John Lydon – Zlosť je energia – Môj život bez cenzúry

johnny rotten muj zivot
Pod prezývkou Johnny Rotten sa stal ikonou punku a vzorom pre rebelujúcu mládež. ,,Zlosť je energia – Môj život bez cenzúry” (v českom originále Vztek je energie – Můj život bez cenzury) je druhá autobiografia Johna Lydona, ktorý zmenil tvár popkultúry najprv ako frontman Sex Pistols a potom ako spevák kapely PiL. Vyšla v Londýne pred deviatimi rokmi, ale určite stojí za pripomenutie.
 johnny rotten muj zivot

História

Korene tajuplného spolku Sex Pistols siahajú až do roku 1972. Vtedy založili Steve Jones (gitara) a Paul Cook (bicie) skupinu The Strand.

Ich manažérom sa stal Malcolm McLaren, britský hudobník, módny návrhár a designer. Pripisuje sa mu stvorenie ,Veľkého rock’n’rollového švindľu’. Podľa jeho slov na založenie kapely potrebujete štyroch ľudí, ktorí nevedia hrať na žiadny hudobný nástroj a musíte zabezpečiť, aby sa medzi sebou nenávideli.

Názov, zostava a muzika sa postupne menili. Kapela sa preslávila svojim debutovým a zároveň jediným štúdiovým albumom Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols z roku 1977.

Public Image Ltd (PiL) je britská alternatívna post rocková skupina, ktorú John Lydon založil tesne po odchode zo Sex Pistols. Vydal s ňou osem albumov. Od roku 2009 je znovu aktívna.

Môj život bez cenzúry

John Lydon svojrázne, vtipne a otvorene rozpráva o svojom ťažkom detstve v chudobnej robotníckej štvrti írskych prisťahovalcov v severnom Londýne, o svojej chorobe (v siedmich rokoch dostal zápal mozgových blán a pol roka bol v kóme), o dospievaní medzi brutálnymi fanúšikmi Arsenalu a priateľstve so Sidom Viciousom.

Napriek tomu, že sa celé roky pohyboval v podivnej spoločnosti, nech už to boli punks, squatteri, alebo manažéri zo showbusinessu, dokázal si zachovať vnútornú integritu, jasnú hlavu a podať o tom presvedčivé svedectvo.

Rozhodnutie

Túto skvelú knihu John Lydon venoval práve integrite. Význam slova – celistvosť, nedotknuteľnosť, neporušenosť.

Autor: John Lydon
Vydavateľstvo: 2017
Rok vydania: Volvox Globator (Volvox Globator)
Hodnotenie: 5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *