Ramchat – Krveľ

ramchat krvel cover

ramchat krvel cover Pagan black/death kvinteto Ramchat vydali v novembri svoj piaty štúdiový album s názvom Krveľ. Známa slovenská persóna metalu Hirax odišiel v roku 2013 z legendy Lunatic Gods a založil tento spolok, aby sa bližšie pozrel na slovanské mýty.

Ramchat svojou tvorbou zaujali aj japonský label Red Rivet Records.

Krveľ

Je to kameň, tmavozelený chalcedón s jemnými červenými fliačikmi a odborne sa volá heliotrop, čo by sa dalo z gréčtiny preložiť ako obrat k slnku. Tento minerál dodáva silu, vitalitu, sebadôveru a lieči. Naši predkovia ho nosili aj na podporu intuície, kreativity a zaháňanie zla.

Loď sa nakláňa, načo merať čas?

Novinka je hudobné plátno plné drsných riffov, blastbeatov a náročných harmónií so štipkou grindcoru a doom rocku. Je prorocky temné a dynamické. Celkovú surovú a skľučujúcu poetickosť dokresľujú klávesy, kalimba, šamanský bubon, zvončeky a ženský spev.

To všetko vzbudzovalo vo mne miestami až mystický strach a hororovú osudovosť, ktoré môžu smelo konkurovať kapelám ako Emperor, alebo Behemoth.

Song ,Miesto, kde umierajú piesne’ je zaujímavou coververziou ,,Šiel, šiel” od Karla Duchoňa, ale s iným textom. Divoký album vyvrcholí v titulnej kompozícii ,Krveľa’. Zrozumiteľný growling do vás našije bohaté slovenské literárne obrazy, mrazivo tragické a naliehavé, ale nájde sa aj hovorené slovo, ktoré dotvára strašidelnú náladu.

Ramchat v textoch vytvárajú sugestívne príbehy o múdrosti našich predkov, ich zvykoch a rituáloch, vnímaní energií, rešpektu k Matke Zemi, k vode, ohňu a vetru. Neuznávajú cestu vojny, ale cestu slova, znepokojivo hlásajú, že čo bolo, bude znova.

Verdikt

Čarodejníci z Martina vám ponúkajú nesporne zaujímavé pohanské metalové dielo v čase úbytku duchovných hodnôt a začiatku živočíšnych orgií. To v princípe znamená, že sú to príznaky konca, aké tu boli v dejinách už mnohokrát. Alebo je zbytočné trápiť sa niečím, čo sa už nemôže stať?

Lineup:

  • Martin Valkár – spev
  • Pavel ,,Hirax“ Baričák – gitary, doprovodné vokaly
  • Viťo Kotrík – gitary
  • Richard Pokorný – basa
  • Mišo Goldberger – bicie

Tracklist:

  1. Mreli
  2. Krútňava
  3. Ani majster, ani žiak
  4. MestoBes
  5. Mord
  6. Miesto, kde umierajú piesne
  7. Prišli ukradnúť slnce
  8. Už ti nepatrí
  9. Krveľa

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Links:
https://www.facebook.com/ramchatband/
https://www.instagram.com/ramchat_band/

Hodnotenie: 4,5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *