Kapela, ktorú poznáme len vďaka angličtine

the cardigans 2023Napadlo vám niekedy, že mnoho skupín poznáme len vďaka tomu že spievajú po anglicky? Či sa nám to páči alebo nie, angličtina hýbe medzinárodnou hudobnou scénou a je len malé percento kapiel, ktoré sa presadili aj napriek tomu že nespievali anglicky. Ako príklad si môžeme dať t.A.T.u, O-Zone (ja viem, ja viem toto nie je rock ani metal).

Práve zameranie na “konzumný” pop a zvláštna aura kolo týchto a podobných kapiel sú dôvod prečo sa aj ne-angličtina dostala do sveta. Hlavne fešaci z O-Zone nám ukázali že marketing a vzhľad môže nahradiť online kurz angličtiny.

Rocková skupina, ktorú by sme bez angličtiny (asi) nepoznali

The Cardigans sú švédska rocková kapela, ktorá získala medzinárodnú popularitu v 90. a 2000. rokoch, napriek tomu (alebo žeby hlavne vďaka tomu?), že spievala hlavne v angličtine. Kapela vznikla v roku 1992 v malom meste Jönköping v Švédsku a rýchlo si vytvorila meno svojím jedinečným zvukom a štýlom.

Jedným z hlavných dôvodov úspechu kapely je ich schopnosť zmiešať rôzne žánre hudby, ako napríklad alternatívny rock, pop a dokonca aj country, do svojho zvuku. Táto rozmanitosť im umožnila osloviť širokú škálu publika, aj v Švédsku, a vďaka angličtine aj v zahraničí.

Okrem ich hudobných talentov mali kapela tiež silný zmysel pre módu a štýl, čo im pomohlo vynikať v hudobnom priemysle. Ich speváčka Nina Persson bola známa svojím charakteristickým zmyslom pre módu a často nosila vintage oblečenie a doplnky na pódiu.

Album “Life” kapely z roku 1995 bol prelomovým albumom, ktorý obsahoval hitovú skladbu “Lovefool“, ktorá bola zaradená do filmu Romeo + Juliet z roku 1996. Táto pesnička sa stala svetovým hitom a pomohla kapele stať sa hlavným hráčom v hudobnom priemysle.

Úspech kapely na anglicky hovoriacom trhu bol tiež podporovaný ich spoluprácou s inými umelcami. Spolupracovali s Tomom Jonesom, s ktorým nahrali cover verziu jeho hitu “Burning Down The House“. Tiež spolupracovali s kapelou Kent, čo im pomohlo získať popularitu v švédskej hudobnej scéne.

Kapela pokračovala v vydávaní albumov a koncertovaní počas neskorých 90. a začiatku 2000. rokov, čím potvrdili svoje miesto v hudobnom priemysle. Ich schopnosť spievať v angličtine, zatiaľ čo stále udržiavali svoje švédske korene, im umožnila spojiť sa s publikom po celom svete, čím sa stali jednou z najúspešnejších švédskych kapiel všetkých čias.

Napriek ich rozpusteniu v roku 2005, The Cardigans zanechali trvalý dopad na hudobný priemysel a stále sú milovanou kapelou medzi fanúšikmi. Ukázali, že jazyk by nemal byť prekážkou v hudbe a že talent, originalita a kreativita dokážu prekonať akúkoľvek jazykovú bariéru.

Zdroj: TH666, Foto: reprofoto Youtube/purorock y agüita


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *