Scott Ian – I’m The Man (Autobiografia týpka z Anthrax)

scott autobiografie anthrax 2023
V knihe I’m The Man sa dozviete o mužovi, ktorý má zaujímavé korene a je to jeden zo zakladateľov kapely Anthrax. Tá patrí k Big Four amerického thrash metalu, ktorá svojou vôľou a vytrvalosťou stvorila nový svetový fenomén. Scott Ian spísal svoj veľký životný príbeh na skoro 400 stranách. Je to veľmi zaujímavý materiál, v ktorom si nič nenecháva pre seba. Veľmi úprimný a vtipný predslov napísal jeho kamarát na život a na smrť Kirk Hammett z kapely Metallica.

scott autobiografie anthrax 2023

The Man

Scott vyrastal v newyorskej štvrti Queens, nosil dobré známky a bol blázon do komiksov, hororov a sci-fi. Napriek tomu mal neľahké detstvo, počas ktorého objavil Black Sabbath, The Who, Kiss, Van Halen, AC/DC, Iron Maiden a Motörhead.

V roku 1981 založil s Dannym Lilkerom (neskôr Nuclear Assault, Brutal Truth), kapelu Anthrax. Prestal kvôli tomu chodiť do školy a mama ho za to vyhodila z domu. Našli si skúšobňu v špinavej diere s názvom Music Building, kam sa zo San Francisca prisťahovala aj Metallica. Dozviete sa, ako ho pri prvej návšteve Londýna spolu s Cliffom Burtonom zatkla polícia.

V priebehu nahrávania albumu Spreading the Disease v roku 1985 zabíjal nudu kreslením vlastných komiksov so zombie postavičkou, ktorú pomenoval seržant D. Ten sa stal rozprávačom drsných príbehov a mocní Stormtroopers of Death (S.O.D.) ožili a s nimi štýl nazvaný crossover.

Inšpiráciu našiel v hardcore bandách ako Discharge, Agnostic Front, Suicidal Tendencies, Crumbsuckers, Black Flag, či D.R.I. Na pomoc si zavolal Dannyho Lilkera, Charlieho Benanta a svojho kamoša Billyho Milana (neskôr M.O.D.) V priebehu štyroch dní, za zaujímavých okolností, stvorili nesmierne tvrdý album Speak English Or Die, ktorý mal pozitívne, ale aj veľmi negatívne ohlasy. Nesie v sebe známky svojej doby, udalostí vo svete, ale aj newyorského undergroundu.

Od leta roku 1990 som sledoval polnočný metalový program Headbanger’s Ball na MTV, kde v upútavkách boli použité úryvky skladieb March of the S.O.D. a Milano Mosh. Boli doplnené obrazmi odstrelených budov. Ich koncert som videl v júli 1999 v pražskom Rock Café a bola to divočina, na ktorú dodnes s rešpektom spomínam. Vydali vtedy druhý album Bigger Than The Devil.

Kniha obsahuje kopu humorných a šialených historiek, napr. ako vznikli rapmetalové hybridy, songy I’m The Man a Bring The Noise s Public Enemy, ako rozosmiali na pódiu vždy vážny Slayer, detaily brutal alko turné s Panterou, ale aj zmienky o abnormálnom násilí na koncertoch medzi metalistami, punkermi, skinheads a samotnými sekuriťákmi.

Scott otvorene komentuje vzťahy s ostatnými muzikantmi, zmeny v Anthrax po príchode nového speváka Johna Busha z Armored Saint a objasňuje momenty, ktoré často rezonujú v debatách fanúšikov v rôznych verziách.

Hovorí aj o tom, ako ho zasiahla smrť Cliffa Burtona počas spoločného turné s Metallicou vo Švédsku. O ,,miesto smrti”, jedinom pohodlnom lôžku v tourbuse, si Cliff s Kirkom zahrali karty.

Pri kapitole 23 s názvom Posledná večera už nebudete vedieť, či sa máte smiať, alebo plakať. Tak ako jeho, aj nás šokovalo zastrelenie Dimebaga Darrella z Pantery a to priamo na pódiu. Joey Belladonna sa do skupiny vrátil v rokoch 2005 a 2006, kedy sa zišla celá „klasická” zostava skupiny a usporiadala sériu koncertov.

Anthrax som naživo videl pri prvom spoločnom turné Veľkej Štvorky v Prahe v roku 2010. Predkapely tvorili Fear Factory a Alice In Chains.

Verdikt

Kniha I’m The Man ukazuje muža, ktorý sám neraz zlyhal, podrazil ho hudobný priemysel, ale znovu povstal, aby sa opäť pustil na blýskavú vandrovku zvanú rockové turné.

Autor: Scott Ian & Jon Wiederhorn
Vydavateľstvo: Smile Music
Rok vydania: 2023
Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *