Meshuggah – Chaosphere

meshuggah chaosphere cover

meshuggah chaosphere coverTech – prog thrash metalisti Meshuggah vydajú 10. novembra 2023 remasterovanú edíciu albumu Chaosphere, ktorý vyšiel pred 25 rokmi.

Škandinávski experimentátori na každej svojej nahrávke predefinovali, čo znamená byť brutálny a originálny. Prejavili pritom divokú inteligenciu, ktorá položila základy djentu. Ten v počiatkoch nebol považovaný za samostatný žáner, ale za špecifickú hru na gitare.

Za jej praotca je označovaný Fredrik Thordendal práve z Meshuggah. Vyznačuje sa rytmickou nepravidelnosťou, technickou zložitosťou, silne skresleným zvukom podladených sedem, osem aj deväťstrunových gitár a dlaňou tlmených riffov.

Od svojho vzniku roku 1987 Meshuggah neustále posúvajú hranice priekopníckej surovosti psychedelicko – technologických objavov a určujú pravidlá hry ešte pred jej začiatkom.

Chaosphere

Jeden z míľnikov kapely, ich tretí album, bol vydaný 9. novembra 1998. Meshuggah na ňom zužitkovali všetky hudobné a rytmické objavy z predchádzajúcich nahrávok Destroy Erase Improve a None, ktoré, podľa mňa, patria medzi ich najoriginálnejšie.

Medzi fanúšikmi mali zo ,sféry chaosu’ najväčší úspech agresívne songy New Millennium Cyanide Christ, Corridor of Chameleons a Neurotica s vynikajúcim úvodným riffom. Za
zmienku stoja aj tracky Sane a The Exquisite Machinery of Torture.

Album je ako ostnatý drôt omotaný okolo mozgu. Neúnavná mechanická záplava geometrických riffov. Tvrdo mlátiaca progresívna, komplexná beštia, ktorá nepríčetne
vykrikuje nové metalové správy, žije bez kontroly a zmýšľa nereálne.

Samozrejme, Meshuggah opäť niečím prekvapili. Posledná skladba „Elastic“ má vo svojom strede síce dlhú a nudnú pasáž pazvukov spätnej väzby, ale po nej sa rozbehne mix niekoľkých naraz prehrávaných songov z albumu, pričom zmeny hlasitosti robia každý z nich do istej miery dominantným.

Verdikt

Dehumanizovaný futuristický metal.

Lineup:

  • Jens Kidman – spev
  • Fredrik Thordendal – gitary
  • Mårten Hagström – gitary
  • Gustaf Hielm – basa
  • Tomas Haake – bicie

Tracklist:

  1. Concatenation
  2. New Millennium Cyanide Christ
  3. Corridor of Chameleons
  4. Neurotica
  5. The Mouth Licking What You’ve Bled
  6. Sane
  7. The Exquisite Machinery of Torture
  8. Elastic

Rok vydania: 1998 – pôvodné vydanie, 2023 – reedícia

Vydavateľstvo: Nuclear Blast – pôvodné vydanie, Atomic Fire – reedícia

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.meshuggah.net/
https://www.facebook.com/meshuggah/
https://www.instagram.com/meshuggah/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *