Ako sa rozpadli najznámejšie rockové kapely?

Mladí ľudia na celom svete milujú rockovú hudbu vo všetkých jej žánroch už viac ako 60 rokov. Niektorí počúvajú svoje obľúbené piesne len príležitostne, iní sú ochotní počúvať raritné nahrávky určitých umelcov, ďalší sú skutočnými fanúšikmi a za svojimi obľúbencami cestujú až na kraj sveta a sprevádzajú ich na rozsiahlych svetových turné. Bohužiaľ, aj tie najpopulárnejšie kapely majú krátku životnosť a po niekoľkých rokoch spoločného hrania sa rozpadnú a zanechajú po sebe len nahrávky, množstvo rozhovorov a fotografií z koncertov, ktoré vznikli v čase ich úspechu.

cream eric clapton 2022

Ilustračná foto – kapela Cream

Je len málo umelcov, ktorí tešia publikum desaťročia bez toho, aby sa rozišli. Dobrým príkladom sú skvelí Rolling Stones na čele s Mickom Jaggerom a Keithom Richardsom.

Podobné veci sa bohužiaľ, nestávajú často. Medzi členmi sa často začnú objavovať nezhody, ktoré vedú k logickému rozpadu. Ako sa dočítate v ďalšom parte, dôvody koncov môžu byť rôzne. Medzi príbehmi môžete navštíviť dôstojné české neterapay casino!

Tragické konce slávnych kapiel

Niektoré formácie sa bohužiaľ, po niekoľkých rokoch na vrchole úspechu jednoducho rozpadnú. Niekedy je to aj z tragických dôvodov. Prepáčte za tautológiu.

Takýchto príkladov je veľa. Stalo sa to slávnym kapelám, ale aj začínajúcim spevákom, ktorí ešte nezažili skutočnú slávu. Ako príklad treba spomenúť Queen, ktorí po smrti Freddieho Mercuryho nedokázali urobiť nič, čo by stálo za to.

A samovražda lídra Nirvany Kurta Cobaina krátko po vydaní len tretieho albumu ukončila históriu najslávnejšej skupiny 90. rokov. Charizma frontmana bola taká výrazná, že ostatní sa nedokázali presadiť aj v iných kapelách.

Spevák a líder skupiny Doors zomrel v roku 1971 v Paríži na následky drog a alkoholu a skupina sa takmer okamžite rozpadla. Chris Cornell zo Soundgarden spáchal samovraždu na vrchole svojej popularity. Skupina sa nedokázala vyrovnať so šokom a čoskoro oznámila svojim fanúšikom, že prestáva existovať.

Výber sólových kariér

Niektorí členovia slávnych kapiel sa rozhodli pre sólovú kariéru. A ak je hudobník skutočne talentovaný, má veľkú šancu uspieť. Existuje aj množstvo príkladov. Vráťme sa na začiatok.

Prichádza mi na um superskupina Cream, v ktorej hrali skutočné hviezdy hudobného Olympu. Po rozpade sa Eric Clapton, Jack Bruce a Ginger Baker vydali na sólovú dráhu a pravidelne vydávali dobre predávané albumy. Na súčasnejšej scéne treba spomenúť Američanov System of a Down, ktorí od ukončenia spolupráce pokračujú vo vydávaní úspešných albumov pod vlastnými menami.

Keď je všetko povedané a hotové

Stáva sa tiež, že hudobníci, ktorí spolu hrajú, už neprichádzajú s novými nápadmi, ale snažia sa pokračovať v práci v rovnakom duchu ako pred desiatimi, či dvadsiatimi rokmi. Bohužiaľ, ani to nie je nič nezvyčajné.

To bol aj prípad Sweet, ktorá bola úspešná v polovici sedemdesiatych rokov. Postupom času boli nahrávky čoraz nezaujímavejšie a fanúšikovia sa od kapely pomaly odvracali. Príbeh ich najslávnejšej zostavy sa skončil v roku 1990, keď bolo takmer nemožné kúpiť lístky na koncert.

Ďalšie dôvody rozchodu

Dôvody rozpadu pravdepodobne najslávnejšej rockovej skupiny Beatles sú zaujímavé. Konflikty sa stupňovali: spoluhráči boli unavení jeden z druhého a chceli ísť na sólovú dráhu. Každý mal dosť nápadov a dokonca aj manželku…

Stalo sa, že žena, ktorú si John Lennon vybral, nemala rada Paula McCartneyho a ostatných členov liverpoolskej štvorky. Japonci provokovali a postavili Johna proti Paulovi, Georgeovi a Ringovi. Vzťahy medzi nimi boli čoraz napätejšie, čo viedlo k tomu, že John a Paul o sebe desaťročia po rozchode nechceli počuť.

Našťastie to nemalo žiadny vplyv na prácu členov kvarteta. Vydanie niektorého z ich albumov bolo v hudobnom svete udalosťou. Tak sa stalo, že nový sólový album Paula McCartneyho bol v tom istom rebríčku ako diela Georgea Harrisona, Ringa Starra a Johna Lennona. Namiesto jednej skupiny sa fanúšikom predstavili štyria talentovaní interpreti z oboch strán Atlantiku.

Záver

Ako ukázali skúsenosti, ani tie najtalentovanejšie kapely neobstoja v skúške času, charakteru atď. Kolektívy sa rozpadajú, ale talentovaní ľudia pokračujú v práci a otvárajú nové obzory pre fanúšikov a skutočných znalcov.

Sponzorovaný článok, zdroj: James Oliver

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *