Insania – Grrrotesky

insania grrrotesky cover

insania grrrotesky coverKultoví hardcore/crossover veteráni Insania nám naservírovali svoj jedenásty album Grrrotesky.

Táto brnianská formácia ma veľmi bohatú minulosť.

História

Vznikla v roku 1987 a v temných dobách neslobody sa pod vplyvom prenasledovania Štb premenovali na Skimmed. Pod týmto názvom vydali LP ,New Insanity’, ktorá patrí k prvým nezávislým nahrávkam v Československu. Zožali množstvo úspechov a ocenení doma, aj v zahraničí.

Ak sa nemýlim, ako Skimmed som navštívil ich koncert v legendárnom košickom Atrium clube na úsvite 90. rokov.

Za zmienku stojí fakt, že na záberoch likvidácie českej stanice TV3 na jednom z posledných monitorov žiarilo logo Insania. To všetko prispievalo k oparu tajomnosti bandy, ktorá jeden čas písala svoj názov ako 1N54N14.

Groteska

,,Vo svete, kde sa aj tie najabsurdnejšie vízie zo seriálu Simpsonovci dávno stali realitou (Trump prezidentom a nielen to), a o našej domácej scéne ani nehovoriac, je ťažké brať čokoľvek vážne a obísť sa bez sarkazmov. Všade okolo sa odohrávajú grotesky.” Poly

Dávam mu za pravdu. Napríklad, že pojmy ako oslobodenie a okupácia splývajú. Tým pádom vzniká nový jazyk, orwellovsky newspeak, ktorý vyžaduje pokrokové myslenie. Album to dokazuje zmesou sarkastického humoru o novom spôsobe života so starým obsahom, ale aj parafrázou hnevu, ktorý napríklad kedysi dávno cítili metalisti proti depešákom.

Je tam počuť vplyv anarcho-punk výpovede Dead Kennedys. Samotný Jello Biafra patrí medzi priateľov a fanúšikov kapely. Angažovanie klávesáka ich posunulo vpred.

Tí, ktorí spísali slávny Manifest Aristokracie nových vydedencov, vďaka nepretržitému vstrebávaniu nových hudobných smerov oslovujú svojimi nevergreenmi aj stále mladšie publikum a každým albumom sú minimálne o dva kroky vpredu ako zvyšok scény.

Texty, ako vždy, sú výnimočné. Zosmiešňujú zlé ľudské vlastnosti, televíziu, inštitúcie, takzvané ,celebrity’ (ktoré sú celé v riti), politiku a kultúru, respektíve to, čo z nej zostalo.

Obsahujú slovné hračky, ktoré provokujú hlavne obmedzene zmýšľajúcich ľudí. V roku 2019 potvrdili svoju inováciu a fanúšikom ponúkli publikáciu s názvom Kacířův kancionál, knihu pozitívneho šialenstva, ktorá varuje pred sterilnou normálnosťou.

Verdikt

Poslucháči chcú škatuľky, sú na to zvyknutí. Tak veľmi progresívny crossover, ak chcete. Ale na definícii žánru pomocou tradičných slov v tomto prípade nezáleží. Je to poctivá ,pagroteska’ hudobných štýlov.

Smelo ich označujem za druhý Pražský Výběr vo svojráznej electro punkrock/prog metal/zappovskej verzii.

Lineup:

  • Poly – spev, gitara
  • Tudy – klávesy
  • Klíma – basa
  • Black Drum – bicie

Tracklist:

  1. Vytěsňuju
  2. Narvi svůj testosteron jinam
  3. Haka starýho Nicka
  4. Ses ztrapnil
  5. Jedeme peklo
  6. Placatej svět
  7. Nasyp to do mě
  8. Bomba v kabaretu
  9. Buď jako buddha
  10. Neber si to osobně
  11. Víc než platonicky
  12. Hvízdání

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Smile Music Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.insania.cz/
https://www.facebook.com/insaniacz/
https://open.spotify.com/album/3N4XmRalRjPeoKvYJIUpko?si=DwCKA7Y6SrWMhYlLJJUsMg

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *