Udo Dirskchneider – spevák s hlasom, ostrým ako žiletka

Málo nemeckých interpretov oslovilo toľko ľudí, ako slávny Udo Dirkschneider. Tento pán ma momentálne 70 rokov, no stále dokáže zaujať svojím hlasom, ostrým ako žiletka. Nepoložil ho ani koniec pôsobenia v jeho kapele Accept.
udo dirkschneider 2022

Poznáte tieto detaily z jeho života?

Udo Dirkschneider sa narodil 6. apríla 1952 v nemeckom meste Wuppertal.

Má brata Petra a syna Svena.

Peter je spevákom metalovej formácie Vanize.

Samotný Udo začal byť hudobne aktívny od 14. rokov, keď dostal klávesy. Zo začiatku vôbec nemal záujem o spev.

Accept

Medzi jeho spolužiakov patril aj Michael Wagner (neskôr sa preslávil ako producent) a spolu s Udom založil kapelu. Samotný Udo vymenil klávesy za spev.

V roku 1971 sa ich formácia začala nazývať Accept.

Rovnomenný debutový album vydali presne 16. januára 1979.

Keď začalo byť ich zoskupenie hyperaktívne, Udo mal dva možnosti. Buď prevziať rodinný podnik alebo sa zblázniť. Podľa vlastných slov sa zbláznil. Podnik nakoniec prevzal jeho brat.

V 80-tych rokoch sa Accept stali hviezdami nemeckého metalu. Platňa Balls to the Wall im priniesla celosvetovú slávu. Predalo a z nej viac ako dva milióny kópii.

Udo Dirkschneider Organization

Prvýkrát opustil Accept v roku 1987. Dôvodom bolo to, že ostatní spoluhráči chceli robiť muziku v štýle Scorpions. Avšak, samotný Udo neskôr komentoval:
,,To, že ma vyhodili z vlastnej kapely, som si vlastne uvedomil až neskôr.”

Preto v roku 1987 rozbehol zoskupenie U.D.O. (Udo Dirkschneider Organization).

Krátko po vzniku vydali debut Animal House. Pôvodne mal byť vydaný ešte pod hlavičkou Accept.

Na ňom sa nachádzala aj skladba Black Widow, dosť podobná jednej známej slovenskej rockovej skladbe (hmm opisoval niekto od niekoho? 🙂 ).

Dvaja z hráčov na Animal House (gitarista Peter Szigeti a basák Frank Rittel) boli bývali členovia nemeckej legendy Warlock.

Accept a Udo pt. 2

V r. 1991 vypustili do sveta album Timebomb a potom U.D.O. ukončili činnosť kvôli reunionu Accept.

Ten prebiehal v rokoch 1992-1997 a potom došlo opäť k rozchodu Uda a Acceptu.

Výnimkou bola séria koncertov v 2005-tom. Avšak Udo radikálne odmietol nahrávanie nového materiálu.

Samotný Wolf Hofmann priznal, že pri reunione v 2009-tom síce počítali s Udom, no nevyšlo to (ako vieme, spevákom sa nakoniec stal Mark Tornillo).

Udo

V súčasnosti Udo o možnosti návratu do Accept nechce ani počuť. ,,Nie je možné uskutočniť reunion. ,,Zostal iba jeden človek (narážal na gitaristu Wolfa Hoffmana)….. Zabudnite na to.“ V skoršom vyjadrení uviedol: ,,Ľudia sa ma pýtajú, či dôjde k nejakému spoločnému hraniu. Na čo? Nemá to zmysel“.

O Udovi sa hovorilo, že nemá rád balady. On to v rozhovoroch odmieta. Dôkazom je napr. Dancing With An Angel, krásny duet so speváčkou Doro (Man and Machine – rok 2002).

V období 2015-2018 vystupoval pod značkou Dirskchneider s tým, že sa hrali len piesne z jeho bývalého pôsobiska Accept s tým, že potom už tieto skladby na koncertoch nikdy spievať nebude. Nestalo sa tak. Veci ako Metal Heart, môžeme na predstaveniach U.D.O. počuť doteraz.

V roku 2020 rozbehol špeciálny projekt – Dirkschneider & the Old Gang, kde hrajú aj bývalí kolegovia z Accept (Peter Baltes, Stefan Kaufmann) a aj jeho syn Sven. Vlani vydali dve single a dve EP-čka (Every Heart Is Burning a Arising).

V roku 2020 vydal špeciálny album s orchestrom nemeckých ozbrojených síl. Celé to malo názov U.D.O. (feat Das Musikkorps der Bundeswehr) – We Are One.

Udo Dirkschneider okrem iného spolupracoval aj s viacerými muzikantmi – medzi nich patria napr. britskí heavy metalisti Raven, Švédi HammerFall alebo napr. aj Fíni Lordi.

Linky:
http://www.udo-online.com/
https://www.facebook.com/udoonline/
https://www.instagram.com/u.d.o._official/
https://www.youtube.com/user/UDOtubetv

Foto: Andreas Lawen, Fotandi; CC BY-SA 4.0; Wikimedia


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *