George Rain (Sebastien, Navar, ex-Citron, ex-Kreyson) – ,,Nápad na oživení kapely byl můj”

navar kapela 2022
Kapelu Sebastien pozná skoro každý obyvateľ Českej republiky, taktiež aj niektorí Slováci a zopár ďalších národnosti. Avšak tí najpoctivejší fanúšici vedia, že ich frontman George Rain a niektorí ďalší členovia predtým pôsobili v zoskupení Navar. Tento rok trochu prekvapivo vydali Navar nový album Návrat havranů, ktorým oslávili 20 rokov od sformovania Navaru. Ako k tomu došlo? Aké skladby obsahuje Návrat havranů? Čo plánujú Sebastien? Kde všade už vystúpili a kde plánujú vystúpiť? Ak si prečítate tento rozhovor, zistite odpovede na tieto otázky.


Zdravím Jiří. Vlani uplynulo dvadsať rokov od založenia kapely Navar. Vy ste sa to rozhodli osláviť najlepším možným spôsobom – novým albumom Návrat havranů. Na úvod sa spýtam, prečo vlastne Navar  v roku 2008 skončili a ty si spolu s niektorými ďalšími členmi rozbehol Sebastien?

George Rain: Ahoj. Předně bych rád poděkoval, že si tu můžeme o NAVARu popovídat…

V roce 2008 jsme ani neměli pocit, že jedna kapela končí a druhá začíná. V té době jsme s kytaristou Ondrou začali snít a přemýšlet o rozšíření naší hudby za hranice ČR. Já tehdy studoval na vysoké škole, na léto jsem jezdíval pracovat do Skotska (kde jsem po studiích dva roky žil) a cestoval jsem i jinde po Evropě.

Při svých cestách jsem zjistil, že „NAVAR“ nedokáže nikdo v zahraničí správně vyslovit! Proto jsme se rozhodli kapelu přejmenovat a najít slovo, které by bylo pro celý svět srozumitelné a čitelné… Využili jsme moment, kdy se měnil baskytarista a odcházel klávesák a změnili jsme název na SEBASTIEN.

Naše první EP „Závidím“ jsme natáčeli ve studiu Music Hell ještě jako NAVAR, ale vyšlo už pod značkou SEBASTIEN... 3 členové NAVARu – kytarista Ondra Pecina, já a můj brácha, bubeník Radek Rain – prostě plynule pokračovali dál pod novým názvem.

Poslední repertoár NAVARu dokonce tvoří minimálně 50% prvního alba SEBASTIEN, „Tears Of White Roses“. Jen texty se přepsaly do angličtiny. Byl to zkrátka náš přirozený vývoj…

Spomínaná platňa nakoniec vyšla tento rok. Kto prvý prišiel s tým nápadom?

George Rain: Nápad na oživení kapely byl můj. Když jsem si uvědomil, že už uběhlo 20 let od založení NAVARu, nemohl jsem tomu uvěřit! Původní idea byla natočit jen vzpomínkový singl. Nakonec se nám ale seznam možných skladeb rozrostl natolik, že vzniklo celé album!

Autorský pretlak

Ako vyzeralo kompletovanie materiálu. Všetko už bolo nahrané alebo ste museli niečo aj nanovo točiť?

George Rain: Nápady jsou sice dobové, ale nahrávky kompletně vznikaly až v průběhu roku 2021. Letos na jaře jsem pak ještě dozpívával několik vokálních partů… Natáčeli jsme v našich soukromých studiích, bicí a klávesy jsme nahráli v Dark Chamber Sounds studiu Petra Skaly v Úpici a mixu a masteringu se mistrovsky ujal můj kamarád, Roland Grapow, ve svých Grapow Studios.

Většinu skladeb jsem měl zapsaných ve formě „text + akordy“ ve svých starých blocích; některé další jsem oposlouchával ze starých koncertních nahrávek a pár skladeb jsem sestavil úplně nově, např. z pouhého nápadu na refrén, nebo kytarového riffu…

Všechny songy jsme ale nově zaranžovali tak, aby reflektovaly náš aktuální hráčský „feeling“. Do alba se tak promítlo 20 let zkušeností na hudební scéně.

Vydali ste už všetko, čo ste chceli? Nemohlo by sa stať, že niekedy v budúcnosti ešte uzrie svetlo sveta nejaký materiál Navar?

George Rain: Já jsem vždycky „trpěl“ obrovskou nadprodukcí… 🙂 V dobách aktivního působení NAVARu jsem zpravidla skládal cca 5 nových skladeb každý týden(!) a na zkouškách jsme z nich pak vždycky vybírali, kterou zařadíme do playlistu.

Mám u sebe pořád archiv několika stovek nepoužitých písní z let 1998 – 2008, které se dají oprášit. Bude jich na 500! Rozhodně se tak nebráníme dalším studiovým aktivitám NAVARu – po těch letech nás všechny společná práce moc bavila a už teď můžu říct, že NAVAR rozhodně ještě neřekl poslední slovo! 🙂

V akých formátoch je k dispozícii Návrat havranů ?

George Rain: Album máme k dispozici fyzicky v krásném digipacku – který určitě doporučuju – a k poslechu je samozřejmě také na všech digitálních platformách. „Návrat havranů“ jsme vydali pod Smile Music, což je label, který mi vydává také SEBASTIEN. Mám tak obě své hudební „děti“ hezky pod jednou střechou.

navar kapela 2022

Letná sezóna

Poďme na aktuálne dianie. Je leto – festivaly. Ako si zatiaľ spokojný s touto sezónou?

George Rain: Měl jsem to štěstí, že ani „doba Covidová“ nezastavila mé hudební aktivity. Spíš naopak! V roce 2020 jsem vydal se SEBASTIEN výběrové album našeho anglicky zpívaného repertoáru „IDENTITY 2010 – 2020“ a nové česky zpívané CD „INTEGRITY“, které teď v srpnu vychází také na vinylu!

Poté jsem v podstatě plynule začal pracovat na NAVARu a mezi tím jsem odehrál sérii skvělých koncertů s DYMYTRY a TRAKTORem v rámci MONSTER MEETINGů, OSTRAVU V PLAMENECH a další festivaly + celou řadu samostatných koncertů a městských slavností…

Letos máme za sebou jako SEBASTIEN např. čtvrté vystoupení na hlavním pódiu MASTERS OF ROCK. Já osobně jsem na Ronnie James Dio Stage hrál už po osmé a pokaždé si obrovsky vážím šance ve Vizovicích vystoupit.

Letos, tedy (doufejme) po hlavních vlnách Covidu, na koncertech vidím, jak se lidé touží bavit. Snad ještě víc než dřív si vážím fanoušků, kteří přijdou a užívají si s námi muziku… Je to pro mě doslova magický rituál a jsem za něj pokaždé vděčný.

Na Mastri of Rock ste vystúpili so známou Viktóriou Surmovou. Povedz o tom viac

George Rain: S Viktorií se známe dlouhá léta. Během Covidu jsme se znovu setkali díky našemu labelu a začali jsme uvažovat o spolupráci… 29.7. nám vychází nový singl – akustická dvojjazyčná verze skladby “Nechtěná” v podobě duetu.

Proto jsme se rozhodli, že Viki pozveme také na MASTERS OF ROCK a na Benátskou s IMPULSEM. Myslím, že se naše hlasy skvěle doplňují a mám z nového duetu velkou radost…

sebastien surma masters

Kde najbližšie budete vystupovať?

George Rain: Teď se coby SEBASTIEN chystáme na Benátskou s IMPULSEM, potom na Slamák Rock Fest, nebo Hard And Heavy Open Air. Čeká nás i několik dalších koncertů, na kterých představujeme našeho nového kytaristu, fantastického Jirku Hába, který k nám přišel z kapely ROOT

Hlavní náplní 2/2 roku 2022 bude nicméně pro SEBASTIEN nahrávání nového alba! Do Vánoc chceme mít hotovo…

…a v prosinci mě také čeká speciální koncert + křest CD NAVARu v našich původně domovských Pardubicích! Zatím to celé s Bartem (Bartošem) tvoříme, ale myslím, že to bude nezapomenutelný večer…

A čo Slovensko? Neplánujete zájsť aj k nám?

George Rain: Je pravda, že u vás na Slovensku jsme už nehráli pěkně dlouho a moc rádi bychom to napravili. Snad se to brzy podaří! 🙂

Hrávaš na koncertoch Sebastien aj niečo od Navaru?

George Rain: Momentálně ne. Se SEBASTIEN máme na kontě už 4 alba a 1 EP, takže je z čeho vybírat a letos se soustředíme hlavně na tvorbu nových skladeb – máme přes 40 demo-nahrávek! 🙂

Na sehrávání dalších písní od mé původní kapely bohužel nemáme kapacitu, ALE tím spíš se mi rodí v hlavě myšlenka oživení NAVARu i na koncertních pódiích… Uvidíme, co přinese budoucnost.

Citron a Kreyson

Ty si pôsobil aj zostave Citron/Kreyson. Momentálne to už dlhší čas nie je pravda. Prečo?

George Rain: Obě kapely mi toho strašně moc daly a vzpomínám na ně moc rád. S nikým z klůků nemám sebemenší problém a s potěšením sleduji zejména aktuální aktivity CITRONu, kterého se skvěle ujal Radim junior.

Zkrátka a jednoduše už jsem to všechno nestíhal… SEBASTIEN mi v posledních letech neustále roste a začalo tak docházet ke kolizím koncertních termínů.

Nějakou dobu jsem se to snažil zvládat. Jednou jsem odehrál dokonce 3 koncerty za jediný den, přičemž každý se konal v jiné části republiky. Trávil jsem skoro všechny víkendy na D1, v nejaktivnějších letech najížděl 70.000 km ročně a postupně jsem dospěl k rozhodnutí, že chci 1.) trávit víc času s manželkou a dcerou a 2.) věnovat se zejména svému vlastnímu hudebnímu „dítěti“.

Roky letí, je mi 38 let a čas, který investuji do cizích hudebních „dětí“ se mi už nikdy nevrátí…

Na tohtoročnom Masters of Rock mali spomínaní Citron špeciálne vystúpenie, ktorého sa zúčastnili aj ich ex-kolegovia od Limetall a Izzy z Dogy. Nepozývali aj teba?

George Rain: Já myslím, že ten koncert proběhl krásně a moc mě potěšilo vidět Jardu, Vaška a Láďu zase stát vedle sebe! V backstage jsme si skvěle popovídali… Radim mi kvůli tomu sice volal, ale v té době jsem už měl jasně rozplánovanou logistiku toho dne a nestíhal bych to, takže jsem se s díky omluvil…

Byl jsem velice rád členem CITRONu a jsem hrdý na to, co jsme společně dokázali vytvořit, ale stejně tak jsem dnes velice rád jeho ex-členem a věnuji se vlastním hudebním aktivitám… 🙂

Minulosť

Ty si aktívny na českej scéne už od roku 1999. Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

George Rain: Že jsem pořád ještě tady, hehe! 🙂 …a taky, že mě neopouští nadšení a chuť do nových věcí. Mám tolik nápadů, tolik melodií, které toužím zpívat lidem, tolik vizí, které ještě musím naplnit…

Když se podívám zpátky, jsem obrovsky hrdý na všechna naše alba, na obě evropská turné, hraní na WACKENu, nebo na koncert s Alicem Cooperem. Taky všechny naše zahraniční spolupráce se zpěváky BLACK SABBATH, SAVATAGE, RAINBOW, RHAPSODY, FIREWIND, SIRENIA, BEAST IN BLACK, AVANTASIA, atd. jsou něco neuvěřitelného! Splnili jsme si se SEBASTIEN ty nejbláznivější muzikantské sny!

Mé účinkování v CITRONu a KREYSONu je taky jako z říše fantazie! Stát se členem hned dvou(!) kapel, které od dětství obdivuješ, ujít s nimi kus cesty a zapsat se do jejich historie; …dodnes mi jde z toho po zádech mráz…

Jsem taky moc vděčný za zkušenosti se všemi producenty, se kterými jsem měl tu čest spolupracovat – ať už to byl Roland Grapow, Láďa Křížek, Radim Pařízek a Djordje Erič, úžasný Chris Tsangarides (který mi dodnes moc chybí), nebo Jacob Hansen…

Stejně mám ale pořád pocit, že to nejlepší teprve přijde!!!

Budúcnosť

Na začiatku si spomínal, že si sa vždy snažil rozšíriť vašu tvorbu aj za hranice ČR. No posledný album Sebastien – Integrity (2020) bol komplet v češtine. 

George Rain:  Už od začátku roku 2020 bylo v podstatě jasné, že se nějakou dobu do zahraničí nepodíváme. Covid se rozjížděl, počty nakažených stoupaly a ruku v ruce s tím stoupal i počet restrikcí… Proto jsme se rozhodli, že je vhodná doba pro “český experiment”. 🙂

Fanoušci nám totiž už delší dobu říkali, jak je mrzí, že nám nerozumí, o čem zpíváme. Nejprve jsme nechali přetextovat do češtiny song “Fight For Love”. Tak vznikla “Nechtěná” a s tou to vlastně celé začalo…

Zjistil jsem, že moje melodika v mateřštině neztrácí až tak moc, jak jsem se původně obával. Nakonec se nám podařilo napsat všechny texty na album “INTEGRITY” česky a navíc, lidé s námi začali mnohem víc zpívat na koncertech – prostě si to celé skvěle sedlo. V neposlední řadě jsme teď mnohem zajímavější i pro většinu českých pořadatelů – kapele ta změna jazyka zkrátka v rámci ČR maximálně pomohla!

Rozhodně se ale nechceme zříkat naší minulosti a nové album, na kterém právě pracujeme, chceme vydat v obou jazykových verzích – české i anglické…

Posledný album Sebastien – Integrity vyšiel v roku 2020. Kedy sa dočkáme jeho nástupcu?

George Rain: Jak už jsem říkal, nahrávání nového alba máme v plánu ještě letos a rok 2023 tak bude ve znamení nové „spanilé jízdy“ SEBASTIEN! (úsměv) Myslím, že se máte na co těšit – z nápadů, které máme pohromadě, jsem nadšený a myslím, že fanoušky i trochu překvapíme…

Navíc, máme teď v našich řadách vedle virtuozního klávesáka také virtuozního sólového kytaristu a věřím, že talent obou kluků na novém albu maximálně využijeme!

Ok, tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

George Rain: Přeju hlavně pevné zdraví a život v míru a pokoji… Vám všem, kdo podporujete rockovou muziku, skládám poklonu a děkuji vám – bez vás nejsme my muzikanti nic!

Moc děkuju za rozhovor, opatrujte se a těším se na vás na našich koncertech. STAY ROCK!!!

Youtube ukážka:

Linky:

Sebastien:
http://www.sebastienofficial.com/
https://www.facebook.com/sebastienband/
https://www.instagram.com/sebastien_band/
http://bandzone.cz/sebastien

Navar:
https://www.facebook.com/navar2021

Foto George: Radek Šich, Foto Sebastien + Viktorie Surmová: Lukáš Urbaník

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *