Tublatanka – Uprostred chaosu

tublatanka uprostred chaosu cover

tublatanka uprostred chaosu coverAsi sa všetci zhodneme, že Slovensko nemá úspešnejšiu a väčšiu heavy/rockovú skupinu ako Tublatanka. Žijúca legenda. Niekto sa môže vysmievať Maťovmu afektu, jednoduchosti gitár, v súčasnosti bubeníckemu diletantstvu alebo naozaj chybným obchodným rozhodnutiam.

No aj tak sa vždy všetci stretneme pri posluchu nových albumov a na koncertoch v kotli. Tublatanka je proste naj aj keď jej minimálne po nahrávke Znovuzrodenie je čo odpúšťať.

Uprostred chaosu?

Nový album Uprostred chaosu vychádza 13 rokov po Svet v ohrození. Iná kapela by si takú pauzu naozaj nemohla dovoliť. Nevýrazný obal skrýva úžasný zvuk od Jimiho Cimbalu. Jednoznačne od nahrávky Nebo – Peklo – Raj je to najlepší a najlepšie sa hodiaci sound. A ak si dáte ich výtvory za sebou, tak si uvedomíte aký amatérsky zvuk mali Vianočný deň a Svet v ohrození. Toto je rozhodne krok správnym smerom a je radosť počúvať.

Celé to odštartuje skvelá heavy metalovka Na životoch všetkých záleží. Tá jasne reflektuje na dnešnú pohnutú dobu. Nasleduje najlepšia vec Čo s tým urobíš, ktorá sa nesie v originálnom duchu a pripomína trošku Rush.

Potom klasické tublatankovské hard rocky Uprostred chaosu a Rebel z ktorých tá druhá baví viac. Dôjde aj na krásnu baladu V pevnosti lží aj štadiónovku Súboj víťazov. Do tejto chvíle je album nezastaviteľný.  Potom sa objavia dve pop rockovky Už tiká čas a Kolotoč dní. Tie nie sú zlé, to ani omylom, ale tak nejak len prehučia hlavou.

No potom príde najhorší okamih nahrávky – cajdák Dobrí priatelia. A túto nudu k uzúfaniu kapela prezentuje ako singel do médií. Keby som počul v rádiu túto skladbu, tak ma donúti predať celú diskografiu. Patetický pokus o power baladu. Takýmto skladbám by sa mali už Maťo a spol naozaj vyhnúť.

Potom nasleduje opäť pop rockové pritvrdenie V búrke hriechy zmývam, ale tá textová neschopnosť naozaj bolí. Proste klišé nad klišé vo veršoch ako napríklad: v búrke hriechy zmývam, v slzách anjelov…alebo vzácny poklad vnímam na krídlach anjelov, patria do spevníku amatérskych kapiel a Láďu Křížka a nie legendy legiend našej malej zeme.

Ďalej tu budeme mať poprockovú pecku Fénix bez krídel. Táto platňa sa naozaj nesie viac v poprockovej vlne. Aj keď zvuk je krásne metalový. Keď dúfate v pritvrdenie, tak začne ďalší slaďák Rieka života. No po nej najdivokejšia rock ‘n’ rollová pecka Prímerie s časom (Šlabikár X).

Tesne pred koncom opäť narazíme na slaďák Účet za láskou (celkom vydarený) a úplne na záver sa nachádza Ruleta dvoch tiel. A to je veľmi vydarený pokus o moderný symfo pop metal. Aj keď naozaj neverím, že tam na gitaru hrá Maťo Ďurinda. Je to jedna z najlepších piesní. To by mohol byť kľudne nový smer kapely a ten by jej získal naozaj vážnosť.

Konečný verdikt

Album ako celok pôsobí sviežo, ale uťahane. Tak štyri pesničky by sa mohli vynechať. Nikoho asi neprekvapí, že sú to pre mňa tie slaďáky. Ja pevne verím, že nebudeme čakať na jeho nástupcu trinásť rokov. Práve to tejto platni najviac uškodilo. To prehrávanie nápadov a nekonečné prerábanie. Chýba tomu energia, ale aj tak je to povinná kúpa a veľké tešenie.

Lineup:

  • Maťo Ďurinda – spev, gitara
  • Juraj Topor – basgitara
  • Peter Schlosser – bicie

Tracklist:

  1. Na životoch všetkých záleží
  2. Čo s tým urobíš
  3. Uprostred chaosu
  4. Rebel
  5. V pevnosti lží
  6. Súboj víťazov
  7. Už tiká čas
  8. Kolotoč dní
  9. Dobrí priatelia
  10. V búrke hriechy zmývam
  11. Fénix bez krídel
  12. Rieka života
  13. Prímerie s časom (Šlabikár X.)
  14. Účet za lásku
  15. Ruleta dvoch tiel

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Monitor

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.tublatanka.sk/oficialna-webova-stranka/
https://www.facebook.com/tublatanka.sk/
https://www.instagram.com/tublatanka_official/

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *