Metallica – 72 Seasons

metallica 72 seasons cover

metallica 72 seasons coverKapela Metallica je stálica. O tom sa nikdo nebude hádať. Funguje štyridsať rokov a kvalitou patrí určite medzi najlepšie na svete a asi aj medzi komerčne najúspešnejšie.

Jej nový album 72 Seasons vyšiel 14. apríla 2023 a vyvolal až prekvapivo rozporuplné reakcie, od veľkej chvály až po zamietnutie. Nie som fanúšik tejto formácie, priznávam sa.

Niečo sa mi od nich páči viac niečo menej. A tak mi prišlo ako zaujímavá výzva zrecenzovať nahrávku z pohľadu niekoho, pre koho kapela nie je srdcovkou a tým pádom nie je výrazne ovplyvnený ich predchádzajúcou tvorbou.

Metallica?

Celé to trvá hodinu a štvrť. A muzika je to dobrá. Skvelé gitary, chytľavé melódie a Jamesov nezameniteľný hlas, z ktorého stále cítiť veľkú energiu.

Trocha mi prekážala dĺžka niektorých skladieb. Hudba tým akoby strácala nápaditosť. Občas máte dojem, že sa jeden motív dookola opakuje, ale oceňujem výborné gitarové riffy a neprehliadnuteľné bicie. Niektoré pasáže znejú rockovo či dokonca bluesovo.

Pri dĺžke jednotlivých piesní sa mi sem tam zlievali do jednej, no na druhej strane, som si rýchlu a dravú muziku užívala. Daná platňa nevybočuje z radu ich tvorby, ale určite nemôžem povedať ani to, že je horšia. Je to jednoducho ďalší v množstve albumov.

Texty sú zaujímavo introspektívne. Jamesovo druhé odvykanie, pandemické roky a uvedomenie si minulých chýb piesne výrazne ovplyvnili a každý poslucháč sa s nimi vie ľahko stotožniť. Veľmi sa mi páčila Shadows Follow  s výbornými zmenami rýchlosti, Screaming Suicide s úžasným gitarovým sólom alebo Lux Aeterna s bicími ako z diablovej kuchyne.

A asi najlepšia je Room of Mirrors. Tá ma dostala na prvé počutie.

Zhrnuté a podčiarknuté

Ak ste fanúšik kapely, asi si album kúpite, či ho niekto chváli alebo nie. Ak ste náhodný poslucháč, nájdete si tu tri štyri výborné skladby a ostatné vezmete “do počtu”.

Lineup:

  • James Hetfield – spev, gitary
  • Kirk Hammett – gitary, doprovodné vokály
  • Robert Trujillo – basa, doprovodné vokály
  • Lars Ulrich – bicie

Tracklist:

  1. 72 Seasons
  2. Shadows Follow
  3. Screaming Suicide
  4. Sleepwalk My Life Away
  5. You Must Burn!
  6. Lux Æterna
  7. Crown of Barbed Wire
  8. Chasing Light
  9. If Darkness Had a Son
  10. Too Far Gone?
  11. Room of Mirrors
  12. Inamorata

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Blackened Recordings

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.metallica.com/
https://www.facebook.com/Metallica/
https://www.instagram.com/metallica/
https://soundcloud.com/officialmetallica/

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *