Glasya – Attargham

glasya attargham cover

glasya attargham coverNoo, taky zajímavá platňa. Něco se sice najde, ale celkově vzato se mi Attargham líbí čím dál víc. I v porovnání se staršími videi Glasye mi příjdou skladby propracovanější a lepší.

Na začátku mi album trochu splývalo dohromady, ale jak to trochu dostanete do hlavy a alespoň částečně si některé riffy nebo aranže zapamatujete, začnou některé momenty vystupovat nad jiné.

Mluvené slovo

Jen postupně si zvykám na mluvené slovo.

Je ho na albu celkem dost, ale tím důvodem je to, že tato portugalská parta v čele se zpěvačkou sepsala velkopříběh z Persie a svou tvorbu uvádí v podstatě jako epický soundtrack.

Ve velkém stylu

 Jasně, najdete tu podobnost s již existujícími kapelami. Dá se tomu vyhnout? Nevím, ale i své vlastní prvky tu Glasya má. Celkově je to muzika pro posluchače Kamelot, Nightwish, Therion, Xandrie, a jak uvádějí promo zdroje vydavatelství i třeba Hanse Zimmera. Jo, zní to jako metal z velkofilmu.

Obešel bych se sice i s menším množstvím mluveného slova, ale čím víc si zvykám, tím to vadí míň. Doporučuji, dejte tomu trochu času, je co poslouchat a někdy vás trefí něco hned, ale jindy si třeba všimnete jako já dalších momentů až s xtým poslechem.

Opět platí, že poslouchat to na něčem co hraje. Ať si užijete rozdělení do sterea a vše, co je třeba v pozadí některých pasáží. Já to pořád ještě objevuji.

Šest členů

Hodně mě potěšilo, že jelikož je Glasya šestičlenná kapela, nemám dojem, že si musí pomáhat nějakými výraznými počítačovými kouzly. Prostě to zní, že to vše s klávesákem Davonem, který dělá i orchestrace, zvládají skutečně i zahrát.

Možná by jste nevěřili, kolikrát v poslední době právě tenhle pocit nemám… Tady bych ale na koncertech pouštěná intra a předěly pochopil. Přesně by pasovaly na přestavbu scény, změnu kostýmu, apod.. Nenahrazují lenost či neochotu některých muzikantů, i když živě by to někoho na sbor a druhé hlasy chtělo, to ano.

Zpěvačka

Samostatná kapitola je zpěvačka Eduarda Soeiro. Míchá civilní a operní zpěv, ale ta silnější část jejího projevu je právě ta opera. A čím výš, tím se mi líbí víc. Ona ale celá kapela šlape parádně. Průběžně to album poslouchám už třetí týden.

Třeba v písničce Journey to Akhbar je mix „blízkovýchodního“ projevu zpěvu a opery. Břišní tance si už ale musíte představit sami.

Původně jsem chtěl vyzdvihnout z alba pár momentů, ale teď zjišťuji, že bych musel vypsat půl alba. Je to pro mě další důkaz, že recenze se prostě nemůže psát po prvním nebo druhém poslechu. Věřte mi, že i tak se to bohužel dnes dělá a to může kapelu jedině poškodit.

Jedna poznámka

Nemohu se ale zbavit dojmu, že v části klipu k desce nesedí přesně zpěv do obrazu. Prostě mi to tam nesedí a neumím to rozklíčovat.. To se ale poslechu samotného netýká. Tak to zkuste..

Lineup:

  • Eduarda Soeiro – spev
  • Bruno Prates – gitary
  • Hugo Esteves – gitary
  • Davon Van Dave – klávesy
  • Manuel Pinto – basa
  • Bruno Ramos – bicie

Tracklist:

  1. Attarghan
  2. From Enemy to Hero
  3. Way to Victory
  4. Retalation
  5. First Taste of Freedom
  6. Journey to Akhbar
  7. Queen’s Temptation
  8. Battle for Trust
  9. The Sound of 10,000 Feet Marching
  10. Within the Sandstorm
  11. We Weren’t Meant to Be
  12. At the Empire’s Gate
  13. Eye to Eye Sword to Sword
  14. A New Era Has Come
  15. The Legend Lives On

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Scarlet Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/GlasyaOfficial/
https://open.spotify.com/artist/6FNiuBC7ZYjoU8wrHMWvbb
https://www.youtube.com/channel/UCRdYZ1M0rdT6jI6GhYsdXrw

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *