Tomáš Racko (Freebird) – ,,Pôvodný zámer bol nahrať ten album unpluggedovo vo dvojici”

freebird 2022

tomas racko 2022O seredskej rockovej kapele Freebird dlhý čas nebolo počuť. No okolo roku 2020 začali pracovať na reunione a výsledkom je album Ozveny Duše. O reunione, albume a ďalších veciach porozprával spevák, a basák – Tomáš Racko.  

Zdravím Tomáš. Kapela Freebird sa nedávno prebudila po dlhej hibernácii. Poďme pekne po poriadku. Čo bolo dôvodom vašej dlhej nečinnosti?

Ahoj, aj ja ťa zdravím!

Tomáš Racko: Vrátim sa do roku 2014, kedy sme vydali náš debutový album. Vtedy sme fungovali ako dobre naolejovaný stroj, veľa koncertovali a užívali si to.

Postupne, ale prišla únava a opotrebovanie niektorých kľúčových súčiastok.

Konkrétne náš gitarista Maču (Martin Čuperka) nám začiatkom roka 2016 otvorene povedal, že sa mu z toho začína vytrácať radosť a potrebuje trochu spomaliť, a pustiť sa do novej fázy života.

To úplne nekorešpondovalo s aktívnym muzikantským životom, aký sme si predstavovali ja s bubeníkom Paťom (Patrik Pacher), ktorí sme to všetko brali trochu viac bohémsky.

Mačua bavilo s nami robiť muziku a tvoriť piesne. No okolo toho bolo ešte veľa vecí, ktoré mu viac uberali, než dávali.

Keďže sme my dvaja túto kapelu zakladali spolu a za tie roky sa nám vybudovalo silné puto, nevedel som si predstaviť, že ho nahradíme nejakým iným gitaristom, a budeme valiť ďalej.

V lete 2017 sme odohrali pár koncertov a dohodli sa, že kapelu potichu uložíme k ľadu, a priateľsky si podali ruky. Možno na rok, možno na dva, uvidíme… Uvideli sme po troch. 🙂

Oživenie kapely

Kedy presne začalo oživovanie Freebird a čo bol hlavný impulz?

Tomáš Racko: Stretávali sme sa aj naďalej. Občas sme si spolu z chuti zahrali, ale o obnovovaní kapely sme sa nebavili.

Tuším začiatkom roka 2020 si Maču kúpil zvukovku a začal špekulovať s domácim nahrávaním. To bol veľmi dobrý ťah, lebo tesne potom prišli lockdowny a celý svet sa uzavrel do seba.

Začal mi posielať mailom demo nahrávky (svoje nové nápady aj nejaké naše úplne staré piesne). Ja som k tomu obratom dohrával basu, a spevy u mňa v kuchyni, a písal texty. 🙂 Myslím, že to, ako nenútene a organicky to všetko išlo uňho zažehlo novú iskru, a chuť do spoločnej muziky. U mňa detto.

Ako začali vznikať skladby pre nový album Ozveny duše?

Tomáš Racko: Nové vznikli celkom s ľahkosťou (napr.: Prvý krát, Digitálny heroín, Ratolesti) a podarilo sa nám dokončiť k spokojnosti aj zopár piesní z našich začiatkov, ktoré roky ležali v šuplíkoch, a čakali na svoj pravý čas (Tulák, Tam kde si doma, Serpentíny snov…).

Aj ja sám som mal dosť nepoužitého materiálu, ktorý by si zaslúžil oživenie. Tá radosť z novej tvorby, a spoločného hrania bola správnym impulzom na to, aby som ho ponúkol do placu. Mačuovi sa moje piesne páčili a zrazu sme ich mali toľko, že sme začali rozoberať nahrávanie albumu.

Čo bolo hlavnou inšpiráciou pre texty?

Tomáš Racko: Všetko je inšpirácia. Každá vec, ktorá sa ti stane aj nestane. Tá doba v ktorej sme, to, čo sa deje okolo teba. Asi najzásadnejšie ma ovplyvnilo to, že už som otec a hlava rodiny, a nežijem si len sám pre seba.

Maču je dvojnásobným otcom, takže, keď prišiel s hudobným motívom ku skladbe Ratolesti, hneď som vedel, čo tam budem spievať. Pocit ma viedol a napísal za mňa celý text.

Celkovo je na albume veľa textov, kde som vypol hlavu a iba otvoril „ventil“. Silná melódia je ako vlnka, na ktorej sa môžeš pekne zviesť až k dobrému textu. To ti určite potvrdí každý textár, ktorý píše hudbu a neskladá si ju iba do šanónu.

Zaujímavá muzika

Osobne mám pocit, že je akýsi ,,jemnejší“ oproti jeho predchodcovi Vzlet (2014). Čo bolo dôvodom, že tentokrát ste príliš ,,netlačili na pílu“?

Tomáš Racko: Práve tým, že sme boli pozatváraní doma a nasilu aj dobrovoľne izolovaní od všetkých ľudí, aj rušivých elementov sme dostali šancu pozrieť sa viac sami do seba, a na seba. U niektorých ľudí stúplo napr. domáce násilie, lebo zistili, že sami so sebou nevedia žiť a vybíjali si to na druhých.

U nás to spôsobilo to, že sme si vydýchli, trochu spomalili životné tempo a viac hrali na akustických gitarách. Málokto z nás si doma na plné kotle zapojí elektriku a drtí riffy, keď skladá (obzvlášť, keď máš doma malé dieťa). A tie piesne prišli samé a boli pre nás balzámom, a posilnením.

Možno aj pribudnuté roky a nejaká tá vyzretosť nás posmelili k tomu, aby sme s tým materiálom išli von, aj keď sme vedeli, že je to trochu iné, než to, čo od nás väčšina ľudí pozná. Pôvodný zámer bol nahrať ten album unpluggedovo vo dvojici. Avšak napadli nám dobré aranže a pýtalo si to aj prístup bubeníka, ktorý by chápal, o čo sa snažíme.

Tak sme oslovili Paťa, ktorý si medzičasom doma na dvore postavil štúdio (N-Semble Flameart). Neznamená to však, že by sme zanevreli na distoršn alebo tvrdšie riffy, iba v tej chvíli prišli takéto piesne a my sme ich privítali s otvorenou náručou – lebo sú naše.

Môžem ťa ale ubezpečiť, že už teraz máme materiál na ďalší počin a je to ladené tvrdšie, a progresívnejšie, aj keď stále s dôrazom na melódiu. Asi to bude tým, že už viac hrávame spolu všetci traja a ten pevný beat si pýta aj od nás trošku viac plynu. 🙂 Od februára mierime opäť do štúdia v overenej zostave a pokračujeme v tom, čo nás baví.

Okrem spevov, gitary, basy, bicie ste využili aj klávesy, harmoniku a saxofón. Nemohlo by sa stať, že sa zostava Freebird rozšíri?

Tomáš Racko: Jadro kapely chceme zatiaľ udržať nezmenené, ale na koncertné prevedenie budeme mať posily, aby sme mohli skladby hrať v znení, ako si ich predstavujeme.

Na album sa nám podarilo prizvať, ako hostí skvelých muzikantov, našich kamarátov saxofonistu Zoliho Beťára a harmonikára/lapsteel gitaristu Maťa Borzu. Nejaké hudobné chuťovky nám tam pridal aj náš dlhoročný spolubojovník Lukáš Navrátil, ktorý s nami celý album nahral a zmixoval/zmastroval.

Formáty

V akých formátoch bude album dostupný?

Tomáš Racko: Hneď po zverejnení prvého singla sme ohlásili predpredaj CD. Sami sme boli prekvapení, že v dnešnej digitálnej dobe je taká dobrá odozva a dopyt po CD medzi fanúšikmi. Tomu sme prispôsobili aj náklad.

Je v pláne aj vinyl, poprípade MC?

Tomáš Racko: Zopár ľudí sa pýtalo aj na vinyl. No kým sa ich nenazbiera aspoň pár desiatok, tak by to bolo cenovo šialené. Keďže má album skoro hodinu, tak by to musela byť dvojplatňa. Veríme ale, že príde deň, keď Ozveny duše roztočíme aj na gramci. 🙂

Kazetám neholdujeme ani sme nezaznamenali medzi našimi fans dopyt po niečom takom. V digitálnej forme je album na bandcampe alebo, ak nás chce niekto podporiť priamo, tak dá sa kúpiť kód na digitálny download aj rovno od nás, stačí nám napísať (rovnako aj CD). A streamy, ako som vravel, budú dostupné každým dňom.

freebird 2022

Akcie?

Môžeš povedať niečo o chystaných akciách?

Tomáš Racko: Chystáme sa v lete konečne na pódium, lebo nám to už neskutočne chýba a chceme si na tom dať záležať. Dohodli sme sa, že kvalita má prednosť pred kvantitou a chceme to robiť po svojom, takže nás určite nečaká obrovské turné, ale skôr pár dobre pripravených koncertov.

Hlavne bez stresu, lebo to má byť čistá radosť. 🙂 Konkrétne miesta a dátumy ešte pripravujeme a včas oznámime na našich stránkach.

Momentálne nám tu stále šarapatí COVID-19, ktorý ovplyvnil aj koncerty a festivaly. Sú členovia Freebird zaočkovaní?

Tomáš Racko: Poviem ti pravdu, že na toto ti ani neviem odpovedať, pretože ma to vôbec nezaujíma a s chalanmi sme sa o tom, ani nebavili. Kto sa chcel dať zaočkovať – ten sa dal a kto nechcel ten sa nedal. Ja osobne zaočkovaný nie som a rešpektujem názor, a slobodu každého človeka, až do chvíle, kým do mňa nezačne *ebať. 🙂

Osobné otázky

Čomu sa venuješ počas bežných dní, keď si chceš oddýchnuť od muziky?

Tomáš Racko: Výlety do prírody, rodinný život, starostlivosť o náš zachránený zverinec, dobrá kniha, zaujímavá PC hra, film. Ale, musím ťa poopraviť, lebo pre mňa je práve hudba oddych a najväčšia zábava.

Keď je muzikant vo mne dlho ticho, tak začne byť nesvoj a vtedy je so mnou na nevydržanie. Takže by som potreboval ešte viac hudby a hrania s ľuďmi, než koľko sa mi dostáva.

Ak sa nemýlim, popri Freebird si mal aj nejakú inú hudobnú aktivitu. Môžeš povedať viac?

Tomáš Racko: V 2016-tom, keď už som videl, že Freebird pomaly vyhasína a ja sa nemám, s kým poriadne realizovať som si s chalanmi od nás zo Serede založil kapelu VIVETRAY. Tešilo ma robiť stále svoju tvorbu a nemusieť sa vzdať svojho rukopisu, a zároveň hrať priamočiarejšie pesničky.

Mali sme slušne našliapnuté. Album bol hotový, ale zvrtlo sa to na ľudskej rovine a kapela sa po 2 rokoch rozpadla počas vydávania albumu. Chalani majú teraz veľmi slušnú metal – coreovú kapelu NOT YET AWAKE, kde spievajú v slovenčine a idú modernejšou cestou.

Ja som si splnil sen v blues –  rockovej kapele BLUEWINE. Tam sa venujem iba spevu, a spievam s maximálnym nasadením všetky svoje obľúbené blues – rockové klasiky od Cream, Zeppelinu, Stounov, a ďalších. Napísali sme aj zopár vlastných vecí v angličtine, ktoré je v pláne zvečniť v štúdiu, snáď tento rok.

Popri iných aktivitách stíhaš sledovať dianie na slovensko – českej a svetovej metal/rockovej scéne?

Tomáš Racko: Občas sa mi zdá skôr, že nestíham sledovať, ako rýchlo nás opúšťajú z tohto sveta tie najväčšie hudobné legendy. Ale taký je život a nikto nemladne, čas, ako ho zatiaľ chápeme plynie iba jedným smerom.

Keď si ale uvedomíš, že planéta Zem má 4,5 miliardy rokov a nám sa podarilo zažiť tú istú epochu, kedy je tu Iron Maiden, Rush alebo Slayer, tak sme to docela vyhrali. 🙂 Sledujem všetky domáce kapely, ktoré mám rád a v ktorých hrajú kamaráti, a vždy mám radosť, keď sa im niečo podarí.

Máš nejakú nahrávku alebo kapelu, ktorá ťa zaujala a vedel by si ju odporučiť aj ostatným?

Tomáš Racko: Zo zahraničných ma za posledný rok strašne chytili Joe Bonamassa a jeho posledné 4 albumy, a kalifornská kapela Dirty Honey.

Z domácich spravili super dosku kamoši z trnavskej progresívno -punkovej bandy Zotrwačnosť a strašne ma baví aj neortodoxná tvorba ľudí okolo Pabla Gajdoša, s kapelou Secret Session (možno si ho pamätáte zo skupiny SUNITY).

A ako krásne retro som vykopal album „Straka v hrsti“ od Pražského výběru, a točil ho permanentne celý rok, a slintal nad tým, ako niekto stvoril, takú parádnu ujetosť. 🙂

Budúcnosť

A čo nejaké plány do budúcnosti? Nejaká veľkolepá vec, ktorú by si chcel skúsiť s Freebird?

Tomáš Racko: Celkom by ma zaujímalo, čo by som ti na toto odpovedal, keby si sa ma to spýtal pred 13 – timi rokmi. 🙂

Pre mňa je veľkolepá vec to, že som opäť našiel ľudí (a zhodou okolností sú to tí istí ľudia, s ktorými som začal), s ktorými môžem robiť práve tú hudbu, ktorá ma baví. Všetko ostatné už je len bonus navyše.

Samozrejme, by sme chceli vypredať Wembley, ako je spomenuté v našej staršej piesni „Manifest“ 🙂 🙂 🙂

OK, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Tomáš Racko: Ďakujem za tvoje otázky a priestor, ktorý si mi dal na tento pokec.

Čitatelia Metalmania-Magazínu – buďte zdraví a spokojní, a podporujte umenie, ktoré cítite, že s vami niečo robí. Ono sa vám za to odvďačí. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
www.facebook.com/kapelafreebird
www.freebirdsvk.bandcamp.com
https://www.youtube.com/channel/UCIZAXnAY5Y88tJ96BSOYDaw
www.bandzone.cz/freebird
https://distrokid.com/hyperfollow/freebird1/ozveny-due

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *