Adacta – Dno (dvojrecenzia)

adacta dno cover

 adacta dno coverKeby ste mi pred nie veľmi vzdialenou dobou povedali, že budem počúvať hardcore/crust a čo viac, že sa mi to bude páčiť, asi by som vás vysmiala. A potom som sa dostala k albumu Tma (2015) bratislavskej bandy Adacta, pánov s úžasným zmyslom pre humor a veľkým srdcom. A od tej chvíle som zarytý fanúšik.

Šiesteho júna vydali novinku s názvom Dno. Užijete si 35 minút skvelej muziky a musím napísať, že album má aj dokonalý obal (dúfam, že bude na tričku).

Skvelá jazda

Budem absolútne neobjektívna a poviem, že sa mi to veľmi páči. Chalani to rozbalili naplno ako vždy. Idú si to svoje a celé to má pekelné grády. Drsné gitary, výrazné bicie, surová muzika a správne nasraný spev. Všetko je tak, ako má byť. Drásanie nervov, aj keď to vyzerá, že sa nás snažili introm oklamať.

Toto vás dokonale vtiahne do seba a ak ste si zabudli baterku, máte smolu, v tej tme sa stratíte. Je to fakt dno sveta, koniec všetkého a čierna diera rozumu. Ó, Cthulhu, milujem to.

Má to silu ako výbuch Tunguzky. Asi najviac sa mi páči Ticho, ale silno súperi o prvenstvo so skladbou Lov a ani na tom nejako nezáleží, je to tak jednoliate a zúrivé, že vám to za pol hodinu vyškriabe mozog a vyberie ho cez nosné dierky. Naleje na vás formaldehyd a ako vysušenú múmiu vás to nechá s prihlúplym výrazom v tvári.

Zhrnuté a podčiarknuté 

Zabite ma, som fanúšik, ale toto je fakt dobrý album. A Adacta je fakt dobrá kapela. Šialená, bláznivá, cynická banda, ktorá do hudby dáva všetko a asi ich veľmi netrápi, či ich budete milovať. Fakt skúste, je to silne návykové.

Hodnotenie: 5/6

Ruka Hore

lp rukahore 2022

Autor Michal Saburov

Legendárna bratislavská formácia Adacta začiatkom júna vydala svoj šiesty album s názvom Dno. Vznikla v roku 2000 a urobila si meno aj v zahraničí. Počas svojej existencie prešla postupným vývojom od crust punku až k d-beatovým brehom, ktoré omývajú metalové vody.

Dno

Od posledného albumu Zlo došlo k niekoľkým personálnym zmenám. Novinka obsahuje Intro a desať trackov, ktoré majú ideálnu dĺžku tridsaťpäť minút a veľký potenciál rozmetať
vám izbu na franforce. Je to neotesaná a nekompromisná jazda cez temné územie hardcoru, crustu, metalu a punku so štipkou škandinávskeho korenia.

Album Dno je zatiaľ asi najtvrdšou nahrávkou v histórii kapely. Má ťažký a hrubý zvuk. Adacta na ňom prináša brutálnu fúziu svojej aktuálnej podoby s tým najlepším zo starých
nahrávok. Songy ,V srdci temnoty’; a ,Hlbina’; po rokoch spestril hlas speváčky Simony.

Záverečná kompozícia ,Operácia Z’; je cover od holandskej deathmetalovej superskupiny Hail Of Bullets. Jej členom bol napríklad aj Martin van Drunen (Pestilence, Asphyx).

V textoch kritizujú mentálny stav spoločnosti, ktorej základy sa rúcajú. Hovoria o beznádeji a zúfalstve.

Verdikt

Nie je dôležitý pád, ale dopad. Ten je však dopredu jasný. Až na dno.

Lineup:

  • Potkan – spev
  • Martin – gitary
  • Max – gitary
  • Špendlík – basa
  • Kubo – bicie

Tracklist:

  1. Intro
  2. Kto si
  3. Do tla
  4. Lov
  5. Ticho
  6. V srdci temnoty
  7. lyrics
  8. Proroci rozkladu
  9. Siluety
  10. Hlbina
  11. Odlud
  12. Operacia Z (Hail of Bullets cover)

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/adactaband/
https://www.instagram.com/adactaband/
https://adactaband.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/adacta/
https://www.youtube.com/@adactaband

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *