Michal ,,Schnaps“ Šnapko (Not Promising Case) – ,,Niekto nás radí jednoducho do hard&heavy, niekto do gotiky…”

not promising case kapela 2023

schnaps not promising 2023Heavy metal, gothic rock, punk rock. Aj to nájdete na debutovom EP Klamem dolnokubínskej kapely Not Promising Case. V rámci turné na jeho podporu zavítali do mnohých slovenských miest, ako napr. Zvolen, Nitra, Žilina, Košice, Prešov. Viac už ale v rozhovore s klávesakom a doprovodným vokalistom Michalom ,,Schnapsom“ Šnapkom:

Zdravím Michal. S tvojou novou kapelou Not Promising Case si koncom februára vydal debutové EP Klamem so šiestimi skladbami, ktoré podľa slov z oficiálneho textu ,,mapujú formovanie kapely počas desiatich rokov jej existencie“. Kedy si sa stal členom Not Promising Case?

Schnaps: Ahoj Tomáš. Áno, EP vyšlo 23. februára a hneď na druhý deň sme ho v Dolnom Kubíne pokrstili domácou slivovicou ako sa na Orave patrí. Čo sa týka môjho pôsobenia v Not Promising Case, pridal som sa k chalanom zhruba v marci/apríli 2022. Čiže práve v dobe, keď kapela oslavovala spomínanú desaťročnicu.

Aj keď to bude ťažké, no skús to EP predstaviť pár vetami?

Schnaps: Ako si spomínal v prvej otázke, náš debut je akýmsi prierezom toho, čo sa v kapele urodilo počas jej desaťročnej existencie. Okrem rytmickej zložky, teda basgitaristu a bubeníka, ktorí sú vlastne zakladajúcim členmi, sa v kapele vystriedalo na ostatných postoch viacero muzikantov.

Každý z nich do kapely priniesol nejaký iný, sebe vlastný, vplyv. A práve preto, že sa personálne obsadenie kapely dosť menilo, sú skladby na EPčku rôznorodé a ich štýl sa nedá úplne zaškatuľkovať. Niekto nás radí jednoducho do hard&heavy, niekto do gotiky a niekto našu muziku nazýva príjemne depresívnou. 🙂

Každý má v niečom pravdu. My sme chceli mať tieto piesne konečne pokope na jednom nosiči. Náš debut je vlastne taký výročný best of kapely 🙂 a veríme, že nás dostane do povedomia o čosi širšieho publika.

Ak som tomu správne porozumel, mnohé z nich sú dosť staré. Bolo náročné im dať súčasnú podobu?

Schnaps: Pieseň Nosferatu je úplne prvá vlastná pieseň kapely. Klamem naberala finálnu podobu v dobe, keď som prišiel do kapely. Zvyšné sú roztrúsené niekde medzi tým. Finálnu podobu sme nejako radikálne nemenili. Menšie úpravy sa robili v textoch, niektorých spevových linkách a sólach. Ale myslím si, že pôvodný „duch“ skladby bol zachovaný.

Podieľal si sa na ich úpravách aj ty?

Schnaps: Ako sa to vezme. Podľa toho, čo myslíš pod pojmom úpravy. Urobil som do všetkých skladieb úplné nové klávesové party. A v dvoch skladbách som prispel vokálom.

Okrem ich kvality (priznám sa, že som si na začiatku myslel, že je to niečo ,,obyčajné slovenské“) ma prekvapil aj vydarený zvuk, ktorý nebýva pravidlom v podobných formáciách. Kde ste nahrávali jednotlivé piesne a ako to prebiehalo?

Schnaps: Ďakujeme. Vážime si, že pre teba nie sme len „niečo obyčajné slovenské“ 🙂  Nahrávali sme v štúdiu Apollo. V tomto štúdiu odvádzajú skvelú a poctivú robotu a majú ku kapelám perfektný prístup. Mix a master robil taktiež Jaro Plichta z tohto štúdia. Vrelo odporúčame.

Keďže sme boli ako kapela v štúdiu spoločne po prvý raz, nechceli sme to brať príliš veľkými krokmi. Najskôr sme nahrali len skladbu Klamem. Neskôr sme nahrali ďalšie dve skladby a na tretí raz sme nahrali zvyšné tri skladby. Skladbu Život sme pôvodne nahrávať nechceli, ale na poslednú chvíľu sme sa rozhodli ju na EP zaradiť.

Nástupca EP?

Všetky piesne majú slovenské texty. Bude tomu tak aj do budúcnosti alebo siahnete aj po angličtine?

Schnaps: Áno všetky skladby majú slovenské texty a v tomto trende pokračujeme aj pri tvorení nového materiálu. Našou ambíciou je zaujať hlavne slovenských a českých poslucháčov. Myslíme si, že sa tieto texty rýchlejšie zaryjú ľuďom do pamäti. Na niektorých koncertoch si už zopár fanúšikov naše skladby pospevuje a to je pocit na nezaplatenie.

Pri anglických textoch by sa to asi tak rýchlo nestalo. 🙂

Možno predčasná otázka ale, je v pláne nástupca EP?

Schnaps: Niekoľko nových skladieb už máme viac-menej hotových. Keď s nimi budeme úplne spokojní, určite ich postupne zas nahráme. Takže áno, je možné, že časom príde aj dlhohrajúca doska.

not promising case kapela 2023

Koncerty

Ešte pred krstom EP ste absolvovali turné po slovenských mestách. Kde všade ste vystúpili a ako si s ním spokojný?

Schnaps: Áno. Našu prvú koncertnú šnúru po Slovensku sme začínali v novembri vo Zvolene. Nasledovali mestá Martin, Topoľčany, Partizánske, Žilina, Banská Bystrica, Nitra, potom prebehol v Dolnom Kubíne spomenutý krst, na druhý deň sme hrali ešte v Námestove a 10. a 11. marca sme hrali na východe v Košiciach a Prešove.

Sme veľmi vďační klubom v spomenutých mestách, ktoré boli veľmi ústretové a podporili takto slovenskú autorskú tvorbu. V niektorých mestách sme oproti publiku boli na pódiu v presile, inde sa zaplnili kluby tak, že sme to vôbec nečakali.

Ľudia stále vedia prísť podporiť neznáme kapely, vedia sa zabaviť a podporiť kúpou CD, či trička. To si nesmierne vážime. Ak mám hovoriť za seba, tak som spokojný až nadmieru, no na druhej strane verím, že to bude časom ešte lepšie.

A čo ďalšie koncerty. Sú v pláne? Môžeš prezradiť nejaké konkrétnosti?

Schnaps: V pláne určite sú. V júni nás čaká súkromná akcia, kde sme boli pozvaní na základe jedného z našich koncertov počas turné. Taktiež sme v kontakte s organizátormi pár letných festivalov. Hovoriť o tom, na ktorých reálne vystúpime je v tejto chvíli ešte predčasné.

Minulosť-budúcnosť

Ty si pred Not Promising Case pôsobil v The Rising Sign. Čo sa vlastne stalo, že si odišiel?

Schnaps: Nebolo to tak, žeby som z kapely odišiel ja. Boli v tom osobné a pracovné dôvody jedného zo zakladajúcich členov, ktoré znemožnili ďalšie fungovanie kapely.

Je ešte nejaká šanca na obnovenie T. R. S.?

Schnaps: Ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy, ale popravde to veľmi ružovo nevidím.

Náš posledný rozhovor bol v roku 2019. Čo sa v tvojom živote, okrem novej kapely zmenilo?

Schnaps: Za tento pomerne krátky čas sa toho zmenilo v mojom živote v osobnej aj profesionálnej sfére toho zmenilo skutočne veľa. Súkromie rozoberať nebudem, ale profesionálne ma teší, že môžem tvoriť hudbu, ešte o čosi viac podporovať slovenskú a českú metalovú scénu ako redaktor.

Taktiež som mal možnosť nadobudnúť cenné skúsenosti aj v ďalších sférach spätých s hudbou. Môžem povedať, že som so svojim životom spokojný. A som veľmi vďačný, že to povedať môžem, pretože v dnešnej dobe je to čoraz väčšia vzácnosť.

Ok, tak to bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Schnaps: Taktiež ti ďakujem za seba aj za celú kapelu Not Promising Case. Čitateľom by som odkázal, nech sa neboja objavovať domácu scénu a aj nové kapely. Určite medzi nimi nájdu také, ktoré ich zaujmú a prirastú im k srdcu.

Len za minulý rok vyšlo slovenským kapelám vyše sto rôznych CD, EP, singlov, demáčov, živákov a kompilačiek. A tento rok sa to tiež pekne rozbieha. Tak nech sa páči, môžeme pokojne začať s Not Promising Case a EP Klamem. Nájdete nás na všetkých platformách a pre fajnšmekrov máme aj fyzické CD v limitovanej ručne číslovanej edícii 300ks. Treba sa poponáhľať, kým ešte sú.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/NotPromisingCaseSK/
https://www.instagram.com/notpromisingcasesk/
https://www.youtube.com/@notpromisingcase4356/
https://notpromisingcase.hearnow.com/
https://bandzone.cz/notpromisingcase/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *