Orkrist – Luea

orkrist luea cover

orkrist luea coverMedzi slovenskými kapelami nájdete veľa takých, čo majú svetovú kvalitu a to zo mňa nehovorí prehnaný nacionalizmus. Jednou z nich je aj Orkrist. Síce k dnešnému dňu vydali len štyri albumy, ale každý jeden kvalitný.

Keď sa v roku 2020 vrátili s platňou Artifacts of life, vzbudili obrovské očakávania a trochu obavy, či si udržia úroveň, na akú boli poslucháči pri nich zvyknutí, album tie očakávania jednoznačne prekročil.

Verní tradícii

A tak je logické, že pri novinke Luea vznikajú podobné pocity. Oceňujem aj takmer rozprávkový obal od Joan Llopis Doménech. Opäť je to zaujímavá zmes melodic black a folku, kde sa strieda emotívna jemná hudba s drsnou a tvrdou ako diamant.

Prvá pieseň začína zvláštnou melancholickou zvonkohrou a znie ako pripomenutie dávnych časov. Krásna flauta v Black Bird’s Beard vás prenesie na stredoveký trh a je až s podivom, že sa s drsným spevom vôbec nebije. Pri počúvaní máte pocit, akoby ste chvíľu kráčali po mäkkom piesku a chvíľu sa predierali kamením a tŕním.

Pre mňa je to asi najkrajšia skladba na albume(a hej, milujem Jethro Tull). Spomeniem ešte Prince of melancholy, ktorá má peknú nosnú melódiu a je plná clivoty a osamelosti. Maličké nenápadné plus dávam aj za výbornú inštrumentálku Farewell.

Ak ste sa učili, že v rozprávkových príbehoch dobro vyhráva nad zlom, možno vás toto CD vyvedie z omylu. Nie vždy dobro vyhrá a nie vždy sa veci končia šťastne. Občas je drak príliš mocný a z vás ostane len popol.

Zhrnuté a počiarknuté

Priznávam sa, že stále mám tendenciu porovnávať novinku s Artifacts, ktorý patrí  k veciam, čo počúvam najčastejšie, ale spýtajte sa ma o pol roka. Možno to bude inak.

Lineup:

  • Lydia – spev, flauta
  • Mišo – gitara
  • Crom – klávesy, škrekot
  • Kabi – basa
  • Robo – bicie, perkusie

Tracklist:

  1. Raven of Revenge
  2. Salt Not More than Gold
  3. The One Who Rides the Dragon
  4. Prince of Melancholy
  5. Twelve of Everything
  6. Black Bird’s Beard
  7. Love and Stone
  8. Farewell

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/orkristofficial/
https://www.facebook.com/groups/216877845007585/
https://orkrist.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *