Martin Hades (Adacta) – ,,Akúkoľvek snahu o abstrahovanie a širší presah považujeme za autorské zlyhanie”

adacta kapela 2023 bratislava

martin hades gitaristaSlovenská scéna je už dlhší čas bohatšia o nový album. Bratislavská crust/deathmetalová stálica Adacta vydala už ôsmy album Dno. Z Maroša Potkana, pôvodne basáka, sa stal nový spevák a prišiel staronový basák Špendlík. Podrobnosti o jednotlivých piesňach, personálnej rošáde, ale napr. aj to, kde budú hrať sa dozviete v tomto rozhovore s gitaristom Martinom Hadesom

Zdravím, Martin. Nedávno ste vydali album Dno, debut so spevákom Matúšom Potkanom. Čo je na novom albume nové, okrem speváka?

Martin: Songy.

Nájdeme tam skladby ako Kto si, Odľud a podobne. Sú ich texty adresované na nejakého konkrétneho človeka?

Martin: Každý náš song je vždy adresovaný úplne špecificky na konkrétnu osobu. Akúkoľvek snahu o abstrahovanie a širší presah považujeme za autorské zlyhanie. Takéto neduhy sa ale odstránia v procese tvorby a na albumy sa spravidla nedostanú.

A čo napr. skladby Ticho, V srdci Temnoty. Čomu sa venuje ich text?

Martin: Témou kompozície Ticho je incident Arčibalda Devínskeho v kladenskom klube Auto Da Fé (toho času Sklípek), ktorý za to, že strčil ruku do sójového guláša a opakovane kričal “Hovädzina, de si???”, dostal od lokálneho aktivistu Food Not Bombs facku varechou. Následkom perforácie bubienka Arčibald na ľavé ucho takmer nepočuje. Otočený smerom doprava od pódia je ale odvtedy schopný prežiť festival Pod Parou bez psychickej ujmy.

Pieseň V srdci temnoty pojednáva o Filipovi B., ktorý si po vypití deviatich pív v Slamenej búde zložil všetko ošatenie do tzv. “komínku” pod lavicu a dal sa nahý kotrmelcami traverzovať kolibský kopec smerom na bordel pri železničnom moste. V prvej ostrejšej zákrute však zahučal do hlbokých krovín pri detskom ihrisku, kam si poňho prišli príslušníci PZ.

Príjemným oživením albumu je aj ženský vokál (Hlbina, V Srdci temnoty), o ktorý sa postarala hosťka Simona. Mohol by si povedať viac o danej dievčine?

Martin: Nič viac však k jej osobe povedať nemôžem, jej identita nebude nikdy odhalená. Nehodlá si hosťovaním v pofidérnych spolkoch ohroziť slušne rozbehnutú kariéru v brandži, ktorá je na podobné veci dosť citlivá.

Pripravované podujatia

Je leto, máme festivaly. Vystúpili ste na nejakom – či už na Slovensku alebo v Čechách?

Martin: Táto informácia bude všetkým na milú Jarmilu už o pár týždňov, ale zahráme na Brutal Assaulte. Máme pripravený hodinu a pol trvajúci program akustických cover verzií hitov Evy Mázikovej zahratých na gruzínske trojstrunné nástroje panduri.

Tiež sa objavíme koncom leta na Štiavnických Jaštericiach. Tam ale zahráme klasický set, lebo Slováci sú viac od rany a bojíme sa, že za akékoľvek experimenty by sme dostali na p***u.

A čo klasické koncerty. Kde budete najbližšie hrať?

Martin: Tuším v Prahe.

Vy ste vo svojej minulosti zahrali aj v Brazílii. Nie je v pláne niečo podobné?

Martin: Prešiel som plány na najbližšie obdobie a nič podobné som tam nenašiel. Spevák Matúš má teraz plnú hlavu plánovanej svadby, navyše si dorába ďalšiu maturitu a posledný chýbajúci vodičák skupiny T na stavebné a poľnohospodárske stroje. Nechceme ho rušiť v úsilí logisticky a časovo náročnými dobrodružstvami.

adacta kapela 2023 bratislava

Minulosť-prítomnosť

Trochu sa vrátime na začiatok. Čo bolo dôvodom, že sa zmenil spevák?

Martin: Tento incident sa udial sotva 19 rokov po založení kapely. Takže je evidentné, že od začiatku nemáme na ružiach ustlané. Nebudem zakrývať, že rozchod bol turbulentný. V slabších chvíľkach sme si chodili vyplakávať pod okná. Ale už sa všetko utriaslo. Chodíme spolu na dovolenky a ak je treba, strážime si navzájom deti.

A ako ste našli nového basáka?

Martin: Vrátil sa starý. Kontrakty na účinkovanie v ADACTE sú podpisované ako doživotné. Členovia si berú iba dočasné opušťáky.

Poďme trochu do minulosti. Skús rozpovedať svoj hudobný príbeh. Ako a kedy si začal s muzikou, čo bol prvotný impulz, ako vznikla ADACTA a kedy sa tak stalo?

Martin: Na strednej škole (rok 2000) som bol príliš populárny. Odháňať davy pôsobením v ADACTE bolo jednoduchšie, než robiť to násadou od metly. A menej kontaktné.

Mne sa osobne na vás páči, že na rozdiel od mnohých metalových a tak trochu aj punkových nadšencov sa nemáte problém vymedziť proti veciam, ako je neonacizmus, neznášanlivosť a podobne. Čím si to vysvetľuješ, že mnohí ľudia zo scény nemajú problém milovať Republiku, Putina a podobné „hrôzy“, lebo je to pre nich to pravé rebelantstvo (musím byť predsa iný, ako mainstream – keď sa píše o hrôzach, ktoré robia Rusi na Ukrajine, tak ja, aby som ukázal, že mi nikto nebude vymývať mozog, budem Putina zbožňovať 😀 ).

Martin: Ku kktom sa nemôžeme vyjadriť, lebo nie sme kktlógovia.

Ako spomínaš na tohtoročný výlet do našej Sniny?

Martin: V dobrom. Bolo nám povedané, že na Východe nič nie je, tak sme boli príjemne prekvapení, že je.

Prvý album ste vydali v roku 2004, čiže máte niečo odžité. Čo by si poradil začínajúcim muzikantom zo Slovenska?

Martin: Nerobte to!

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Martin: Veľmi pekne ďakujem za rozhovor. Ktokoľvek dočítal až sem, má pri objednaní čohokoľvek z nášho distra (oblečenie, nášivky, LP… všetko) pri nákupe nad 30 eur zľavu 5 eur po zadaní hesla #hovadzinadesi.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/adactaband/
https://www.instagram.com/adactaband/
https://adactaband.bandcamp.com/album/zlo
http://bandzone.cz/adacta/
https://www.youtube.com/@adactaband

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *