Zomrel jeden z najslávnejších gitaristov Jeff Beck

jeff beck guitarist 2023
Smrtka opäť vzala jedného z najslávnejších rockových muzikantov. Vo veku 78 rokov odišiel na večnosť známy gitarista Jeff Beck.

jeff beck gitarista 2023

Slávny hudobník zomrel 10. januára po náhlom ochorení na bakteriálnu meningitídu. Úmrtie potvrdil jeho zástupca.

Ozzy Osbourne bol jedným z prvých vysokopostavených hudobníkov, ktorí reagovali na Beckovu smrť.

Vo svojom vyhlásení uviedol: ,,Nedokážem vyjadriť, ako veľmi ma zarmútila správa o úmrtí Jeffa Becka. Je to strašná strata pre jeho rodinu, priateľov a mnohých fanúšikov. Bolo mi veľkou cťou poznať ho a neuveriteľnou poctou, že hral na mojom poslednom albume Patient Number 9. Nech žije Jeff Beck.”

Beck sa umiestnil v prvej päťke rebríčka 100 najlepších gitaristov časopisu Rolling Stone. Šesťkrát dostal cenu Grammy za najlepší rockový inštrumentálny výkon a raz za najlepší popový inštrumentálny výkon . V roku 2014 získal cenu Britskej akadémie Ivora Novella za výnimočný prínos britskej hudbe. Dvakrát bol uvedený do Rokenrolovej siene slávy: raz ako člen Yardbirds (1992) a raz ako sólový umelec.

Jeff Beck, vlastným menom Geoffrey Arnold Beck, sa narodil presne 24. júna 1944 v britskom meste Wallington. Medzi jeho prvé nahrávky patrí singel Dracula’s Daughter/Come Back Baby, ktorý nahral v roku 1962 s formáciou Screaming Lord Sutch and the Savages.

Avšak najviac sa preslávil v kapele The Yardbirds. V jej zostave pôsobil v rokoch 1965-1966. Istý čas medzi jeho spoluhráčov v The Yardbirds patril aj Jimmy Page, neskorší zakladateľ legendárnych Led Zeppelin.

Neskôr fungoval so zoskupením The Jeff Beck Group a v superbande Beck, Bogert & Appice.

R.I.P.

Foto: Mandy Hall, CC BY 2.0, Wikimedia

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *