Esperfall – Origins in Darkness

esperfall origins coverMáme tu další album, kde se mixuje rychlý melodický metal, ženský zpěv i growling s growlingem mužským a to vše promícháno s klávesami. Debut maďarské kapely Esperfall – Origins in Darkness.

Jistě, je to svým způsobem asi stopadesátá kapela z tohoto ranku a Scarlet rec. chrlí do světa taková alba jak truhlárna piliny, ale z desek, které jsem měl možnost v poslední době z této škatulky slyšet je tato jedna z těch lepších.

Přitom já growling nijak zvlášť nemusím, ale když se s ním zachází rozumně, nevadí mi to. Je pravda, že ohledně právě zpěvu a práce s projevem si tu musím vybírat některé skladby, ale ten zbytek se třeba bude zase víc líbit vám.

Ono je, tedy dle mého vnímání, na téhle desce něco malinko jinak, než na těch, které projdou jedním uchem tam a druhým ven a už si na ně nevzpomenete.

Já jim to prostě věřím nějak víc, než těm „loutkám“, které můžete často slyšet. Ta celková „ symfo/ melodicko/ death metalová fazóna je celkem jasná, ale jako koření tu můžete najít po troškách dávkované zajímavé momenty, které třeba nejsou ty stěžejní, ale hezky doplňují celek.

Kvalita

Ona ta kapela totiž hraje jak z partesu a to v jakémkoliv tempu. Baví mě souhra kytary a kláves s melodickými vsuvkami. Byť je to třeba jen pár tónů v pozadí. To jim jde moc dobře. A to jsem nejdřív tuto recenzi psát ani nechtěl a ptal jsem se v redakci, jestli na tuto škatulku není někdo vhodnější.

Ano, většinu té desky vnímám jako jednu z kapel na festivalu. Ne vše je pro každého, ale když už tu jsme, poslechneme i to, co neznáme.

Doporučení?

Ke dvěma skladbám se ale vracím tak nějak radši a opakovaně. Retreat Into Dreamland. To je jedna z těch, které bych doporučil jako referenční, pro první seznámení s Esperfall. Ta druhá je na albu šestá v pořadí.

Nejlepší?

Don’t Leave Me Behind. To je jasně největší hit desky. Nosnou melodii tu po troškách naznačují, ale v celé kráse vyzní až od čtvrté minuty do konce. Až si říkám, že je škoda, že taková není celá deska, když jim to fakt hraje parádně.

Muzika se mi tu líbí, nebo mě baví poslouchat víc, než zpěvy, byť u zmíněné Don’t Leave Me Behind je to nejhezčí právě ve zpěvu. Taky klávesy jsou tu moc fajn. Ale kdo ví, třeba by ta deska nebyla lepší a tahle písnička je na albu fakt perla. Jen klip je opět na jinou. Tak třeba příště.

Lineup:

  • Nóra “Nonee Darkling” Sima – spev
  • László Gábeli – gitary
  • Szabolcs Kerek – gitary
  • Zsombor Zathureczky – klávesy
  • Péter Wachal – basa, doprovodné vokály
  • Attila “Zakk” Pécz – bicie

Tracklist:

  1. A Gift from the Gods (instrumental)
  2. Tempest in Paradise (The First Advent)
  3. Retreat into Dreamland
  4. Plato’s Cave
  5. Nature of the Disease (The Second Advent)
  6. Don’t Leave Me Behind
  7. No Tomorrow (The Third Advent)
  8. Futures & Options
  9. Black Flag
  10. Cortex Breakdown

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: H-Music (Hangfelvételkiadó Kft.)

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/esperfall/
https://www.instagram.com/esperfallofficial/
https://open.spotify.com/artist/3eoA7TADNpsOxf3fiXkGy4/
https://www.youtube.com/channel/UCoObSdLZlNl0IpR5iNkiVZA

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *