Dordeduh – Har

dordeduh har cover

dordeduh har coverKeď sa povie Rumunsko, asi každý si ako prvé predstaví Draculu. Metalová hudba a hlavne extrémne odnože metalu z tejto krajiny sú pre väčšinu Slovenska pomerne neznáme, možno s výnimkou dnes už neaktívnej formácie Negura Bunget, ktorá niekoľkokrát hrala aj u nás.

A tak vypočuť si kapelu Dordeduh môže byť viac ako príjemné prekvapenie. Ak ešte neviete, štrnásteho mája vystúpia v Bratislave v klube Randal spolu s mojou veľkou srdcovkou Postcards From Arkham a Ador Dorath.

Páni hrajú svojráznu zmes štýlov atmospheric/black/folk metalu a dohromady to znie výborne. Spomínaný atmospheric black metal patrí k mojim obľúbeným štýlom a títo chlapci jednoducho vedia ako na to. Doteraz vydali dva albumy.

Har

Prvý mal skvelé ohlasy a tak je celkom s podivom, že na druhý s názvom Har, ktorý vyšiel 14. mája 2021, si fanúšikovia museli počkať desať rokov. Ale čakanie sa oplatilo.

Už prvá skladba Timpul Intalior vás chytí. Začne tajomnými zvonmi a hlasmi ako z diablovej omše. A potom vypukne dokonalá búrka. Podrazí vám nohy a vezme vás so sebou. Všetky songy sú nápadité, temné a silne emotívne. Ešte si dovolím spomenúť Descant, ktorá je podľa mňa najlepšia vec na celom albume.

Čisté vokály sa perfektne striedajú so screamingom, všetko znie vyvážene a bez slabín. Hudba, chvíľami až psychedelická, človeka úplne pohltí. Akoby si našla cestu priamo do krvi a stala sa vašou súčasťou..

Takmer do detailov prepracované aranžmány, parádne zmeny rytmov a stupňovanie napätia ostrou gitarou vám z mozgu urobia riedku kašu. Páni spievajú vo svojom rodnom jazyku, ale naozaj to pri tej hudbe ani veľmi nezaregistrujete alebo sa rovno začnete učiť rumunsky.

Zhrnuté a podčiarknuté

Toto je jednoducho zážitok. Album trvá niečo vyše hodiny, ale nie je tu nič, čo by ste mohli skritizovať. Možno je to tým, že sa mi po vypočutí mozog zmenil na roztopenú zmrzlinu. Ten priblbý úsmev na moje tvári naznačuje všeličo… Vypočujte si to na vlastné riziko.

Lineup:

  • Hupogrammos – spev, gitary, klávesy, mandolína, cimbál, perkusie
  • Sol Faur – gitary, klávesy, cimbál, xylofón
  • Flavius Misarăș – basa, doprovodné vokály
  • Putrid – bicie, perkusie, zvony

Tracklist:

  1. Timpul întâilor
  2. În vieliștea uitării
  3. Descânt
  4. Calea magilor
  5. Vraci de nord
  6. Desferecat
  7. De neam vergur
  8. Văznesit (instrumental)

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Prophecy Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.dordeduh.ro/
https://www.facebook.com/Dordeduh/
https://www.instagram.com/dordeduhband/
https://dordeduh.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *