Milan (Achsar) – ,,Od útleho veku som mal rád rytierov, históriu a fantasy”

milan kristofik spev 2023

milan kristofik spev 2023Kapelu Achsar si veľká časť poslucháčov zapamätala, ako folk metalové teleso. Okrem iného aj pre spoluprácu s Korpiklaani alebo tohtoročnému koncertu s Alestorm a Elvenking. No na druhom plnohodnotnom albume Legends, ktorý vypustili do sveta koncom augusta sa od folku trochu odklonili. Napriek veľkej koncertnej vyťaženosti ich spevák poskytol tento zaujímavý rozhovor, kde sa dozviete aj to, že prečo nastal odklon od folku, ako to je s týmto žánrom na Slovensku a ďalšie zaujímavé veci.

Tak čauko Milan. Po deviatich rokoch kapela Achsar vydala nový album Legends. Od kedy ste začali chystať prvé nápady?

Milan: Ahoj. Niektoré nápady, riffy a melódie, ktoré sa dostali na album Legends vznikli snáď aj osem rokov dozadu. Naopak, niektoré sa doplnili tesne pred samotným nahrávaním.

Bol to dlhý a premenlivý proces. Veľa sme skúšali a menili, a veľa nápadov sa na album ani nedostalo. Máme vďaka tomu, ale celkom slušnú zásobu materiálu na nový projekt. Samozrejme, s odstupom času sa na niektoré nápady pozeráme inak a nikdy neuzrú svetlo sveta, no niektoré nám isto prídu vhod.

Nájdeme na ňom skladby, ako Sleeping Knights, Flames of Vengeance, Alone in the Dark. Je Legends koncepčný album?

Milan: Všetky skladby spája to, že udalosti a legendy v nich opisované sú všetky z územia dnešného Slovenska. Rytieri pod Sitnom, bitka pri Rozhanovciach, záhada Mesačnej jaskyne, Val obrov a ďalšie. Takže áno a podľa všetkého s týmto konceptom budeme aj pokračovať.

Môj dojem je, že je tam trochu menej toho folku.

Milan: Tak to máš rozhodne pravdu. Nebol to ale náš zámer, bol to prirodzený proces a na albume dostali miesto skôr orchestrálne, zborové, a epické pasáže. Sme si toho úplne vedomí, ale určite sa ešte od nás fanúšikovia dočkajú do budúcna aj viac toho folku, spevavých a skočných melodií.

Je to pomerne kvalitný materiál, no vydali ste si ho sami. Snažili ste sa osloviť nejaké vydavateľstvo?

Milan: Neoslovili sme nikoho. Vydať si to sami nám prišlo ako najvhodnejšia voľba. Predošlý singel aj EP sme si vydali tiež sami, tak sme pokračovali, tak isto. Musíme si to ešte zhodniť a uvidíme či aj do budúcna budeme pokračovať touto cestou.

V akých podobách sa k nemu môžu fanúšici dostať?

Milan: Máme klasické CD, v zatiaľ prvom obmedzenom náklade, no a potom je to všetko dostupné digitálne v aplikáciách, a na všemožných streamovacích službách.

achsar kapela 2023

Koncerty

Počas leta ste takmer nehrali. Čo bol dôvod?

Milan: Dáko sa nám nepošťastilo dostať sa na žiaden festival, ale aj nám to prišlo vhod práve kvôli nahrávaniu Legends.

No tesne pred vydaním novinky ste mali koncert ako predskokani Alestorm a Elvenking. Ako bolo?

Milan: Na takýchto veľkých akciách sa hrá super, kvalitný zvuk, veľké pódium, aj keď so zákulisím bol trochu problém… Ale hlavne boli úžasní ľudia. Verím, že sme si tam našli aj nových fanúšikov. Robiť predkapelu takýmto veľkým kapelám je pre nás vždy dobrá reklama.

Zahrali ste aj niečo z Legends?

Milan: Áno, zazneli už aj nové songy, ale playlist sa skôr držal predošlej, osvedčenej a v rámci typu akcie folkovejšej tvorby. Bola to zároveň taká naša rozlúčka so staršou tvorbou a ďaľšie akcie už sústredíme viac na nový album.

Je možné, aby prerástol do niečoho väčšieho? Čo ja viem, napr. európske tour?

Milan: To si nemyslím, skôr môžeme čakať, že nás oslovia opäť robiť predkapelu na takejto väčšej akcii tu doma na Slovensku. Ale snáď sa nám podarí opäť zahrať aj koncerty po okolitých krajinách a možno, aj niekde ďalej, kde sme ešte nehrali.

Kde najbližšie budete hrať?

Milan: Práve máme za sebou úžasnú akciu Folk Metal Pilgrims v Ostrave a tradičnú akciu Metal Unleashed. Potom nás ešte čaká do konca roka Kaňianka a akcia Maňofestácia, a mini-turné ako support Lunatic Gods v Bratislave, vo Vrútkach, a Poprade.

Folk metal

Achsar je jedna z mála slovenských kapiel, ktorej štýl by sa dal označiť ako folk metal. Čím si to vysvetľuješ, že o kombinovanie folku a metalu u nás nie je veľký záujem?

Milan: Práveže by som povedal, že záujem tu je, rozhodne zo strany fanúšikov. Kapely sa tu tiež nájdu, aj keď isto nie v takej miere ako je to napríklad v susednom Poľsku. Tak isto tá pomyselná škatuľka folk metal je naozaj obsiahla a mnohí tam radia aj kapely, ktoré majú len textovo niečo spoločné s folkom, no hudobne nič.

Na druhú stranu tam nájdeš aj kapely, ktoré už s metalom nemajú takmer nič spoločné. Ale som si istý, že u fanúšikov je to obľúbený žáner. Takže kľudne zakladajte kapely, hehe.

História Achsar sa píše od roku 2004. Vyrozprávaj svoj hudobný príbeh. Ako si začal s muzikou a ako si sa dopracoval k Achsar?

Milan: Zhrnúť do pár viet 25 rokov s metalom a z toho 20 rokov s Achsarom, nie je také jednoduché. Ale pokúsim sa 🙂 . Od útleho veku som mal rád rytierov, históriu a fantasy. Práve preto, keď som bol vo veku, že som sa začal zaujímať o hudbu, mi učarovali kapely ako Rhapsody, Bal-Sagoth a Manowar. A kedže som bol vždy kreatívny v rôznych smeroch, prišla aj chuť robiť vlastnú hudbu. A tak sme založili Achsar.

Podľa info z Metal Archives, zo začiatku ste sa trochu hľadali. Začali ste ako doom metalová banda a až potom ste sa preorientovali k folku. Sú tieto info správne?

Milan: Tu môžem nadviazať na predošlú odpoveď. Keď sme založili Achsar, nevedeli sme ani ako a ani, čo presne chceme hrať. Vedeli sme, že to má byť metal a mali sme každý svoje vzory. Sami sme boli vo veku, kedy sme sa ešte hľadali v našich životoch, a tak to bolo aj s kapelou.

Takže áno, zo začiatku to asi pripomínalo viac doom metal hudobne aj textami, no stále viac nás lákala rýchlejšia hudba a veselšie melódie. Povedal by som, že taký svoj terajší smer sme našli už na deme Legion. No a potom prišiel prvý album Septentrionalis.

Samozrejme, sa menila aj zostava a vplyvy jednotlivých členov, ale tento náš žáner nám už viac menej ostal. Či už to nazveš folk alebo death metalom. Ja to nejdem škatuľkovať.

A videl som, že mnoho podobných formácií ako ste vy začalo časom experimentovať aj s rodným jazykom. Mohlo by sa stať, že niekedy natočíte nejakú pieseň v slovenčine?

Milan: Jeden cover od Korpiklaani – Pivo Pivo, už aj máme v slovenčine a občas nám napadne taká myšlienka. Ak sa tak stane, bude to možno jedna skladba, určite nie celý album.

Čo považuješ za svoj najväčší hudobný úspech?

Milan: Zhrniem to jedným slovom: Achsar. 😉

Ok, tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Milan: Ďakujem aj ja za priestor. Počúvajte dobrú muziku, podporujte koncerty a kapely – potrebujú, a zaslúžia si to. Nech tu tá naša metalová scéna stále žije.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.achsar.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/achsarofficial/
https://www.instagram.com/achsarofficial/
https://bandzone.cz/achsar
https://achsar.bandcamp.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *