Black Metal – kult nikdy nezemře – díl první

black metal kult kniha 2022
Black metal je originálny a podľa mnohých kontroverzný hudobný štýl. Kniha Black Metal: Evoluce kultu od Pattersona bola výborná, prehľadná a obsahovala veľa zaujímavých údajov. Faktom je, že aj tento žáner sa vyvíja a preto je celkom logické, že vzniklo pokračovanie.

black metal kult kniha 2022

Nájdete v ňom rovnako dôležité a kvalitné údaje ako v predošlom dieli. Čitateľ určite nebude sklamaný. Natrafíte tu na texty, ktoré sa nezmestili do predchádzajúcej knihy a aj na nové informácie. Takže, ak ste čítali Black Metal: Evoluce kultu, oceníte aj pokračovanie a ak nie, možno vás to donúti si ju vyhľadať.

Black Metal

Téma black metalu je rozhodne pozoruhodná, dravosť, divokosť a surovosť tejto hudby ju robí výnimočnou. Uznávam, že to nie je pre každého. Od človeka sa tu očakáva premýšľanie a istý vhľad do tém, o ktorých skladby sú.

Muzikanti sa v textoch väčšinou zaoberajú témami, ako náboženstvo, nenávisť, poprípade kritizujú súčasný svet. Rozbor tvorby kapiel ako napríklad Satyricon, Manes alebo Behemoth je výborný a určite zaujme aj niekoho, kto tento štýl nevyhľadáva.

Kontroverzné témy

Medzi black metalovými kapelami nájdete veľa natoľko extrémnych, že to bežného poslucháča odradí. Napríklad sebapoškodzovanie na koncertoch určite je mimo toho, čo som aj ja ochotná zniesť. A je tu dosť aj rasisticky a neonacisticky orientovaných kapiel.

Spisovateľ dáva celkom slušné odpovede aj na takéto pripomienky. Uchopenie akéhokoľvek žánru a vyjadrovanie sa o ňom je vždy subjektívne a preto s autorom pokojne môžete nesúhlasiť, ale rozhodne mu neupriete prehľad a kvalitný rozbor témy.

Konečný verdikt

Mňa pokračovanie bavilo, čítalo sa ľahko a rôzne rozhovory a informácie o muzikantoch a vzniku albumov boli pútavé. Istým spôsobom som si takto našla cestu k tomuto štýlu akoby z druhej strany. Ak nič iné, aj vďaka týmto knihám, budem black metalovú hudbu vnímať inak ako pred tým.

Autor: Dayal Patterson
Vydavateľstvo: Metal Gate
Rok vydania:  2022
Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *