Artificial Brain [USA] / Devoid of Thought [IT] / Contempt; 19.7.2022; Collosseum Club – Košice

artificial brain kosice 2022

Utorkový večer v metropole východu patril uctievačom kovu smrti. Koncert sa uskutočnil na hornom pódiu 777 a napriek zaujímavým účinkujúcim pritiahol do svetoznámeho klubu len štyri desiatky platiacich divákov. Bolo to smutné, ale o to ľahšie sa spoznali v dave starí kamaráti.

Artificial Brain a Devoid Of Thought privandrovali do nášho mesta v rámci svojho európskeho turné. U nás si ako support vybrali Contempt. Od každej kapely sa mi podarilo získať playlist.

Úvod

Začalo sa niečo po 19. hodine. Zúčastnení mali historickú možnosť vidieť naživo po desiatich rokoch domáci Contempt v plnej sile. Nie ako one-man band.

Táto kapela existuje už od roku 1990 a spája sa s ňou ešte jedna zaujímavosť. Roman, Ľubo a Robo tvoria v súčasnosti trio Mordum. Dejiny týchto spolkov sú prepletené s bandami, ktoré už ani ,stare ľudze’ nepamätajú – Achnaton, Bread, NomenMortis, Feast Of Rotten Corpses, Infer a Machina Baphometa.

Bližšie informácie získate z knihy Monstronomicon. Je to pomník hlavne košickej scény od Martina ,Henycha’ Lukáča.

Contempt predviedli rýchly, agresívny a temný old school death metal, do ktorého nás vtiahlo intro. Pokračovali skladbami The Nightwind, novinkou A Misanthrope, Who Am I?, 33, ďalším introm, The Dark Rain, The Secret Around Us, When Angels Begin To Cry, I Am Truth Of Life a ďalšou novinkou Broken Dreams.

Pionieri death metalu na Slovensku dokázali, že v žiadnom prípade nepatria do starého železa a nadšené publikum si vypýtalo prídavok. Nový album je zrejme na spadnutie.

contempt kosice 2022

Ide do tuhého

Ako druhí sa na pódium dostavili Devoid Of Thought, hostia z Talianska, ktorí sa dali dokopy v roku 2010. Napriek svojmu názvu neponúkli žiadnu myšlienkovú prázdnotu, ba naopak. Ich death metal uznáva staré tradície, ale zároveň sa snaží ísť za hranice žánru.

Zazneli songy Perennial Dream, Four Cerulean Ways, Effigies Of A Distant Planet a Stargrave z prvého full-lenght albumu Outer World Graves z minulého roka.

Sprevádzali ich ťažké riffy a viac pomalých temp s tech – disharmonickými doplnkami, ktoré naznačili sľubný potenciál. Skladanie kozmického death metalu však potrebuje sprísniť. Aj zvuk mohol byť lepší. Publikum tieto nedostatky veľkoryso prehliadlo a bavilo sa ďalej.

devoid of thought kosice 2022

Zlatý klinec večera

Poslední boli šraci Artificial Brain z New Yorku, ktorí predviedli, čo dokáže umelý mozog Made in USA.

Z tohtoročného rovnomenného albumu nám predstavili songy Celestial Cyst, Artificial Brain, Parasite Signal a Insects And Android Eyes. Tie ostatné, Graveyard Of Lightless Planets, Frozen Planets, Hormone’s Echo, Estranged From Orbit, Absorbing Black Ignition a Static Shattering boli z predchádzajúcich dvoch nahrávok. Na scéne sú od roku 2011.

Ich futuristický tech – OSDM s prog – melodickými prvkami bol rýchly a komplikovaný. Vychádza z novej vlny death metalu, ktorú reprezentuje disonantné poňatie a členitá rytmika. Dobrá nálada divákov sa opäť preniesla cez nevýrazný zvuk a záverečným potleskom odmenili aj ich.

artificial brain kosice 2022

Zhrnuté a podčiarknuté

Myslím, že koncert sa celkom vydaril. Collosseum oslavuje v týchto dňoch sedemnásť rokov existencie. Vďaka Vajglovi hrali v Košiciach veľké mená zo svetovej, ale aj domácej scény. A verím, že slovenská verzia newyorského klubu CBGB bude ešte dlho pokračovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *