Lukáš, Martin (Sik Salvation) – ,,EP sa atmosférou trošku líši od predošlého materiálu”

sik salvation 2023

sik salvation 2023O jednom z najhyperaktívnejších slovenských muzikantov, Lukášovi Trónovi, dlhšie nebolo počuť. No koncom augusta Sik Salvation, deathmetalový projekt, kde nájdeme aj Martina Pazderu z Gloom, vydal nové EP Overdeath. Čím je nová muzika výnimočná? Je šanca, aby z Sik Salvation bola klasická kapela? Chystá sa niečo nové v ďalších Lukášových projektoch a v Gloome?

No čauko Lukáš a Martin, po dlhšom čase ste do sveta vypustili novú nahrávku. Prvá otázka: Ak je človek, čo nikdy nepočul o Sik Salvation, prečo by mal po novom EP Overdeath siahnuť?

Lukáš: Zdravíme ťa, Tomáš. Fuh, dobrá otázka. 🙂 Úprimne? Osobne ani neviem, haha! Sú to len zvyšné skladby z nahrávania debutového albumu a okrem toho, že sa štýlom a náladami trochu líšia od albumového materiálu, tak nie sú ničím extra špeciálne. O to viac nás ale prekvapili a veľmi potešili extrémne pozitívne ohlasy.

Martin: Nazdar Tomáš. Odpoveď na tvoju otázku znie: Pretože si vypočuje deathmetal na švédsky spôsob v slovenskom znení. Tak ako aj Lukáš podotkol, EP sa atmosférou trošku líši od predošlého materiálu. No z môjho pohľadu tu ide prakticky o to isté. Deklarovanie toho, čo obaja máme veľmi radi, a čo nás doteraz aj v našich ďalších projektoch určite ovplyvňuje. Švédsku školu deathmetalu máme proste zarytú hlboko v hudobnej DNA.

Na EP sú tri skladby. Tri s textami, tri inštrumentálky. Na predošlých nahrávkach tak nebolo. Budete podobným smerom pokračovať aj do budúcnosti?

Lukáš: Určite áno. Ono my sme to takto spravili už pri debute, ale s menším časovým rozostupom, lebo sme si neboli istí, či vôbec bude mať význam robiť inštrumentálne verzie skladieb, ale opak sa stal pravdou a tak sme si povedali, že to budeme robiť stále. Ono povedal by som, že je to svojím spôsobom až taký “marketingový“ ťah, lebo ľudia, ktorí všeobecne nemusia growl, ale majú radi tie riffy a pod., tak takéto inštrumentálne verzie ocenia.

Čo bolo inšpiráciou na texty?

Lukáš: V podstate to isté, čo na debutovom albume – death metalové klišé smrti, atď. Hoci sa mi zdá, že na tomto EP sú texty svojím spôsobom trochu depresívnejšie, či melancholickejšie.

V akých formátoch je možné obstarať vašu novinku?

Martin: Naša novinka vyšla výlučne na všetkých známych streamovacích platformách.

Bude aj niečo viac? Napr. plnohodnotný album?

Martin: Osobne za seba môžem povedať, že som človek, ktorý miluje prekvapenia. O tento moment nepripravím ani teba a preto ti poviem len jedno. Nechaj sa prekvapiť 🙂

sik salvation overdeath ep 2023

Zahraničie? 

Ty Lukáš spolupracuješ aj so zahraničnými kapelami ako grafik. Mohol by si povedať viac?

Lukáš: Rád by som, ale veľmi nemám čo, haha, lebo ide len o dve zahraničné kapely (NOIRUM a SEVENTH SIGHT) a z toho odo mňa požaduje grafiku momentálne už len jedna (NOIRUM), ale nevadí mi to, lebo aj tak by som nikdy nepovedal, že sa podarí hoc aj to.

Momentálne mi však najväčšiu radosť robí veľmi kamarátska a skvelá spolupráca s Jan Jason Distribution, lebo spolu oživujeme staré, niektoré až kultové, domáce nahrávky z deväťdesiatych rokov a väčšinou sú to veci, ktoré vychádzajú vôbec prvýkrát na CD. Podarilo sa nám spraviť napríklad demo nahrávky PHANTASMA, PATHOLOGY STENCH atď., a v spolupráci s THE LAST THRONE PRODUCTION vyšlo aj demo ERYTROSY a ich nevydané promo. Takže hoc nepracujem so zahraničnými kapelami až tak veľa, tak som nesmierne šťastný, že môžem pomáhať aspoň takto našej domácej scéne. 🙂

A nadviažem na otázku, neskúšal si tvorbu Sik Salvation prezentovať aj v zahraničí?

Lukáš: Tak ono v podstate to aj robíme, hoc to nemusí byť vidno. Minulý rok sme poskytli rozhovor dosť uznávanému UG zinu Antichrist Magazine, ktorí robia rozhovory aj s kapelami ako IMMOLATION, CRYPTA, atď. takže to bol pre nás dosť veľký úspech. Ale najdôležitejšie je pre nás myslím to, že sa nám podarilo SIK SALVATION spropagovať u nás, lebo predsa len – doma je doma.

Budúcnosť?

Je šanca, že by sa niekedy zo Sik Salvation stala plnohodnotná kapela a mohli byť aj nejaké koncerty a tak?

Martin: Ak na to budú dobré podmienky a schopní ľudia, sme otvorení aj takýmto možnostiam. Tento projekt je a vždy bude predovšetkým o prirodzenej radosti z hudby, preto nič nechceme siliť a myslím si, že veci, ktoré sa majú stať, sa aj prirodzene stanú.

Martin, pripravuješ niečo nové aj vo svojej domovskej bande Gloom?

Martin: Vďaka, že sa pýtaš aj na GLOOM. S GLOOM-om sa momentálne nachádzame vo fáze, kedy chystáme viacero zmien a noviniek, o ktorých by som ešte nerád hovoril. Jedno je však isté, naberáme nový vietor do plachiet, rysujú sa aj nejaké nové skladby. O všetkom budeme určite starostlivo informovať aj na svojich sociálnych sieťach, preto treba byť v strehu!

A čo ty Lukáš? Dočkáme sa aj niečoho nového v niektorom z tvojich ďalších projektov?

Lukáš: Určite áno. So SLIGHT LIE ideme akurát do štúdia nahrávať tretí album, ktorý uzrie svetlo sveta pravdepodobne niekedy začiatkom budúceho roku. Čo sa týka MERGED IN ABYSS, tak náš štvrtý album by mal taktiež vyjsť niekedy začiatkom budúceho roku, ale ešte tento rok dáme vonku jeden singel.

No a moja melancholická sólovka FRAGMENTS OF EARTH prežíva úplnú čistku všetkého napísaného materiálu za posledné dva roky, ktorý bol pripravený na vydanie a rozhodol som sa, že s týmto projektom už budem robiť len singlovky.. Čiže asi tak… nič zaujímavé, haha!

Obaja na domácej scéne pôsobíte relatívne dlhšie. Čo sú podľa vás jej najväčšie problémy?

Martin: Ako najväčší problém vnímam jej nesúdržnosť a možno trošku aj nedostatok žánrovej rôznorodosti. Na tému najväčšie problémy domácej scény by sme sa mohli baviť aj hodiny, no nekonečné diskusie nikdy nikomu nepomohli. Skôr ide o to, čo s tým.

Čo sa týka problému nesúdržnosti, pamätám si na časy, kedy na scéne existovali ľudia, ktorí vedeli scénu spájať rôznymi spôsobmi a vytvárali tak istý pocit súdržnosti. Mám pocit, že takéto dôležité osobnosti na scéne momentálne chýbajú a kto vie, či tomu bude niekedy inak. Nedá mi nespomenúť nebohého Jura Haríňa, s ktorým som mal na tému „domáca scéna“ veľmi obohacujúce rozhovory. Práve jeho som vnímal ako také pojítko naprieč scénou.

OK, tak to bol záver. Obom ďakujem za rozhovor a poprosím vás o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Lukáš: V prvom rade veľká vďaka tebe Tomáš a tvojmu Metalmania-Magazínu a v druhom rade, každému, kto nás počúva, alebo si kupuje náš merch! ĎAKUJEME!!!

Martin: Tomáš, dík za fajn pokec! Všetkých našich fanúšikov a podporovateľov srdečne pozdravujeme a uisťujeme ich, že SIK SALVATION sa znova prihlási o slovo. Ďakujeme za každučkú podporu!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/siksalvationofficial
https://siksalvation.bandcamp.com/releases
https://www.instagram.com/siksalvation_official/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *