Meshuggah – obZen

meshuggah obzen coverNázov tejto švédskej tech – prog metalovej kapely, ktorá existuje od roku 1987, znamená v hebrejčine „šialený“. Teraz si títo majstri arytmie pripomínajú 15. výročie vydania baranidla s názvom obZen.

Pôvodne vyšiel 7. marca 2008. Tento rok uzrela svetlo sveta jeho remastrovaná verzia.

Význam

,,Je to o ľudskom zle. Namiesto toho, aby sme použili slovo ,,obscénny”, zmiešali sme ho so slovom “Zen”, pretože sme ako ľudské bytosti našli svoju rovnováhu v obscénnosti, v násilí a krvi”. Takto vysvetlil bubeník a textár Meshuggah Tomas Haake zvláštny názov.

Zen je východné učenie o pochopení jednoty a zároveň prázdnoty všetkého.

Ich šiesty album je ďalším majstrovským dielom rozmanitosti a prekvapení, ktorý obsahuje absolútne masívny a temný singel „Bleed“. Skladbu, ktorá sa prevalila celým metalovým svetom ako nárazová vlna a starí, aj noví fanúšikovia Meshuggah z nej úplne onemeli.

Tvorba Švédov si vyžaduje oddaného poslucháča a nahrávka obZen obzvlášť. Tento album prekonáva takmer všetky predchádzajúce predstavy, ktoré kapela vytvorila. Ide o vynájdenie nového hudobného jazyka a ten ani po rokoch nie je úplne rozlúštený. Je to výzva pre mozog.

Nahrávka je pretkaná všetkými prvkami, ktoré fanúšikovia Meshuggah od kapely očakávajú. Kubistické riffy, nezhodné, desivé gitarové sóla, polyrytmy a zložité aranžmány. Všetky tieto prvky sú spojené do jedného súvislého produktu, ktorý predstavuje jeden z vrcholov ich kariéry.

Aj znepokojujúci obal bol posúdený ako príliš silný, hlavne pre americký trh.

Verdikt

Kompozičné schopnosti Meshuggah zaujali aj múdre hlavy. Akademický časopis spoločnosti Society for Music Theory vydal o tom článok s názvom ,,Re-casting Metal: Rhythm and Meter”.

Napísal ho profesor City University of New York Jonathan Pieslak. Previedol v ňom čitateľa „architektonickým skúmaním hierarchických vrstiev v hudbe kapely a zároveň ponúka socio-kultúrnu analýzu progresívneho / math-metalového subžánru“.

Lineup:

  • Jens Kidman – spev
  • Fredrik Thordendal – gitary
  • Mårten Hagström – gitary
  • Dick Lövgren – basa
  • Tomas Haake – bicie, doprovodné vokály

Tracklist:

  1. Combustion
  2. Electric Red
  3. Bleed
  4. Lethargica
  5. ObZen
  6. This Spiteful Snake
  7. Pineal Gland Optics
  8. Pravus
  9. Dancers to a Discordant System

Rok vydania: 2008 (pôvodne), 2023 (remaster)

Vydavateľstvo: Nuclear Blast (pôvodne), Atomic Fire (remaster)

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.meshuggah.net/
https://www.facebook.com/meshuggah/
https://www.instagram.com/meshuggah/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *