Ronnie James Dio: Životopis heavymetalové ikony

Ronnie James Dio dlhý čas patril medzi rock/metalových velikánov, o ktorých neexistovala žiadna kniha v češtine, resp. slovenčine. Vďaka pražskému vydavateľstvu MetalGate sa to tento rok zmenilo. 27. novembra vyšla neoficiálna biografia tohto speváka s názvom Ronnie James Dio: Životopis heavymetalové ikony.

Ronnie James Dio: Životopis heavymetalové ikony

Hneď ako som ju dostal do ruky, trochu ma zarazil formát

Narozdiel od známych knižných biografií kapiel Deep Purple, Iron Maiden, obal je len papierový. Ani jej hrúbka nie je moc veľká. Ale poznáme staré známe ,,nesúď knihu podľa obalu“. Nájdeme tu kompletný životopis R. J. Dia – od jeho začiatkov, cez pôsobenie v  Rainbow/Black Sabbath/DIO, až po jeho skon. Nechýba ani množstvo fotografií.

Mladších čitateľov zaujmú pasáže, venujúce sa Tenacious D a Diovej účasti v South Parku.

Komplikovaná osobnosť

O samotnom hlavnom protagonistovi sa v rozhovoroch doteraz vyjadrujú ako o milom a láskavom človeku. No niektoré kapitoly vám tento obraz trochu narušia. Zároveň na iných miestach opisujú aj jeho dobre skutky – angažovanie sa ohľadom charity atď… Ronnie bol komplikovaná osobnosť.

Trochu my chýbalo, že nebolo uvedené, prečo pri jeho treťom reunione s T. Iommim – Black Sabbath nemohli byť Black Sabbath. Nespomína sa ani nič o tom, ako kapely The Sweet, Judas Priest, Van Halen zvažovali spoluprácu s R. J. Diom. Taktiež autor mohol podrobnejšie rozobrať Ronnieho vzťahy s ľuďmi ako Vivian Campbell.

Konečný verdikt

Každopádne určite nebudete ľutovať, ak siahnete po tejto knihe.

Autor:James Curl
Vydavateľstvo: Metal Gate
Rok vydania:  2021
Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *