Samo (Besna) – ,,Sme relatívne mladá neopočúvaná kapela…”

besna kapela 2023

samo besna kapela 2023Aj na Slovensku môže metalová kapela obdržať oficiálne ocenenie. Na marcovom odovzdávaní cien Radio Head Awards v kategórii Hard & Heavy za svoj minuloročný album Zverstvá získala cenu bratislavská post-metalová kapela Besna. Spomínaná formácia však vzbudila pozornosť ešte jednou aktivitou. Koncom minulého roka vydala singel Neha na pamiatku Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, ktorí boli zabití pred barom Tepláreň. Viac povie gitarista Samo.

Zdravím Samo. Kapela Besna získala 17. marca cenu Radio Head Awards v kategórii Hard & Heavy za nahrávku Zverstvá. Čím podľa teba tak zaujal porotu ten váš minuloročný album?

Samo: Nazdar. Neviem, či by nebolo lepšie sa toto spýtať radšej niekoho z poroty, ale tak podľa mňa tam mohlo zohrať úlohu viacero faktorov: sme relatívne mladá neopočúvaná kapela, ten náš žáner je taký ťažšie zaraditeľný, čo mohlo tiež zaujať a zvuk nahrávky vyšiel úplne nad naše očakávania za čo vďačíme Jakubovi Hríbikovi, Jakubovi Spiszakovi a Jakubovi Tirčovi.

Kto každý bol v porote?

Samo: Konkrétny zoznam tohtoročnej poroty nepoznám, ale tuším, že to zloženie zvykne byť celkom pestré od hudobných publicistov*iek, cez hudobníkov*čky, ktorí však za uplynulý rok nevydali nahrávku v tejto kategórii, fotografov*ky až po adminov metalových memiek a dokonca časť poroty zvykne byť zo susedných Čiech.

Skrátka všetkých, čo buď profesne alebo veľmi aktívne sledujú a venujú sa slovenskej hard & heavy muzike.

Čo to pre vás znamená ako pre kapelu takéto ocenenie?

Samo: V prvom rade je skvelé, že takéto niečo vôbec existuje. Že sa o tých nahrávkach hovorí, nie len o víťaznej, ale aj o nominovaných a aj o tých, čo sa už nezmestili do piatich nominácií. Že sa tým možno vytvorí priestor pre nových fanúšikov, nové príležitosti, že sa tým spromuje a zviditeľňuje svojim spôsobom celá scéna okolo tvrdej gitarovej muziky.

My sme samozrejme nesmierne radi, že môžeme byť pri tom a vážime si túto podporu ako aj samotné ocenenie našej práce na tomto albume.

besna kapela 2023

Neha

Koncom roka ste vydali aj nový singel Neha, na pamiatku Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, ktorí boli nezmyselne zavraždení pred Teplárňou. Kto prišiel s tým nápadom?

Samo: Myslím, že ten nápad prišiel celkom spontánne na prvej skúške po tých vraždách. Mali sme skrátka potrebu tie emócie a frustráciu nejak vyventilovať a skladanie tejto piesne bolo to, kam sme to nasmerovali. Bol to však konkrétne Pinťo, čo (ako zvyčajne aj pri iných skladbách) prišiel s prvými riffmi a neskôr aj textom.

Osobne ma prekvapilo, že sa nestalo to, čo je zvykom – že sa na vašich sociálnych sieťach nespustil nejaký masívny „shitstorm“ (ako sa to stalo napr. Davovej psychóze, keď ohlásila koncerty na podporu Ukrajiny). Je to tým, že Besna ma normálnych fanúšikov?

Samo: Podľa mňa je to najmä tým, že má Besna podstatne menej fanúšikov, ako napríklad Davovka, teda logicky aj menej takých, čo by im to mohlo prekážať.

Navyše my sme sa od začiatku kapely v skladbách aj na koncertoch, či sociálnych sieťach vyjadrovali k politickým témam a hovorili angažovane o veciach, ktoré nás trápia, teda nemám pocit, že by sme teraz nejak náhle odbočili, práve naopak.

Asi aj ty vnímaš súčasný negatívny trend na slovenskej metal-rockovej scéne. Mnoho jej príslušníkov sa snaží vymedziť voči ,,mainstrimovej spoločnosti“ a to tak, že hltá dezinformácie, podporuje vojnu na Ukrajine a bohužiaľ mnohí z nich otvorene (alebo skryto) sympatizujú aj s vecami ako neonacizmus. Čo je podľa teba príčinou?

Samo: Neviem či je to len súčasný trend, nesledujem to moc, ale vždy som registroval, že takéto kapely existovali. Obzvlášť v black metale, ale tiež napríklad v Oi! punku.

Ja osobne vnímam tvrdú muziku ako nejaký ventil a podobne to môžu vnímať aj ľudia, ktorí veria a šíria dezinformácie, alebo priamo podporujú myšlienky a ideológie, čo hľadajú fiktívnych nepriateľov ako falošnú príčinu ich nespokojnosti, strachu, hnevu a frustrácie za cenu podporovania a upevňovania moci politikov viac či menej totalitných režimov.

Čo by si im odkázal ty osobne.

Samo: Nemám potrebu venovať svoju pozornosť na nejaké odkazy týmto ľuďom, keďže ich názory sú často postavené na klamstvách, kedy podľa mňa stráca zmysel nejaká racionálna argumentácia.

Je to často začarovaný kruh, na ktorý podľa mňa väčšinou neexistuje jednoduché a funkčné riešenie. Hoci možno kapele Marhule sa predsa len podarilo takýto odkaz velmi vkusne zhrnúť do jedného z ich najväčších hitov.

Chystané koncerty

Plynulo sa presunieme ďalej na príjemnejšiu vec. Momentálne prebieha vaša Neha tour. Kde budete najbližšie vystupovať?

Samo: Najbližšie zahráme 22.4. v bratislavskom MMC, kam nás pozvali zbojníci Catastrofy a spolu s nami tam ešte zahrajú aj kapely Vydrapená bužírka punk system a Kazostroj. Exkluzívne počas nášho setu zahrá jeden a možno, že aj dvaja gitaroví hostia. Bude to veľkolepé!

Sú v pláne aj nejaké ďalšie mestá, kde vystúpite?

Samo: 12.5. zahráme spolu s českými Heiden a rumunskými Dodreduh v Brne a o deň na to v Prahe. 3.6. sa vidíme v Banskej Bystrici na benefičnom Angelus feste a čoskoro zverejníme aj podrobnosti ku koncertu v Žiline, ktorý plánujeme na 17.6. a v Salzburgu 16.6.

A potom tam máme ešte potvrdené aj nejaké ďalšie akcie v auguste na Woodnej Stocke v Poráči 4.8. a na Besede u bigbítu v juho-moravskom Tasove 5.8. a v septembri v Kremnici 9.9. Ale pravdepodobne na september ešte aj niečo ďalšie pribudne.

Neuvažujete aj o nejakom vzdialenejšom zahraničí?

Samo: Akurát pracujeme spolu s kapelou Udånde (black metalový projekt jedného Dána, čo žije v Bratislave a zvyšok kapely sú Slováci) na menšom spoločnom, jesennom turné po Nemecku, Česku aj Belgicku.

Z rodinných dôvodov však nebudeme vedieť absolvovať úplne všetky zástavky a najmä ešte kopu termínov ani nemáme potvrdených, tak nechcem radšej nič konkrétne sľubovať. Všetky podrobnosti určite včas zverejníme na našich sociálnych sieťach.

Skvelý obchod pre muzikantov!

hudobniny shop 2022

Minulosť-prítomnosť

Na scéne pôsobíte od roku 2017. Vyrozprávaj svoj muzikantský príbeh – ako si sa dostal k hudbe, čo bol ten impulz, aké boli tvoje prvé kapely a ako sa nakoniec sformovala Besna.

Samo: Na gitaru som začal hrať asi v 15-tich, teda od cca 2007. V tom čase ma veľmi ovplyvnili Linkin park, Avril Lavigne a Metallica. Prvú kapelu sme dali s kamošmi dokopy zhruba rok na to. Volala sa Inner Sign, skúšali sme v Ivanke pri Dunaji na povale rodičovského domu nášho basáka Filipa a hrali sme taký thrash/death. Boli to krásne časy, ale vydržali sme spolu asi len 2 roky.

Potom som sa aj s bubeníkom Ivanom presunul do skúšobne v garáži pri Mladej Garde v Bratislave a keďže sa nám nejako nepodarilo dať ďalších ľudí dokopy, začal som hrávať v nazvime to “alternatívnej metalcore” kapele Born Alone, ktorá hrala tiež v tej istej skúšobni a zrovna im odišiel gitarista.

Vďaka tej kapele som spoznal svoju súčasnú manželku Lenku. Hoci sa kapela zakrátko rozpadla, aspoň my sme ostali spolu. Popritom a aj následne som bol súčasťou domácko-štúdiového projektu Rotting Gutless Corpse, ktorého základ tvorili bývalý gitarista z Inner Sign Miloš a jeho spolužiak Igor, ale okrem nich na nahrávky prispeli aj ďalší kamoši a bývalí členovia IS. Žánrovo to bolo dosť eklektické – grindcore mixnutý s elektronikou, djentom a moderným metalom.

To bola čistá zábava, ale vďaka tomu som aspoň zabŕdol do home recordingu a diy hudobnej produkcie. No a z mojej pôvodnej myšlienky spraviť z tohto projektu živú kapelu, som síce dal dokopy ľudí, ale chvalabohu mi povedali, že či radšej nejdeme hrať niečo serióznejšie. A tak postupne z toho vznikla Besna.

Váš prvý full album, o ktorom už bola reč,ste vydali minulý rok. Sú tam veci, ktoré by si s odstupom času zmenil?

Samo: Nie. Je to už pre mňa uzavretá kapitola. Teraz sa sústredím najmä na najbližšie koncerty a tiež budúcu tvorbu.

Máte už pripravené aj nejaké nové skladby?

Samo: Skladbami by som to asi ešte nenazval, ale nejaké riffy už máme napísané, avšak tento kreatívny proces sme teraz na chvíľu prerušili, aby sme sa mohli naplno venovať zhrávaním setlistov a prípravám na naše koncerty.

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Samo: Rád by som sa poďakoval všetkým, čo akokoľvek podporili, podporujú alebo ešte len podporia slovenskú hard and heavy scénu a taktiež magazínu Metalmania za priestor na rozhovor.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/BesnaBand
linktr.ee/besna.band

Foto Samo: Werdza photography, Foto kapela: Braňo Vartovník

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *