Jethro Tull – The Zealot Gene (dvojrecenzia)

jethro tull the zealot cover

jethro tull the zealot coverKultová kapela Jethro Tull vznikla v roku 1967. Bez debaty, zažiť ich koncert je skutočným zážitkom. Členovia skladbách používajú aj veľa netypických nástrojov ako mandolína či priečna flauta.

Comebackový album

Kapela v tomto roku, po takmer dvadsať ročnej odmlke vydáva nový album The Zealot Gene. Ako bolo zvykom, aj na tejto novinke nájdete ich typický štýl, charakterizovaný hlavne typickou flautou a Andersonovým hlasom

Nepoznám inú kapelu, ktorá by dokázala niečo také len s flautou. A naozaj si to zamilujete.

Nezabúdajme ani na výborné texty so svojráznymi odkazmi na Bibliu, ktoré nútia človeka premýšľať. Pre túto formáciu je rovnako dôležité aj vizuálne vyjadrenie hudby a preto k niektorým piesňam uvádzajú prepracované videoklipy.

Z albumu vyžarujú silne pozitívne vibrácie. Napriek silným, až negatívnym textom vás osviežujúce flautové vyhrávky vás chvíľami prenesú do minulosti, do Írska na prašné námestie stredovekého mestečka, kde sa stretávajú kočovní komedianti aj trhovníci.

Verdikt

Tak si hovorím, že flauta bola stvorená priamo pre Iana Andersona. A ten ju využíva dokonale. Jethro Tull, aj vďaka tomu, nahrali ďalšiu lahôdku pre fanúšika.

Lineup:

  • Ian Anderson – spev, flauta, akustická gitara, mandolína, píšťala, mandolína, harmonika
  • Florian Opahle – gitara
  • John O’Hara – piano, klávesy, akoredeón, orgán
  • David Goodier – basa
  • Scott Hammond – drums

Tracklist:

  1. Mrs. Tibbets
  2. Jacob’s Tales
  3. Mine Is the Mountain
  4. The Zealot Gene
  5. Shoshana Sleeping
  6. Sad City Sisters
  7. Barren Beth, Wild Desert John
  8. The Betrayal of Joshua Kynde
  9. Where Did Saturday Go?
  10. Three Loves, Three
  11. In Brief Visitation
  12. The Fisherman of Ephesus

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: InsideOut

Youtube ukážka:

Linky kapela:
http://jethrotull.com/
https://www.facebook.com/officialjethrotull/
https://twitter.com/jethrotull
https://www.youtube.com/user/tullmanagement
https://www.instagram.com/jethrotull_/

Hodnotenie: 5/6

Autor Thomas Kai

Aj v tomto roku môžeme nájsť pozitívne udalosti, ktoré sa udiali vo svete. Jednou z nich je aj vydanie comebackového album legendy Jethro Tull s názvom The Zealot Gene.

Partia okolo speváka a multiinštrumentalistu Iana Andersona je na svete od roku 1967. Ako to už býva pri takých formáciách, aj oni trpeli veľkou nestabilitou zostavy. To vyvrcholilo v r. 2012 keď Ian ohlásil, že sa bude venovať výlučne vlastnej kariére.

Reunion?

No v roku 2017 Ian ohlásil turné k 50. výročiu debutu This Was. Taktiež spomenul aj prípravu novej platne. K vydaniu došlo až začiatkom tohto roka. Niekoľkokrát zmienený Ian Andreson sa obklopil úplne novou zostavou. Keďže stále ma svetu čo povedať, vôbec to nevadí.

Podobne ako v zlatých časoch Jethro Tull aj tu nebude chýbať typická flauta, miešaná s hard rockovou gitarou a ani pomerne neobvyklé postupy (Mine Is the Mountain, Shoshana Sleeping). Jeho hlas znie rovnako sviežo ako v začiatkoch kapely.

Občas je v popredí rock (napr. Mrs. Tibbets), inokedy zas folk (Sad City Sisters trebárs). Nejedná sa síce o nejakú ,,drsnú rockovú jazdu“, no počúvanie si však naozaj užijete.

Verdikt

Preto ak si chcete vychutnať originálnu muziku vysokej umeleckej hodnoty alebo vás zaujíma, či Jethro Tull nadviazali na slávnu minulosť, určite si The Zealot Gene zadovážte.

P.S.: Dokonca ani gitarista Florian Opahle už nie je členom J.T. (odišiel tesne pred vydaním platne).

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *