a získal som nejakých nových známych, možno aj zopár kamošov, a som o dva roky starší 🙂

Bežný život

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Pablo: Cez týždeň vstanem po siedmej, dám si raňajky, bežím do roboty na ôsmu, porobím veci, dám si obed, porobím zas trochu niečo, potom idem okolo štvrtej domov a s Ivi sa niekde prejsť alebo na pivčo, občas nejaká skúška, film, platne, koncerty atď…

No a víkend je väčšinou nepracovný. Tak ideme na nejaký výlet, túru alebo hrať koncert, čo je už väčšia sranda 🙂

Nie je problém skĺbiť prácu a kapelu Secret Session?

Pablo: Ani nie, ver či never, robotu mám od bytu 150 metrov a skúšobňu 50:) Časovo to medzi robotou a kapelou nekoliduje, a nevadí, a ani nejako energeticky sa to nebije. Niekedy to aj inšpiruje, takže fajn.

Slovenská scéna

Sleduješ aj slovenskú hudobnú scénu? Čo ťa v poslednom čase najviac zaujalo?

Pablo: Ja to mám také čudné, pretože veľa vecí, čo ma zaujmú, vlastne nepočúvam. Prvú dosku nám nahrával Tomáš Loob, čo má takú kapelu Luvver. To znie super, v dobrom slova zmysle svetovo aj sa mi to nezdá pseudo, ale prirodzené.

Potom ten FVLCRVM má dobré nápady aj zvuk. Takí God and Eve, keď som počul tiež zneli vážne, potom Jakub Šedivý a Kristína Mihálová, keď som počul znelo až odzbrojujúco. Je to nejako tak ako keď uznáš dobré jedlo – že brutal chuť, zaujímavé… Ale radšej si dáš to, čo máš overené a robí ti dobre 🙂

No a potom sú kapely, čo skôr by som si „k životu“ púšťal, tí východniari tam musia mať veľa bláznov, ten Raptor Koch je king, potom bubeník toho projektu Drť, čo má Mišo Kaščák je zabijak, a aj ten ich spoluhráč Miro Král.

On je taký experimentátor. Za takých je fajn Trenčan Andrej Danócsi (ktorý to vie super aj s videom) a aj Pijony. Potom tí 52 Hertz Whale robia niečo dobre, Le Payaco naživo dobre hrajú, Živé Kvety dve dosky pred rozpadom boli majstrovské a potom také UG veci ako zo ZH Skrat v Štrku, no a metal…

Aj keď niekedy je to klišé, ale mám rád ľudí, čo to robia, a ten spirit kapiel ako Scarlet Wings, Castaway, Depresy…

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre čitateľov.

Pablo: Vďaka, že toto niekto čítate, buďte zdraví a tešte sa z maličkostí 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/secretsessionsk/
https://bandzone.cz/secretsession/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *