Bez Oslav (oficiální příběh Paradise Lost)

kniha paradise preklad 2023
Pripomeňme si na úvod, čo je zač Paradise Lost. Kapela vznikla v roku 1988 v Halifaxe a v súčasnosti patrí k legendám doom a gothic metalu. Dodnes v nej nájdeme väčšinu pôvodných členov (okrem bubeníka, ktorý sa menil) a stále medzi nimi panuje priateľstvo. Vydali 16 štúdiových albumov, veľa singlov, splitov a kompilácií. Je to formácia, ktorá nemá za sebou žiadne extempore a v podstate je pre bulvár úplne nezáživná. (Nemyslím, že to pánom niekedy vadilo.).

kniha paradise preklad 2023Oficiálny príbeh Paradise Lost

Napísať o nich knihu bolo určite zaujímavé pre spisovateľa a bude aj pre čitateľa. Autor tu rozoberá existenciu kapely od vzniku po súčasnosť, spomína všetky albumy, zaraďuje
ich a porovnáva ich kvalitu. Tieto informácie dopĺňa spomienkami jednotlivých členov, rozhovormi s rôznymi hudobníkmi a zaujímavosťami z koncertov.

Kapitol je celkovo osemnásť a v každej sa dostanete kúsok ďalej vo vývoji kapely, v opisoch albumov, v spomienkach na koncerty a nájdete tu fakt veľa humorných príbehov a
úprimných výpovedí. O stretnutí s PL, okrem iného, rozprávajú také stálice metalu ako Mikael Akerfeldt či Sharon den Adel.

Úvodná kapitola vás prevedie mladosťou chalanov, vznikom kapely, vytvorením názvu a prvými demo nahrávkami. Druhá sa skoro celá zaoberá nahrávaním debutu a prvými zahraničnými koncertami.

Obsahuje zmienky britských hudobných telies, ktoré boli ovplyvnené hudbou Paradise Lost a je tu aj veľmi priamy a zaujímavý rozhovor s Aaronom Stainthorpeom (My Dying Bride).

V tretej sa dozviete podrobné informácie o kapelách z iných krajín (Katatonia, Within Temptation), ktoré boli P.L. výrazne ovplyvnené a v knihe to odôvodňujú. A takto by som
mohla pokračovať ďalej.

Knižka je zábavná, každá strana je plná zaujímavých informácií, vtipných situácií a dobrých rozhovorov. Chalani hovoria o sebe úprimne, jednoducho a na nič sa nehrajú. Skrátka ich musíte milovať.

Zhrnuté a podčiarknuté

Ak chcete zistiť niečo o Paradise Lost, ich tvorbe a zákulisí alebo porovnať si svoje názory na albumy, táto kniha je pre vás. A vy ostatní aspoň zistíte, prečo páni často a radi
používajú výraz “severská mizéria”.

Autor: David E. Gehlke
Vydavateľstvo: Metal Gate
Rok vydania:  2023
Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *