Hudba na konci sveta 15 – Calvados Band, Knut Knotgursen, The Sages a ďalší…; 6.8.2022; Kúpalisko Baňa Lucia

Asi 30 km od Košíc sa uskutočnil 15. ročník DIY multižánrového a nekomerčného Open Air Festivalu ,Hudba Na Konci Sveta’ v bývalej baníckej osade Lucia Baňa pri kúpalisku.
Preč z mesta, preč z úmornej horúčavy. Na útek z betónovej džungle som sa odhodlal už v piatok podvečer. Na mieste činu vrcholili prípravy a skúšala sa fontána.
hudba na konci sveta 2022

Sobota

Festival otvorila o 14.00 bábková komédia pre najmenších v starej kultúrnej sále. Košické divadlo vyslalo do terénu babičkinu vnučku Heňu, aby preskúmala jej starú a tajomnú truhlicu. Deti sa náramne bavili a spolu s dospelými ocenili hru ,Hrnček var’ potleskom.

hudba na konci sveta divadlo

Zvukárom festivalu bol Pali Kusý, majiteľ košického štúdia Esprit. Od začiatku vládla družná atmosféra a rozvoniaval guláš.

Ako prvé, s hodinovým sklzom, začalo košické blues rockové trio Calvados Band.

Šraci koncertujú od roku 2008. Vo svojom repertoári majú okrem vlastných skladieb aj coververzie. Tentoraz sa rozhodli predstaviť publiku blues rock ako taký a zahrali songy Just Got Paid – ZZ Top, Everything I Need – Anslay Lister, It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding) – Bob Dylan, z kultového filmu Easy Rider, Oh Well – Peter Green, Travelling Riverside Blues – Led Zeppelin, autorstvo sa pripisuje tajomnému Robertovi Johnsonovi, americkému bluesovému hudobníkovi, My Head’s In Mississippi – ZZ Top, Rebels – Tom Petty, Rainy Day Women – Bob Dylan, Southern Accents – Tom Petty, Sultans Of Swing – Dire Straits a Voodoo Chile – Jimi Hendrix.

Calvados Band vydali začiatkom roka 2022 debutový album Quarter Past Eleven s coverom Mr. Banker od Lynyrd Skynyrd. Nahrával sa v košickom štúdiu Esprit a vyšiel v českom vydavateľstve Supraphon. Odporúčam ho všetkým milovníkom tohto žánru.

calvados band 2022

Málo početné obecenstvo privítalo zhruba o 18.00h hard rock – rock’n’rollová trojica Angry Dolphins z Bánoviec nad Ondavou. Zazneli skladby R’n’r is dead, Kráčam si mestom, Degenerácia, Funky, Dotyk ruky, Pravá tvár, Štyri, Smrť, Peklo, Jedna vec, Route 66, 1997, Zlá doba a Budúcnosť. Zvuk sa postupne zlepšoval, pribúdali svetlá, dym a prví pogujúci.

angry dolphins kapela 2022

Ešte za svetla prišlo na pódium ďalšie trio Knut Knotgursen zo Žiliny.

Predviedlo svoju víziu rock’n’roll-rocku s jemnou prímesou ska. S názvom kapely sa spája legenda, ktorá hovorí, že v roku 1812 prišiel Knut Knotgursen na Slovensko.

Bol to nórsky pastier sobov a jeden mu ušiel až k nám. Knut ho našiel v Žiline, kde sa oženil a založil kapelu. ,,My teraz musíme hrať kvôli tradícii kapely”, povedal mi pred koncertom spevák a gitarista.

Zahrali skladby Dlhá cesta, Ekologická, Stará mama, Dolu kopcom, Kam by som šiel, Zlatá muška, Ja mám chvíľu čas, Čabčary, Ulicou zasnenou, Nomád, Nádejní blázni a Sako. Ponúkli vtipné aj kritické texty zo života a mali zatiaľ najlepší zvuk. Záverečná ,Prázdne ráno’ mi pripomenula Guns N’ Roses.

knut knotgursen 2022

Okolo 21.00 sa dostavila medzi kombá a reflektory kapela Pankpop zo Zemplínskeho Hradišťa, ktorá vznikla v roku 2009. Predstavuje kombináciu originálnych melódií, humoru a silných textov o živote. Farebná fontána a songy Tak zrob, Ic tlučic, Víri, Trachtor, Iboja, Žalmi, Zjavenie, Dudva, Povič, Murik, Tota láska, Ľubi vipic a Ľeto ešte zlepšili už tak dobrú náladu.

pankpop kapela 2022

Po nich nasledovali predposlední účinkujúci, alternatívne indie rockoví The Sages z Košíc. Dali sa dokopy v roku 2014 a v apríli vydali svoj debutový album. Mne sa však nepodarilo získať ich playlist. Štvrtá trojica večera, už s perfektným zvukom, odohrali pravdepodobne skladby zo svojej novinky.

the sages kapela 2022

Okolo polnoci vystúpilo ska-punkové kvinteto Leniwiec z poľského mesta Jelenia Góra. Vzniklo v roku 1995 a vydali 6 albumov. Ich druhá nahrávka ,Uprzedzenia’ bola u našich severných susedov označená za jeden z najlepších počinov na punkovej scéne.

Hneď rozhýbali publikum, spevák vyzval do poga aj starostu, ktorý však už medzitým odišiel. Odohrali piesne Kruki, Szkocka, Bomba, Juž pozostanie, Zapowietrzony, Krzychu, Zombie od Cranberries, Bracia, Raj, Moje karkonosze, Moje miasto, Introit, PiekloNiebo, Narodowosc, Confiteor, Herbata a Droga.

leniwec kapela 2022

Že to bol festival na konci sveta, dokazoval chýbajúci signál, ktorý mi vlastne vôbec nechýbal. Hudba, ľudia, pivo a guláš, dokonca aj vegetariánsky, boli ok a to sa počíta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *