Roman Halmo (Craniotomy) – ,,Ľudia vážme si, čo máme, žite naplno, ale rešpektujme jeden druhého…”

Roman Halmo 2022

Roman Halmo 2022Začiatkom februára sa o slovo prihlásila aj známa slovenská brutal death metalová stálica Craniotomy. Do sveta vypustili už šiesty album Ripped Out by Violence. Prečo tak dlho trval proces jeho vzniku? Ako v kapele prežívajú súčasne temné obdobie? Aj na tieto otázky odpovedal gitarista Roman Halmo. Okrem toho prišla reč aj na jeho akciu Flesh Party.

Zdravím Roman, tak po piatich rokoch tú máme nový album Craniotomy – Ripped Out by Violence. Od kedy ste začali na ňom pracovať a ako prebiehalo nahrávanie?

Roman Halmo: Ahoj, aby som bol úprimný, tak trochu zahanbujúco musím napísať, že robili sme na ňom už asi od roku 2016. Ten čas preletel ani nevieme ako a zrazu, že rok 2022.

Na našu obhajobu bez nejakého alibizmu poviem, že málinko nás zdržal COVID a obmedzenia okolo toho, ale aj iné veci, ktoré tu nebudem špecifikovať.

Čo sa nahrávania týka, tak prebehlo bez problémov, bolo nahrávané na trikrát. Prvý termín sa nahrali bicie a gitary, o niekoľko mesiacov sa donahrávali spevy, intra, mix, a v poslednom rade bol mastering, ktorý prebehol v Holandsku v GLDCHN štúdiu.

Skús ho popísať vlastnými slovami – čo na ňom nájde bežný metalový poslucháč a čím si podľa teba získa náročného fanúšika?

Roman Halmo: Tak nový album Ripped out by Violence ako aj každý náš predošlý, je skôr pre tých extrémnejšie založených metalových fanúšikov, ktorí majú radi death metal v tom najbrutalejšom strihu a nemajú problém ani so slam prvkami, ale i melodickejšími sekačkami, a brutálnym obalom, čo k tejto muzike neoddeliteľne patrí.

Získať si ho môže napríklad technickosťou a vyzretosťou, nečakanými striedaniami temp, kompozíciou, nápadmi, ale aj dobrým zvukom.

Majú samotné skladby nejaké ,,skryté posolstvo“ – Sample of Immoral Anatomy, Collector of Inert Bodies…?

Roman Halmo: Nenazval by som to skrytým posolstvom. V každej jednej skladbe je skôr zakomponovaná časť zo scenára rôzneho hororu alebo knižky či seriálu. Ale samozrejme, každý si tam môže nájsť to svoje. Gore tematika však bola zachovaná, aby z toho neboli nejaké srdcervúce ľúbostné texty.

V akých formátoch ste vydali Ripped Out by Violence?

Roman Halmo: V tejto chvíli v CD formáte klasika u Amputatde Vein records, potom v kazetovej verzii, ale len limitka 100 kusov v labeli Lifeless Chasm records a pripravuje sa aj LP vydanie, dokonca v dvoch labeloch v jednom európskom, a v jednom USA. Tu názvy teraz neprezradím, pokiaľ to nie je podpísané krvou. 🙂

Koncerty

Vedel by si povedať niečo o pripravovaných podujatiach?

Roman Halmo: Momentálne máme booknutých myslím 9 koncertov a festivalov, všetko len v CZ a SK. Z toho je jedna naša akcia a to Flesh Party Open Air v Seredi 10 – 12. 6. 2022. Možnosti sa ponúkajú aj z poza hraníc, ale zatiaľ nič pevné. V momentálnej situácii je to všetko opatrnejšie, uvidíme, čo prinesie táto zatiaľ nie veľmi optimistická doba.

A ako to vyzerá s už spomenutou Fleshkou?

Roman Halmo: Tak tá je už pevná. Teda, pokiaľ sa nestane čosi neočakávané. Týmto pozývam všetkých čitateľov… na Flesh Party open air 10 – 12. 6. 2022 do Serede, kde sa predstavia kapely ako napríklad Sinister, Korpse, Centinex, Pulmonary Fibrosis, Jig – Ai, Melancholy  Pesimism, Čad, Brute + 20 kapiel z EÚ… viac na www.fleshparty.sk

craniotomy 2022

Prítomnosť-minulosť

Pandémia ako – tak ustála, no začala iná katastrofa. Ako prežívaš momentálne temné dni?

Roman Halmo: Prežívam to dosť nervózne, lebo neviem, čo ten psychopat ešte môže vyviesť. Čakal som, že stredovek chce nastoliť iba na Slovensku pani poslankyňa Záborská so svojimi zákonmi, ale evidentne to Putler robí so svojimi bombami na Ukrajine.

Verím však, že títo „nadľudia“ majú ešte v sebe aspoň kúsok zdravého rozumu a ich ego nedopusti urobiť nejakú ešte väčšiu hlúposť. Snáď sa konflikt ďalej neposunie a hlavne skoro skončí.

Porozprávaj niečo o svojej hudobnej minulosti – hudobné začiatky, sformovanie Craniotomy.

Roman Halmo: Tak začal som hrávať na gitare asi v štrnástich rokoch, čo bolo vlastne dva roky po mnou objavení death metalu. Trochu som mal šťastie, keďže som poznal starších kamošov, čo mali skúšobňu a v tej dobe hrali aj death metal menom Extasy, a od vtedy to už so mnou ide.

Nahovoril som Lukáša (bubeník) nech sa ide so mnou raz pozrieť a taktiež sa namotal ako aj ja. Od vtedy sme tam boli asi každý deň, kupovali svoje prvé hudobné nástroje, v tej dobe ešte stále ťažko zohnateľné. Neskôr sme zavolali pozrieť Pyga a Šampona, a dá sa povedať, že od vtedy nám to hrá až doteraz.

Je to v rýchlosti skrátená verzia, kto si chce pozrieť kompletnú biografiu, nech navštívi náš of. web.

Úspechy

Vy už dlhodobo spolupracujete s japonským vydavateľstvom Amputated Vein Records. Ako sa vám podarilo nadviazať spoluprácu?

Roman Halmo: Ako sme nahrali album Suplly of flesh just in Time, vyhodili sme prvý náš song Mr. Butcher na Youtube a asi o dva dni sa nám ozval Masakatsu Sugimoto boss Amputated Vein records, a nadviazal s nami spoluprácu, ktorá drží až doteraz. Je to už 10 rokov.

A čo hranie v zahraničí? Kedy sa uskutočnili prvé koncerty Craniotomy v ,,ďalekej cudzine“ (čiže nie Česko, Maďarsko, Poľsko) a ako si na to spomínaš?

Roman Halmo: Človeče náš prvý ďaleký koncert bol myslím v nemeckom Stuttgarte. Mali sme 18 – 19 rokov (rok 1999 – 2000) a v tej dobe bol veľký problém zohnať normálne auto na dlhú trasu, ktoré sa nám nakoniec našťastie aj zohnať podarilo.

Bol to asi 30 – ročný Nissan, už neviem model, a to bola aj jeho posledná jazda, keďže po príchode na Slovensko rovno umrel. 🙂

V približne osem rokov starom rozhovore som sa pýtal vášho basáka D. Hanáka, čo považuje za svoj najväčší hudobný úspech. Som zvedavý, čo na to odpovieš ty.

Roman Halmo: Fuu, tak dúfam, že nič neposeriem tým, keď napíšem že, najväčší môj hudobný úspech je byť aktívny na scéne už 24 rokov s Craniotomy, kde máme pobehanej asi pol Európy a 21 rokov s fesťákom Flesh party, kde som spoznal veľmi veľa skvelých ľudí, a kapiel asi z celého sveta.

No, OK. To je už záver. Ďakujem pekne za rozhovor a poprosil by som o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Roman Halmo: Ja ďakujem v mene Craniotomy za možnosť prispieť mojimi kecmi do tvojho časáku a čitateľom za ich čas. Ľudia vážme si, čo máme, žite naplno, ale rešpektujme jeden druhého, lebo stačí tak málo a všetko môže byt úplne inak.

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.craniotomy.sk/
https://lnk.sk/bqgw/
https://www.instagram.com/craniotomyofficial/
https://bandzone.cz/craniotomy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *