Laniena Mentis – Laniena Mentis (EP)

laniena mentis cover

 laniena mentis coverKoncom tohtoročnej zimy uzrelo svetlo sveta rovnomenné EP českej death metalovej kapely Laniena Mentis, ktorá už bohužiaľ pekných pár rokov neexistuje. Jej skúsení členovia pôsobili napríklad v spolkoch Crimson Cubby, Deaf & Dumb, Obscurum, The Rays of the Sun, Livores Mortis, Rudý Koutek a Depressive Reality.

Na konte majú niekoľko demáčov a bohužiaľ iba jediný oficiálny full album Turn into a Man (2003).

Laniena Mentis

Šraci sa dali dokopy v Českej Lípe roku 1996 a majú značne bohatú históriu. V ich profile na bandzone.cz sa dočítate aj o tom, prečo toto EP, ktoré vyšlo ako limitované lisované CD, uzrelo svetlo sveta až po takom dlhom čase.

Úvod patrí celkom pútavej thrashovej inštrumentálke Oblivion. Ďalej sa pokračuje v duchu pomerne technického death metalu americko – škandinávskeho strihu s jemnými prvkami grindcoru. Nechýbajú zmeny tempa a nevyhnutná brutalita. Päť prepracovaných skladieb pôsobí síce sľubne, ale v dnešných časoch nijak prevratne. Za najlepšiu považujem poslednú kompozíciu Human Grinder.

Poslucháčom by som odporúčal ich predchádzajúce, podľa mňa oveľa progresívnejšie nahrávky Prohraná Bitva, Shambles of Mind, spomínaný album Turn Into A Man a God and Evil Dogma Axiom Equilibrium, ktoré získali výrazný ohlas a aj po mnohých rokoch od svojho vydania majú čo ponúknuť.

Verdikt

Laniena Mentis, v súčasnosti neprávom zabudnutá svorka, sa vždy snažila o trošku inú, inovatívnejšiu ilustráciu death metalu. Ich celková tvorba by mohla potešiť fanúšikov Cryptopsy, Cephalic Carnage, či Pestilence.

Lineup:

  • Tom Tillner – spev
  • Jarda Hendrych – gitary
  • David – gitary
  • Standa – basa
  • Tom Hendrych – bicie

Tracklist:

  1. Oblivion
  2. The Flock
  3. Rape, Torture, Kill
  4. For the First Time
  5. Human Grinder

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Dead Maggoty Production

Youtube ukážka:

Linky:
https://lanienamentis.bandcamp.com/album/laniena-mentis-ep
https://bandzone.cz/lanienamentis

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *