Hoyas (Depresy, Attack of Rage) – ,,DEPRESY prešľapovali na mieste v podstate už dlhšie…”

depresy kapela 2022

hoyas depresy bicie 2022Kapela Depresy nás svojou muzikou zásobuje od roku 1991. Zo začiatku to bol typickejší death metal, neskôr sa preorientovali na jeho melodickejšiu odnož. 28. mája vypustili do sveta štvrtý full album Psycold. O ňom, o koncertoch, ale aj o minulosti porozprával bubeník Hoyas, ktorý v zostave Depresy pôsobí od roku 2017 a počas svojej kariéry už zažil fakt veľa.

Zdravím Hoyas. Tak po 13-tich rokoch Depresy vypustili do sveta nový album Psycold. Začneme typicky – prečo tak dlho?

Hoyas: Hell-ou! Áno, nový album DEPRESY s názvom Psycold je konečne vonku!!! Máš pravdu, že to trvalo dlhých 13 rokov, ale čas plynie a veci sa dejú. DEPRESY prešľapovali na mieste v podstate už dlhšie, pretože ich bývalý bubeník mal na nové smerovanie kapely iný názor ako zvyšní členovia.

Vyústilo to až do bodu, kedy sa rozhodli jeho bubenícku stoličku ponúknuť mne. Ja som sa tejto úlohy ujal v roku 2013 a odvtedy sme vlastne intenzívne pracovali na novom albume.

Samozrejme, nejaký čas to trvalo, kým som sa s chalanmi zohral. Najmä Roman (mozog kapely) je brutálny pedant na hudbu, ktorú tvorí, čiže si dáva na čas, aby to bolo všetko do detailu podľa jeho predstáv.

Ten chlap má pre hudbu neskutočný cit a je naozaj radosť s ním hrávať.

A pozerám, že ste ho vydali pod hlavičkou Metal Age Productions. O tom vydavateľstve som dlho nepočul (pritom kedysi bolo moc aktívne). Ako ste sa dali dokopy, fungujú ešte?

Hoyas: Áno, Metal-Age Productions je stále aktívny label. Zameral sa však predovšetkým na vydávanie skôr takých špecialitiek pre väčšie kapely, ako napr. vinylové vydania pre ROTTING CHRIST, GRAVE, LIVIDITY atď. Majiteľ Metal-Age, Mortis, je môj dlhoročný priateľ a obrovský milovník kvalitnej hudby.

Prejavil záujem vydať našu novinku, tak sme sa dohodli a Psycold je na svete.

V akých formátoch je dostupný?

Hoyas: Psycold vyšiel zatiaľ vo formáte digi CD, ale je v pláne aj LP. Na LP sú však v súčasnosti skoro ročné čakacie doby, čiže nám neostáva nič iné, ako si na výrobu počkať.

Koncerty

Čo by si nám povedal o pripravovaných koncertoch Derpesy. Kde budete najbližšie vystupovať?

Hoyas: Najbližšie hráme s Depresy na jednom menšom feste v CZ a potom cez leto máme v podstate koncertné voľno. Na jeseň by sme radi zorganizovali krst CD doma v Trenčíne a niekoľko show po Zlovensku.

Sú v pláne aj zahraničné výjazdy?

Hoyas: Koncertujeme prevažne na Slovensku a v Čechách. Keď však príde ponuka aj z iného štátu, tak ju zvážime, a ak sa dohodneme na slušných podmienkach, tak radi vycestujeme.

A čo tvoj festival Celestial Help Fest. Ako pokračujú prípravy?

Hoyas: Celestial Help Fest je tento rok na programe! Tak dúfam, že sa vo svete na jeseň už nič neposerie a fesťák sa uskutoční. Ale na jeho prípravy je ešte priskoro.

depresy kapela 2022

Minulosť-prítomnosť

Depresy pôsobia na scéne od roku 1991, takže sa dajú považovať za stálicu. Skús rozpovedať svoj hudobný príbeh. Ako si sa stal muzikantom, čo ťa k tomu priviedlo a ako si sa postupne dopracoval k Depresy a Attac of Rage.

Hoyas: Môj príbeh bude asi veľmi podobný ako u väčšiny muzikantov. Všetko začalo už v rannom veku, kedy ma metalová hudba pohltila naplno. Najskôr ako fanúšika a následne to prerástlo do odhodlania naučiť sa hrať na bicie a založiť si kapelu.

Mal som šťastie na super ľudí okolo seba a v podstate prvá vážna kapela, ktorú sme mali, bola THE CHLIEW, z ktorej sa po pár rokoch sformoval ATTACK OF RAGE, ktorý funguje dodnes. Popritom som pôsobil v kapelách THREAT, KARRION, GALADRIEL a od roku 2013 som členom DEPRESY.

Mohol by si povedať aj nejaké zážitky z tvojej hudobnej kariéry? Dve pozitívne a dve veľmi negatívne.

Hoyas: Tak tých zážitkov bolo strašne veľa! A je fakt, že si z nich už aj dosť nepamätám, hehehe. S ATTACK OF RAGE sme pojazdili úžasné miesta. Nikdy nezabudnem na ukrajinské koncerty, minitour po Francúzsku, kam nás pozvali INHUMATE, na ktorých hudbe sme vyrastali, nádherné Dánsko a zážitky tam v uliciach.

Mexické turné s GUTALAX, ktoré som mal tú česť s nimi odohrať. Festivaly ako Brutal Assault alebo Obscene Extreme, na ktorých sme mali možnosť si zahrať fakt pred množstvom ľudí. Každý jeden pobyt v štúdiu je vždy ohromným zážitkom, keď nahráte nový album.

A takto by som mohol pokračovať možno aj hodiny. Je toho toľko úžasného, čo som zažil vďaka hudbe, som za to fakt úprimne vďačný a verím, že ešte nekončím.

Mexické turné s Gutalax? 🙂 Povedz o tom viac.

Hoyas: Mexické tour s Gutalax bola strašná pecka. Gutalax, ako aj väčšina CZ grind/gore core kapiel tam majú hroznú fanúšikovskú základňu. Ľudia tam neskutočne žerú české kapely a Gutalax a Ahumado Granujo asi najviac.

Gutalax v tom čase nemali svojho bubeníka, ktorý by bol s nimi schopný odohrať toto tour, tak oslovili mňa. Cestovať po Mexiku v dodávke, piť pivo a večer hrať koncerty pre total šialených fans bolo splnenie sna. Fakt sa človek chvíľku cítil ako rock stars hehe… 🙂

Mexiko je total exotika vo všetkom. Tí ľudia sú tam fakt blázni, ale zároveň mi prišli strašne v pohode. Niektoré priateľstvá z Mexika trvajú dodnes. Sem tam niekto napíše na FB, ale s niektorými mexickými fanatikmi sa občas stretávam na Obscene Extreme.

Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

Hoyas: Za svoj najväčší úspech považujem asi to, že som niektoré zážitky vôbec prežil a že som zdravý a medzi živými, hehehe!

Čo je z tvojho pohľadu najväčším problémom našej domácej scény?

Hoyas: Asi som v tomto smere málo kritický, ale nejaké extra problémy na našej scéne nevnímam.

Plánuješ nejakú novú nahrávku aj s tvojou ďalšou kapelou Attack of Rage?

Hoyas: Jasná vec, že niečo nové plánujeme aj s ATTACK OF RAGE. Gitarista Daniel už má niekoľko nových nápadov, tak sa čoskoro do toho pustíme.

Ok – veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Hoyas: Ďakujem za priestor a možnosť sa vyjadriť. Určite si vypočujte náš nový album a zájdite si aj na náš koncert. Doma sa už sedelo dosť, treba to zase poriadne rozhýbať, nech si ten život naplno vychutnávame!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/depresyofficial
https://bandzone.cz/depresy
https://depresysma.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *