Ravenarium – Hypertowers

ravenarium hypertowers cover

ravenarium hypertowers coverBratislavská legenda extrémneho metalu Ravenarium sa po skvelom Sounds of a Dying Age vytratila zo scény. Dlhých dvadsaťjeden rokov trvalo, kým nám naservírovala nový album Hypertowers.

Ich debut EP Ravenarium bol zmesou black metalu, grindcoru a death metalu. U spomínaneho Sounds išlo už väčšinou o technický death metal s vplyvom progresívného black metalu na spôsob Emperor, Thorns alebo Mayhem z obdobia Grand Declaration Of War.

Tradícia

Takže kapela v duchu zmien pokračuje aj na aktuálnom počine. Pridali sa djentové, old school thrash a heavy pasáže, folklórne melódie (v tých častiach mi nahrávka pripomenie slovenskú klasiku Lunatic Gods) a vysoká technika. Pri nej sa trošku pozastavím.

Celá formácia vôbec neznie tak upotene v náročných pasážach, ako sa u nás podobným zoskupeniam občas stáva. Hlavným poznávacím znamením kapely bol vždy spev hlavného mozgu – gitaristu Petra “Feďa” Fedorčáka. Ten sa tu nesie v black metalovom škreku, death metalovom chrapote, hardcoreovom ručaní aj v heavy metalovom čistom vokále. Veľmi podarená kombinácia.

Celý materiál bol nahrávaný v domácom štúdiu a väčšinou to vôbec nie je znať. Krásny obal, intro narozprávané Jurajom Sarvašom. Aj keď mi trošku vadí, že spomínané intro je po slovensky a texty anglicky. Rovnako ako aj sampel v Maleficium, že je po česky. To je trochu divné.

Za veľmi vydarený bonus považujem skvelé spracovanie ľudovky Na kráľovej holi. V Big Bang dôjde aj na výraznú podobnosť s Ihsahnovou bandou Emperor.

Konečný verdikt

Albumový návrat sa vydaril a ja dúfam, že sa novej platne dočkáme o hodne skôr ako za dvadsať jeden rokov.

Lineup:

  • Peter Fedorčák – spev, gitary
  • Peter Nagy – spev, gitary
  • Martin Vacula – basa
  • Lukáš Michálek – bicie

Hostia:

  • Juraj Sarvaš (intro)

Tracklist:

  1. Čas neuteká (instrumental)
  2. Deathclock
  3. After Again
  4. Lost Dimensions of Life
  5. Maleficium
  6. Big Bang
  7. Get Out of Me
  8. Hypertowers
  9. Book of Dead
  10. Timeless
  11. Until Blood Soaks

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/ravenarium/
https://www.instagram.com/ravenarium/
https://www.youtube.com/user/ravenarium/
https://open.spotify.com/artist/5pVBYRXMpDZnf91pV3nYi4/

Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *