Excalion – Once upon a time

excalion once upon cover

excalion once upon coverJiž šesté studiové album Once upon a time výborné finské skupiny Excalion, o které jsem nikdy předtím neslyšel.

Možná díky té degradaci hudby v miliardu víceméně anonymních souborů dat kdesi v oceánu internetu. Přitom tato deska, ty předchozí bohužel neznám jak jsem zmínil, má vše potřebné k tomu, aby Excalion bez problémů jezdili a hráli po celém světě. Nevím, jestli jsem tak mimo já nebo kde je problém.

Stará škola?

Once upon a time je ukázkou klasického melodického metalu z Finska s jednou výhodou. Je to velmi svižné album, ale tempo není tou nenarušitelnou mantrou jako u některých jiných kapel, jejichž alba jsou pak velmi rychlá, ale taky velmi nudná.

Promo materiály odkazují na kapely jako Sonata Arctica, Stratovarius nebo Tarot. Jo, to sedí. Zvlášť bych se zastavil u posledních jmenovaných. Neznám detaily, ale pokud se na téhle desce Marco Heitala nepodílel, tak jeho duch určitě ano. Tady totiž slyšitelně zapůsobil jako vzor na zpěváka Excalion Marcuse Långa.

Pokud tedy máte Marca rádi v jakékoliv kapele, ve kterých hrál, či hraje, tato deska vás nezklame. Jen musíte přijmout tu místy slyšitelnou inspiraci ve stylu zpěvu. Myslím ale, že deska a písničky samotné to v pohodě vynahradí.

Jsou prostě dobré a mix rychlosti, šlapavých momentů a melodií je myslím přesně vyvážený a ukázkou klasické finské melodické školy. Přitom to album není nijak nesmyslně přeprodukováno aby znělo za každou cenu bombasticky. Zpěv, kytara, klávesy, bicí a nazdar. Byť se autorsky podílí všech pět lidí, nepochopil jsem proč ve dvou klipech které jsem viděl, je jen zpěvák. Asi se šetří všude…

Verdikt?

Jo, vše klape a dobře se mi to poslouchá a zatím neoposlouchalo, což je též důležité znamení. Čím víc poslechů, tím víc drobných momentů, které mi dělají radost, najdete. Na CD je jedenáct moc dobrých písniček. Jo a obal alba z dílny Piotra Szafraniece je taky moc fajn. Nemám tu co řešit.

Lineup:

  • Marcus Lång – spev
  • Aleksi Hirvonen – gitary
  • Jarmo “Jappe” Myllyvirta – klávesy
  • Onni Hirvonen – basa
  • Henri Pirkkalainen – bicie

Hostia:

  • Niko Rimbacher – doprovodné vokály
  • Janita Voudinmäki – doprovodné vokály
  • Nik Hall – doprovodné vokály

Tracklist:

  1. Keitele
  2. Resolution
  3. Soulbound
  4. Words Cannot Heal
  5. Amuse Me
  6. Once upon a Time
  7. I Am I
  8. When a Moment Turns into a Lifetime
  9. Radiant Halo
  10. Eternals
  11. Band of Brothers

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Scarlet Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.excalion.com/
https://www.facebook.com/ExcalionBand
https://www.instagram.com/excalionofficial/
https://excalion.bandcamp.com/
play.spotify.com/artist/72AisxxoPQu3Q0K5UgvQew

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *