Magnum – The Monster Roars

Magnum The Monsters cover

Magnum The Monsters coverKapela Magnum existuje od roku 1972. Je vám tedy asi jasné, s jakými souputníky budovala celou hard and heavy scénu.

Když prorazili třeba Bon Jovi, Magnum už s podobnou muzikou hráli v halách. A chuť tvořit a hrát v nich zůstala dodnes.

Jestli se můza někde toulá a pokukuje, co se kde peče, tak u Magnum se při práci na albu The Monster Roars zastavila na pěkný mejdan.

Energie

Tohle album není ani zdaleka nějakým unaveným výběrem stárnoucích znuděných důchodců.

Naopak! S posilou u basy jménem Dennis Ward (ex-Pink Cream 69, Unisonic, Place Vendome) natočili desku, která je klasickou ukázkou toho nejlepšího poctivého hard rocku, hraného s přehledem, lehkostí, umem a chutí.

Skvělé, a přitom neoposlouchané melodie a ne vždy klasické struktury skladeb jsou velikým plusem. Několikrát jsou tu momenty, kdy člověk, jak je zblblý z toho, co se dnes masivně hraje, má dojem, že už poslouchá refrén, ale ona se k němu písnička ještě pár taktů teprve nadechuje a až potom slyšíte vše v plné síle.

To je třeba případ skvělé Your Blood Is Violence. Přitom se ale nedějí žádné kotrmelce a vše plyne naprosto přirozeně. Další písně k poslechu doporučuji třeba Remember nebo Come Holy Men. To jsou ale jen mé osobní okamžité tipy. Celé album stojí za to.

Škola rocku

Tahle deska je obrovská škola, řekl bych ve více směrech. Hráčská, kdy není nutné hrát vždy milion not, ale to, co zahrajete sedí jak prdel na hrnec, aranžérská, kdy vše má své místo, kde může vyniknout, nebere zároveň prostor ostatním a slouží celku, ale i ve výsledném mixu, kdy je myslím slyšet vše, kopákem počínaje tamburínou konče.

Celé to má tu správnou živou energii. Prostě umění napsat super skladbu, aniž by vás jen napadlo něco o laciné podbízivosti. Samostatnou kapitolou je klávesák Rick Benton. To, jak využívá svůj nástroj a jak na něj umí je radost poslouchat.

I zpěvák Bob Catley se svým nakřáplým hlasem zvládá vše s přehledem. Textově se deska více věnuje potížím současného života a doby, což rovněž ocením mnohem víc, než tvorbu „párty kapel“.

Výsledek?

K padesátinám aktivní kariéry si Magnum, kteří mě vlastně spoustu let víceméně míjeli, nadělili super hardrockové album, které, mohu jen doporučit. Budu si muset dohledat více jejich alb.

Tentokrát mi body nestačí..

Lineup

  • Bob Catley – spev
  • Tony Clarkin – gitary
  • Rick Benton – klávesy
  • Dennis Ward – basa
  • Lee Morris – bicie

Tracklist:

  1. The Monster Roars
  2. Remember
  3. All You Believe In
  4. I Won’t Let You Down
  5. The Present Not The Past
  6. No Steppin’ Stones
  7. That Freedom Word
  8. Your Blood Is Violence
  9. Walk The Silent Hours
  10. The Day After The Night Before
  11. Come Holy Men
  12. Can’t Buy Yourself Heaven

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Steamhammer Records/SPV

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.magnumonline.co.uk/
https://www.facebook.com/magnumbandpage/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *