Obituary – Dying of Everything

obituary dying cover

obituary dying coverAmerickí priekopníci death metalu Obituary vydali v januári svoj jedenásty štúdiový album s názvom Dying Of Everything.

Jedinými stálymi členmi tejto legendárnej kapely sú bratia Tardyovci a gitarista Trevor Peres, ktorí ju založili v roku 1984 na Floride. Ich prvé tri nahrávky, Slowly We Rot, Cause Of Death a The End Complete, pomohli výrazne formovať a definovať rozvíjajúci sa nový extrémny žáner.

Počas rokov sa v tejto bande vystriedali hudobníci z majstrovských spolkov, akými sú Death, Massacre, Six Feet Under, Testament, Deicide a Gorgoroth.

Zánik všetkého

Nový album sa na nič nehrá. Otvára ho rýchla ,,slayerovka” Barely Alive, skvelá vec, ktorá vás uvíta v rozsiahlych floridských močiaroch. Do nich vás vtiahnu pomalšie skladby. Sú ako temný dôkaz, že tvrdosť nie je len v rýchlosti. Tempo sa opäť zvýši v titulnej Dying Of Everything.

Jednoduché, ale drviace vzorce majú vynikajúci zvuk a John Tardy patrí právom k najlepším vokalistom kovu smrti. Jeho neľudský hlas poháňa mohutná zvuková stena zvyšku kapely.

,,Nekrológ” sa nedrží len svojho štandardu starej školy. Tú pripomenie By The Dawn. Aj po viacnásobnom vypočutí sa na Dying Of Everything nájde niečo zaujímavé. Nové skladby miestami dýchajú sviežim thrashom.

Obituary nikdy nepreskočili na nejaký aktuálny trend a to z nich urobilo nesmrteľnú kultovú kapelu. Za najlepšie songy, okrem vyššie spomenutých, by som označil The Wrong Time, zlovestnú War, My Will To Live a záverečnú, bahnom zavalenú Be Warned, ktorá patrí k výrazným ozdobám albumu.

Verdikt

Podľa mňa je Dying Of Everything najlepšou nahrávkou, ktorú Obituary skonštruovali od čias svojej zlatej éry. Davy ich fanúšikov sa môžu už roky absolútne spoľahnúť na to, že vždy dostanú presne to, čo od Floriďanov chcú. Oznámenie o úmrtí.

Lineup:

  • John Tardy – spev
  • Kenny Andrews – gitary
  • Trevor Peres – gitary
  • Terry Butler – basa
  • Donald Tardy – bicie

Hostia:

  • David Austin – gitarové sólo (7)

Tracklist:

  1. Barely Alive
  2. The Wrong Time
  3. Without a Conscience
  4. War
  5. Dying of Everything
  6. My Will to Live
  7. By the Dawn
  8. Weaponize the Hate
  9. Torn Apart
  10. Be Warned

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Relapse Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.obituary.cc/
https://www.facebook.com/ObituaryBand/
https://www.instagram.com/obituaryband/
https://obituary.bandcamp.com/album/dying-of-everything/
https://www.youtube.com/channel/UCwc5EUuZMa-lNRJrpM9_kPg/

Hodnotenie: 6/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *