CRYPTA/TEUFELSMAUER; 21.7.2022; Collsseum – Košice

Mnohí hudobníci z rocku a metalu sa na Slovensko často a určite aj radi vracajú. A nie len hudobníci ale, aj hudobníčky. 21. júla na Slovensko už po niekoľkýkrát dorazila sympatická Brazílčanka  Fernanda Lira.

Avšak tentokrát pod hlavičkou novej kapely Crypta, ktorá ako vieme hrá trochu na inú nôtu, ako jej predošle zoskupenie Nervosa. Vystúpili na tradičnom mieste – košickom clube Collosseum. Ich koncert pripadol na dátum nabitý akciami – keďže vtedy prebiehal festival Gothoom a v hlavnom meste vystupovali Judas Priest.

Začiatok

No už v prvých minútach bolo vidno, že až také zlé to nebude. Spoločnosť Crypte robila pomerne neznáma parta – mladé svidnícko-prešovské zoskupenie Teufelsmauer. Vznikli v r. 2021 a na albumovom konte majú zatiaľ iba dve demonahrávky. Podľa údajov z metal-archives je to duo, no v Košiciach boli traja.

Osobne ma upútali už pri príprave. Bicie úplne vpredu a málo priestoru na pódiu. No už pri prvej skladbe sa ukázal dôvod. O spev sa staral bubeník zvaný Scrobis. Ním nie je nikto iný ako Svidníčan Matúš Špak – známy napr. z Obliterate, Stabbed.

A naozaj sa bolo na čo pozerať. On a celá kapela mali v sebe snáď viac energie, ako dokážu vyprodukovať všetky atómky z Francúzska. Tak rýchlo hrajúceho, spievajúceho a intenzívne hadbangujúceho bubeníka som veru ešte nevidel.  Avšak malo to aj mierny ,,vedľajší účinok“ – dvakrát mu spadol jeden z činelov. Ale našťastie sa to podarilo spraviť.

Škoda, že nemohli toho ukázať ešte viac (hmm ťažký osud predskokanov). Určite o nich budeme ešte počuť.

 teufelsmauer kapela 2022

Zlatý klinec

Aj prípravy koncertu Crypty boli zaujímavé. Keďže dievčatá sú zvyknuté na ťažký život metalistiek, všetko si nachystali samé a stage ozdobili aj dekoráciami vo forme svietnikov. Tie spolu s podmanivými svetlami dotvárali skvelú atmosféru. Crypta je v súčasnosti len trio, no na turné zobrali aj live členku – gitaristku Jéssicu Falchi.

Temná a divoká party začala skladbou Death Arcana z ich debutu Echoes of the Soul. Spomínaná platňa sa odohrala vlastne celá. Aj dievčiny z Brazílie, napriek svojmu mladému veku a relatívne malému vzrastu, mali energie na rozdávanie a ich death metal skvelo fungoval. Na svoje si určite prišli aj tzv. melodici, ktorí tento žáner nevyhľadávajú.

crypta collosseum 2022

Fernanda si veľmi pochvaľovala košické publikum a počas hrania nešetrila ,,drsnými výrazmi“, kontrastujúcimi s usmievavými tvárami jej spoluhráčok. Samozrejmosťou bol dobrý zvuk, no ľudí trochu mrzela absencia prídavku. Nepomohol ani intenzívny pokrik.

crypta kosice 2022

Avšak vynahradili nám to tým, že na konci celá kapela vyšla medzi ľudí a všetky sa ochotne odfotili a aj porozdávali autogramy.

Záver

Collosseum ma za sebou ďalšiu vydarenú akciu. Snáď sa s ,,crypťankami“ čoskoro opäť niekedy stretneme – či už v klube alebo na nejakej väčšej akcii.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *