Standa Hranický, spevák kapely Citron, navždy odišiel pred 10. rokmi

standa hranicky spevak 2023
Jeho hlas ovládal pódia a srdcia fanúšikov po celom bývalom Československu. A nie len tam. Reč je o Standovi Hranickom, ktorý naposledy vydýchol presne pred 10 rokmi. S kapelou Citron naspieval prvý heavymetalový album v Československu.
standa hranicky spevak 2023

Ocelové město

Standa Hranický sa narodil 6. júna 1951 v Ostrave. Toto mesto bolo a je známe podnikmi, ktoré vyrábajú oceľ, preto sa mu hovorilo (a vlastne dodnes hovorí) aj ,,Ocelové město“.

S muzikou začal Standa pomerne skoro. V roku 1968 spieval v skupine Majestic, s ktorou spolupracovala aj známa Márie Rottrova a neskôr aj Věra Spinarova. Neskôr spolupracoval s Ivom Pavlíkom a v roku 1982 sa pridal k formácii BBP.

Najslávnejšou érou bolo pôsobenie vo formácii Citron. Aj keď mnohým sa toto zoskupenie spája z 80. rokmi, táto formácia začala ešte v roku 1976. Zakladajúcim členom bol Petr Michalík, ktorý odišiel od Františka Ringa Čecha.

Pod značkou Citron vtedy hrávali blues rock. Neskôr mnoho muzikantov odišlo, prišli noví a hudobne sa postupne preorientovali k hard rocku až heavy metalu. Standa sa k ním pridal v roku 1981. Postupne s nimi nahral single ako V tu ránu / Jenom já smím (1983), Zítra, zkrátka příště / Kamaráde, na pomoc tě volám (1983), Když už jsem se narodil / Každý den (1984), Tvá odvrácená tvář / Revizor (1984), Už couvám / Koncert (1985).

Z nich treba vypichnúť hlavne V tu ránu, čo bol cover hitu Judas Priest – United (minimálne na jednom koncerte zakončil refrén tej skladby v origináli), Když už jsem se narodil (jeden z prvých, ak nie vôbec prvý power/speed metal v Československu) a samozrejme skvelý pop/metalový hit Revízor.

Od ,,metal gods“ Judas Priest mali ešte jeden cover – Hnán Jako Stroj (Breaking the Law). Ten sa však na žiadnom nosiči neobjavil a väčšinu textu použili neskôr pre skladbu Rock, rock, rock.

Reklama



Plní Energie

Singlová činnosť vyvrcholila prvým albumom, príznačne nazvaným Plní Energie 1986. V rovnakom roku vyšla aj jeho exportná verzia Full of Energy. Napriek tomu, že jeho zvuk nie je práve najlepší, dodnes patri do zlatého fondu československého rocku a metalu.

Vtedajší gitarista Jaroslav Bartoň v roku 2010 pre magazín Spark povedal:

1. ,, Nahrávka Plni energie vznikla naprosto spontánně, bez jakýchkoliv kalkulací jestli má znít tak nebo onak, jestli rockově či metalově, jestli nás budou v rádiu hrát či ne atd. Sešli jsme se tehdy na začátku prázdnin na přehradě v Žermanicích a tam jsme dva týdny hráli a komponovali. Každý přinesl nějaký nápad, který se dál dotvářel. Tak vznikl základ naší první desky v sestavě hranický, Vlasák, Pařízek, Bartoň, Kvita. Nikdo tehdy nepřemýšlel nad tím, jak dlouho ještě budeme hrát a nebo jestli se naše muzika ujme. Vše jsme dělali úplně naplno a na doraz….“

Vtedy začala v Československu doslova ,,Citronmánia“. Získali druhé miesto v celoštátnej ankete zlatý slávik (prvý bol Elán), vypredávali štadióny a dokonca stalo sa niečo nevydané.
Uskutočnilo sa niekoľko koncertov po Československu, kde ,,Citroni“ vystupovali s Rosy Vista, ženskou hard ‘n’ heavy kapelou z vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky.

Šírili sa aj klebety, že sa uskutoční aj československé turné Citron a Accept. k tomu však nedošlo. Avšak Standa, Radim a ostatní v tej dobe vo veľkom hrávali aj na ,,kapitalistickom západe“.

Spoluprácu Standu Hranického a Citron prerušila nehoda v roku 1987, pri ktorej si Standa zlomil nohu. Keďže koncertná činnosť kapely bola nesmierne rozbehnutá, Radim a ostatní siahli po novom spevákovi – známom Láďovi Křížkovi. Standa bol dlhý čas mimo muziky, aj keď v roku 1989 naspieval vokálny part v piesni Svět Patři nám.

Reunion Citronu so Standom

V roku 1994 sa Standa Hranický k Citronu vrátil. No bola to pomyselná labutia pieseň. Kapela vystupovala len sporadicky. Začala znovunahrávať skladby staršie skladby, čo prerušila choroba gitaristu Jindřicha Kvitu, ktorý nakoniec zomrel v roku 1997. Skladby boli vydané na CD Best of Citron 1999. Väčšina obsahu boli piesne z Plní Energie a niečo zo singlov. Hlavnou pridanou hodnotou bol lepší zvuk ako na origináli.

Nový album natočili až v roku 2010 a dostal názov Bigbítový pánbů (Gods of Rock).

Podľa slov už spomenutého Jardu Bartoňa:

2. ,,Nová deska je jakýsi přirozený vývoj toho, kde jsme se Standou a albem Plni energie skončili. Album „Radegast“ s Láďou už byla typická metalová záležitost. Myslím si, že hlasový rozsah není určujícím měřítkem metalového zpěváka. Tady jde hlavně o cítění a to má Standa spíše rockové…“

Avšak v roku 2012 Standa kvôli rakovine prestáva vystupovať na koncertoch, zastupuje ho Fany Michalík. K jeho vyzdraveniu nakoniec nedošlo a 7. apríla sa verejnosť dozvedela o tom, že vydýchol naposledy.

Úplne poslednou skladbou so Standovým spevom, ktorá uzrela svetlo sveta bola Zpověď. Vznikla tak, že Standov syn náhodou objavil po otcovi nevydaný materiál. Kapela Limetal (v súčasnosti Limetall) nanovo do nej nahrala všetky nástroje a vydala ju.

Linky:
http://www.citron-group.cz/
https://www.facebook.com/citrongroup/
http://bandzone.cz/citron
https://www.youtube.com/channel/UCw1icB0n7xvo3hePFNZf4zQ

Citáty:

1,2: Spark 7 2010


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *