Nocturna – Daughters of the Night

Nocturna Daughters coverTak co to tu máme? Hned na začátku vám prozradím, že Daughters of the Night od seskupení Nocturna je album o dvou různých pohledech na hudbu jako takovou.

O dvou protikladných pohledech.

1. Federico Mondelli

To je jméno člověka v pozadí tohoto projektu. Sice je uváděna skupina, ale ta pro mě znamená něco jiného. Už při prvním poslechu alba jsem si říkal, že to místy zní jako bych poslouchal Frozen Crown.

Stejný styl, stejný rukopis skladeb, podobný zvuk i některé melodie. Trochu jsem slídil po informacích a ono jo. Frederico je kytarista a autor i u Frozen Crown, je autorem Nocturny a zároveň Volturian.

Je velmi šikovný a chápu, že chce nějak přetlak hudby uplatnit a využít. Proti tomu se nedá nic namítat.

Dvě zpěvačky

Nocturna je tu představena jako gothic/symfo/power – metalová skupina v čele s duem zpěvaček.

Každá využívá jiný styl zpěvu a hezky se dámy doplňují. Jedno civilní a jedno operní pojetí je fajn a působí barevněji a každá z dam si „ jede to svoje “. Oběma to jde velice dobře. Asi je vám už jasné, co tedy za muziku na albu najdete.

Vydavatelství samo uvádí, že je pro fanoušky kapel jako Nightwish a Frozen Crown atd..

Musím uznat, že pokud jde o album samotné, odvedli všichni velmi dobrou práci. Vysoká kvalita řemesla je dnes na deskách tak často, že je v podstatě standardem.

2. Produkt

A tady jsme u toho druhého úhlu pohledu.

Ano, deska je velmi dobře udělána, ale v mých očích je jen a jen obchodním produktem a to pro mě je zásadní problém. Fabrika chrlí jedno album za druhým a ono se to prodá.

Pro mě ale hudba není byznys artikl jako třeba lak na nehty a to základní, co potřebuji na albu slyšet je OSOBNÍ energie, srdce a potřeba vytvořit právě takovou hudbu a něco skrz ní sdělit. Důvěryhodnost.

Zboží je až to album v obchodě.

Pusťe si klip

Za duem zpěvaček je trojice (!!!) muzikantů ve složení bicí, kytara, basa. Tak čtvrtina soundu jsou ale ty „gothic/ symfo party“ kláves atd. Tím, že na ně ve videu nikdo nehraje už se evidentně nikdo nezabývá. Celé trio je „ samozřejmě “ v maskách. Tváře jsou vidět jen u zpěvaček.

Teď si dovolím jednu soukromou spekulaci. Třeba se pletu, ale mám dojem, že i osobu v masce s baskytarou můžete znát odjinud. Navíc v klipu působí dojmem, že basu má na krku poprvé v životě a řeč těla a pohyby mě přivedli na myšlenku.. .

No, pustě si klip New Evil nebo Daughters of the night a porovnejte tu osobu s tou, která hraje ve Frozen Crown na kytaru v klipech k novému albu. Ale jak jsem uvedl, třeba se pletu. Trapné přezdívky v sestavě místo jmen už komentovat nebudu.

Ne, že by nemohl někdo hrát ve více kapelách, ale tady jde dle mého názoru jen a pouze o kompars… Pro mě je toto celé bohužel jen bábetkové divadlo a přesto, že desku udělali šikovní lidé, prostě jim to nevěřím a nebudu to dál poslouchat.

Verdikt

3 body z šesti. Poměrná část za tu řemeslnou šikovnost všech zůčastněných. Nic víc na albu není.

Lineup:

  • Grace Darkling – spev
  • Rehn Stillnight – spev
  • Hedon – gitary
  • Antares – basa
  • Deimos – bicie

Tracklist:

  1. Spectral Ruins
  2. New Evil
  3. Daughters Of The Night
  4. The Sorrow Path
  5. Sea Of Fire
  6. Blood Of Heaven
  7. In This Tragedy
  8. Darkest Days
  9. Nocturnal Whispers
  10. The Trickster

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Scarlet Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://nocturnamerch.bigcartel.com/
https://www.facebook.com/officialnocturna/

Hodnotenie: 3/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *