Cane (Korpiklaani) – ,,Po albume Kulkija sme chceli spraviť niečo iné…”

gitarista korpiklaaniJednou z vecí, v ktorej môžeme v dnešnej temnej dobe nachádzať potešenie sú aj metalové albumy. Presne 5. februára fínski Korpiklaani vydali už jedenástu platňu Jylhä (približný preklad: majestátne). Na nej sa rozhodli poriadne pritvrdiť. Dôkazom obľúbenosti kapely je aj množstvo žiadosti o rozhovory. Napriek ich veľkej vyťaženosti gitarista Kalle Savijärvi, známy ako “Cane” odpovedal na pár otázok:

Zdravím Cane. Začiatkom februára vydáte nový album Jylhä. Už pri prvých skladbách (Verikoira, Niemi) je jasné, že patrí k tým tvrdším v diskografii Korpiklaani. Bol to zámer stvoriť takýto album?

Cane: Čauko. Áno bol. Po albume Kulkija sme chceli spraviť niečo iné – ako vždy, nechceme sa opakovať.

Nálada smerovala viac k heavy, pretože jednou z prvých skladieb bola Niemi, ktorú si spomenul. Samuli Mikkonen, náš nový bubeník, nás svojou hrou posunul k tvrdšiemu štýlu. Napríklad pieseň Verikoira zložil on. Na začiatok sme nahrali jeho part a potom do nej nabalili riffy a melódie.

Mňa osobne vždy zaujímalo ako vyzerá tvorba vašich skladieb (ostré metalové gitary, folkové nástroje atď.)?

Cane: Jonne skladá väčšinu piesni. Pri hre na gitaru vymyslí nejaké riffy alebo melódie. Potom nahrá demo, ktoré je zdieľané s ostatnými členmi, aby mohli spraviť aranžmány, väčšinou folk nástroje. Ale je to jeho štýl.

Sami napríklad robí demá s akordeónom a pridáva gitary k midi. Každý má svoj vlastný štýl.

Ako dlho trvalo vytvorenie skladieb a samotné nahrávanie Jylhä?

Cane: Skladanie trvalo asi dva roky a nahrávky sa spravili ako obvykle za mesiac.

Mohol by si trochu porozprávať o jeho textoch?

Cane: Tentokrát sme nechali voľné ruky nášmu textárovi Tuomasovi Keskimäkimu. Vypočul si ukážky a priniesol temnejšie texty, ktoré sa hodili k hudbe.

Tri z piesní sú napríklad o nevyriešených vraždách, ktoré sa udiali vo Fínsku v 50-tych a 60-tych rokoch. Samozrejme opäť sme tam zahrnuli aj nejaké ľudové príbehy. Je to teda dosť univerzálne aj po textovej stránke.

korpiklaani kapela

Chystané koncerty

Aj keď je trochu predčasné sa o tom baviť, no uvažovali ste už o nejakých koncertoch?

Cane: Samozrejme, musíme to naplánovať, akoby to bolo čoskoro normálne. V lete dáme nejaké festivaly a diskutujeme o európskom turné, ktoré by sa malo uskutočniť na jeseň.

Taktiež pred albumom ste rozbehli aj špeciálny projekt, kde vašu skladbu Beer Beer prespievali speváci z iných kapiel a všetci v rodnom jazyku. Budete v podobných projektoch pokračovať aj v budúcnosti?

Cane: Nemyslím si. Podľa mňa to bola jednorazová vec.

COVID 19

A ako vlastne vyzerá aktuálna Covid situácia u vás vo Fínsku (nemocnice, očkovanie atď.)?

Cane: Situácia vo Fínsku je v skutočnosti veľmi dobrá. Myslím, že sme jednou z najlepších krajín na svete v tejto oblasti. V nemocniciach je to v pohode a očkovanie sa pomaly rozbieha. Ale nikdy neviete, celé sa to môže obrátiť naruby.

Dočkali sa kapely a kluby nejakých kompenzácii od vlády?

Cane: Vláda poskytla určitú pomoc, ale väčšina kapiel a klubov ju nemohla získať.

Hudobné začiatky 

Porozprávaj niečo o svojich hudobných začiatkoch. Ako si začal s muzikou a ako si sa nakoniec dopracoval ku kapele Korpiklaani?

Cane: V 14. rokoch som začal hrať na gitaru, ak si dobre pamätám. Asi o 7 rokov neskôr som sa pripojil k svojej prvej kapele Supreme Court, ktorá hrávala taký groovy metal. Keď som sa sťahoval do iného mesta opustil som ich, ale našťastie som už poznal Jonneho.

Ten ma požiadal, aby som sa pripojil ku Korpiklaani v roku 2004. Som samouk a nikdy som nenavštevoval žiadne hodiny.

korpiklaani finska kapela

U nás na Slovensku ste hrali niekoľkokrát. Mohol by si sa podeliť s nejakými zaujímavými zážitkami z koncertov?

Cane: Sorry, ale „zaujímavé“ príbehy sú niečo, čo tu nemôžem prezradiť a ostatné si nejako nepamätám.

Čo si myslíš, dočkáme sa tento rok konca koronakrízy?

Cane: Prečo nie? Ak budú ľudia dodržiavať pravidlá a obmedzenia a pomaly sa zaočkujú, myslím si, že je to možné. Nie som prorok a o týchto veciach viem len veľmi málo.

Ako bude vyzerať scéna po jej konci?

Cane: Dúfam, že rovnako ako predtým. Je ťažké predpovedať, aké jazvy zanechá korona na scéne, ale dúfam, že sa to čoskoro skončí.

OK, veľmi pekne ďakujem za rozhor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Cane: Ďakujem mnohokrát! Poobzerajte sa pod Jylhä, už je v obchodoch a v streamovacích službách! Dúfam, že sa čoskoro uvidíme na turné! Zostaňte v bezpečí a zdraví! Prajem všetko najlepšie!

Youtube ukážka:

Linky:
http://korpiklaani.com/
https://www.facebook.com/korpiklaani/
https://www.instagram.com/official_korpiklaani/

Foto Cane: https://www.metal-archives.com/artists/Cane/11014

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *