Enslaved – Heimdal

enslaved heimdal cover

enslaved heimdal coverSympatická a celkom ťažko zaraditeľná nórska kapela Enslaved si už roky ide svojou cestou. Hrá dokonale premiešanú zmes black, viking, prog metalu a fanúšika vždy poteší niečím zaujímavým.

Nová nahrávka Heimdal vyšla 3. marca 2023 a ako už jej názov hovorí, pôjde “prekvapivo” o mytológiu. Kto to nevie, Heimdall je strážca Bifrostu, dúhového mostu do Asgardu a svojou schopnosťou vidieť všetko, čo sa deje, je to výnimočný a mocný boh.

Epic

Album sa zaoberá povesťou, že po Ragnaroku sa stane Heimdall hlavným bohom a nahradí Odina. Muzika je riadne epická, divoká a plná temnoty.
Na začiatku prvej skladby Behind the Mirror je počuť roh, čo naznačuje, že Heimdall bol považovaný aj za boha úsvitu, ktorý oznamoval rohom.

A potom to vypukne. Zbory, až do morku kostí prenikajúce tóny gitár a screaming striedaný s čistými vokálmi. Bicie znejú, akoby sa s kapelou rozhodol hrať sám Thor. Congelia pôsobí dojmom, že nemá nijakú základnú melódiu. Je to dokonalé hudobné šialenstvo s výborným gitarovým sólom. Z celej platne sa mi páči najviac.

Forest Dweller je neuveriteľne psychedelická vec, zmeny rytmov vás jednoducho vyhodia z topánok. Divoké gitarové riffy v Kindgdom majú v sebe úžasnú silu. Eternal Sea je skladba, ktorá v človeku prebúdza bojovníka ochotného vziať do rúk meč a nastúpiť na loď do neznáma.

Caravans to the outer Worlds je pramočiarejšia svojou tvrdosťou a zároveň vzbudí príjemne strašidelný pocit, keď zrazu začujete zavýjanie. Posledná a zároveň titulná vec má v sebe viac vrstiev a akoby vystihovala silu, odvahu a rôznorodosť samotného boha. A dohromady to vytvára päťdesiat minút parádnej muziky.

Zhrnuté a podčiarknuté

Ja mám Enslaved rada už dlhšiu dobu a vtedy je ťažko byť objektívny. Ale tento album by sa mi asi páčil, aj keby som o kapele predtým nevedela. Takže vstúpte na Bifrost a skúste presvedčiť Heimdala, že si vstup do Asgardu zaslúžite.

Lineup:

  • Grutle Kjellson – spev, basa, harfa
  • Arve Isdal – gitary
  • Ivar Bjørnson – gitary, klávesy, piano, doprovodné vokály
  • Håkon Vinje – klávesy, čistý spev
  • Iver Sandøy – bicie, čistý spev

Hostia:

  • Eilif Gundersen – roh

Tracklist:

  1. Behind The Mirror
  2. Congelia
  3. Forest Dweller
  4. Kingdom
  5. The Eternal Sea
  6. Caravans To The Outer Worlds
  7. Gangandi (Bonus Track)*
  8. Heimdal

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
http://enslaved.no/
https://www.facebook.com/enslaved/
https://www.instagram.com/enslavedofficial/

Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *