Lichtle (Beton) – ,,Hrubý metal/punk s neandertálskym vokálom a rifmi…”

lichtle gitarista beton 2022Bratislavská punk/death metalová kapela koncom novembra vydala nový album Zombie Mustang Safari. Podľa oficiálnych správ vzdávajú nim holt starému švédskemu death metalu viac než kedykoľvek predtým. Okrem iného sa na jeho vzniku podieľal aj známy karikaturista – Shooty. Ako prispel tento umelec na túto platňu? Čím dokáže daná platňa osloviť metalových fanúšikov? Toto aj mnoho ďalšieho sa dozviete v rozhovore s gitaristom Lichtlem.

Zdravím, Tomy. Tak po dlhej dobe ste vydali nástupcu posledného počinu Konský kokot, ktorý dostal názov Zombie Mustang Safari. Prečo to tak dlho trvalo?

Lichtle: Nazdar! Zdravím čitateľov. Trvalo to preto, lebo si vravíme, že pomaly ďalej zájdeš. Hudbu robíme, lebo nás baví, no nie vždy je to náš primárny záujem. Máme ich viacero a keď k tomu pripočítaš zamestnania, zmeny v zostave, ďalšie kapely, partnerský život a to celé nakombinuješ 5 krát, zo dňa ti ostane pár voľných sekúnd. Ale áno, sme proste aj leniví.

Medzi našimi poslednými 2 albumami sa však ešte nachádza split LP s kapelou ROXOR, ktoré by sa dalo považovať za mini album, čiže mohlo by to byť ešte horšie, heh. 😀

Vedel by si niekoľkými  slovami charakterizovať novú nahrávku?

Lichtle: Hrubý metal/punk s neandertálskym vokálom a rifmi, neštandardnými textami, tučným zvukom a zaujímavými hosťami.

Kedy ste začali tvoriť nové piesne?

Lichtle: Prvé rify som začal nahrávať asi v roku 2017. Prakticky už počas nahrávania split LP. Nasledujúce zhruba 3 a pol roka sme ich spoločne dolaďovali.
Aj teraz už mám nové rify.

Ich názvy sú ako Sadistická opica, Bezezub, Hrabivec…Čo bolo najväčšou inšpiráciou pre nich?

Lichtle: Ak narážaš na názvy a lyriku, tak tie vychádzajú z našich bežných, každodenných životov a toho, čo sa v nich deje, s čím dochádzame do kontaktu. Nič špeciálne.
Zo všetkých by som vypichol skladby:

Cimbál – text pojednáva o mystických metalových hudobníkoch/fanúšikoch z tých najopustenejších spoločenských skupín.

Homeo Astralotypecus – skúma nový antropo-sociálny fenomén fanatických, až sektárskych prívržencov Dunning-Kruger teórie.

Naopak Zombie Mustang Safari poeticky opisuje radosť zo stretnutia s priateľmi, oslavuje majestátnosť prírody a je parafrázou dopisu od autora našej albumovej grafiky – Jána Zombiemustanga.

Okrem iného ste mali aj zaujímavých hostí. Mohol by si povedať o nich viac?

Lichtle: Matúš Hufnágel je náš dlhoročný priateľ a skvelý hudobník. V polčase medzi jeho obdobím temna a večnej noci sme vystihli moment, kedy nám pomohol vymyslieť a  nahrať zopár sól.

Martin Šútovec, umelec známy aj pod pseudonymom Shooty, je nielen prvo-ligový karikaturista, ale aj premier-ligový banjoman a v skladbe Safari nahral extrémny banjo lead.

Obom naozaj vrúcne ďakujeme za ich ochotu a pomoc!

beton kapela bratislava 2022

Plánované koncerty

Ako to u vás vyzerá s koncertmi, kde budete najbližšie hrať?

Lichtle: V decembri uzavrieme koncertný rok 2022 víkendovou v Berlíne a Prahe po boku kapiel TROLLCAVE zo Španielska a INTERPUNKCE s kamošmi ANTISOCIAL SKILLS z Prahy. A v januári sa tešíme do Písku na akciu Burial in Sand po boku skvelých Nemeckých CRYPTIC BROOD, alebo kamošov z Prahy BAHRATAL.

Sú plány aj na vzdialenejšie zahraničie?

Lichtle: Áno, v apríli by sme chceli ísť kratšie európske turné so superskými MORDLOCH. Kde ale presne sa zastavíme, to ešte nevieme.

Minulosť-prítomnosť

Vyrozprávaj svoj hudobný príbeh, ako si sa dostal k muzike,  prvé kapely, kde si pôsobil a ako sa sformoval Beton.

Lichtle:  K tvrdej muzike som sa dostal v roku 1996 a to konkrétne k Zone A skrz spolužiaka na ZŠ. Začali sa nabaľovať drsnejšie a výpoveďou zmysluplnejšie kapely a o 2 roky som počúval šecko od Discharge, Kuro, cez Assuck, Dellamorte po Emperor.

V tej dobe som aj začal hrať v kapele, z ktorej neostalo nič iba frontman kapely Billy Barman. Neskôr, v 2001, sme založili kapely ROVNOU CHODBOU a BOZOKA, o rok na to som sa pridal ku S.I.K.A. Po rozpade v 2004 sme s pár novými kamošmi založili BETON.

Ako ste vôbec prišli na tie prezývky členov 😀 Pizda, Lider, Feši…?

Lichtle: „Lider“ je jedna z mnohých derivácii mojej pôvodnej prezývky Lichtenstein (podľa Roy Lichtensteina), „Feši“ je generický výraz pre známeho, ktorý sme používali na pomenovanie mňa a predošlého basáka zároveň a „Pizda“ vymyslel Jani, slovinská punková legenda pri našej poslednej návšteve pred x rokmi.

Čo je podľa teba najväčším problémom slovenskej  metal/rock/punkovej scény?

Lichtle: Nudná 2000s spiatočníckosť (neschopnosť prijímať oldschool formy) a istá akceptácia náckov v metale.
Závisť a zviazanosť dogmami v punku.

Tento rok sme oslávili 33 rokov od pádu komunistického režimu. Pri tej príležitosti som spravil anketu, kde som niekoľkým hudobníkom položil otázku: ,, Dnešný deň oslavujeme 33 rokov od pádu komunistického režimu. Čo si myslíš o tom, že na našej metal/rockovej scéne sa nachádzajú ľudia, ktorí  komunizmu a podobným veciam (dezinformácie, alebo pravicový extrémizmus) fandia?“. Čo by si odpovedal ty?

Lichtle: Žiaľ, je to dedičstvo, ktoré si nesieme ešte z pre-89 časov a s ktorým sme sa nedokázali v 90tych (a nasledujúcich) rokoch dôkladne popasovať, najmä na poli vzdelávania.

Strany a politici, ktorí sú zodpovední za rozmach pro-totalitných a pro-fašistických tendencií zbierajú svoje hlasy najmä v nižšej strednej triede s priemerným alebo pod-priemerným vzdelaním. No a naša scéna má zloženie veľmi podobné. V tejto problematike nie je priveľa nerovníc.

Ok, tak to je posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Lichtle: Ja takisto ďakujem za priestor na tvojej stránke a za ochotu!
Čitateľom odkazujem snáď len viac tolerancie, otvorenosti a ochote priznávať chyby.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/betoncrust
https://www.instagram.com/betoncrust/
https://betoncrust.bandcamp.com/album/zombie-mustang-safari

Foto: Brano Vartovnik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *