Jane Razor, Marc B.K. (Janesession) – ,,Vždy sme preferovali sedemdesiatkový prístup”

janesession kapela 2024

janesession 2024Slovenská hard ‘n’ heavy stálica JANESESSION vedená charizmatickou banshee Jane Razor, oslávila 20 rokov na scéne. Vypustila do sveta nahrávku, kde okrem noviniek nájdeme aj konečne profesionálne nahraté skladby z najrannejšieho obdobia. Album 20:TEMPUS FUGIT je vonku a vy si prečítajte rozhovor so zakladajúcimi členmi, speváčkou Jane, a bubeníkom Marekom.

 Ahoj ako sa máte?

Jane: Ahojte všetci, čo čítate tieto riadky 🙂 Ja sa mám fajn, hlavne rýchlo, koniec roka je extrémne náročný, ale to tak asi máme všetci…

Marek: Zdarec. Súhlasím. Oddych počas sviatkov bol doslova vysnívaný. Ale v podstate sa nie je moc na čo sťažovať.

Musím pogratulovať k 20 rokom na scéne. Ako sa kapela, tak dlho udrží?

Jane: Ďakujeme vospolok za gratulácie a hlavne za Vašu priazeň, bez nej by to nešlo, a to je vlastne aj odpoveď na otázku. Plus samozrejme, je v tom aj výdrž, a nezanevrieť hneď na všetko, keď práve veci nejdú podľa Vašich predstáv.

Marek: Niekedy to bolo naozaj o hubu. Hlavne v dobách bez akýchkoľvek finančných príjmov, alebo keď bola rotácia členov tak rýchla, že sme mohli slúžiť ako ventilátor. Zle bolo, aj keď sme vlastne nevedeli, kam sa posunúť. Vtedy je to len o sile vôle.

Musíš sa opýtať len jedinú vec sám seba. Chceš to robiť? A keď je odpoveď áno, tak áno, kapela sa dožije dvadsať, a viac. 🙂

Búrlivá minulosť

Ako spomínate na začiatky a dobu Vašej najväčšej popularity?

Jane: Ja nie som ten typ, čo sa nejako extra obzerá za minulosťou, čo bolo, bolo a treba hľadieť dopredu. Samozrejme, sú to pekné spomienky, hlavne, že je pri nich úsmev na tvári a na tieto memoáre je tu hlavne náš bubeník Marc.

Ja si kopu vecí už ani nepamätám, tak máme tento náš externý disk v podobe Marca, on nám to vždy pekne s humorom pripomenie 😀  Marc?….:D

Marek: Ja mám tú nevýhodu, že si pamätám všetko, takže mňa ten zostup po roku 2016 štve najviac. 😀 Ale keď spomínam, tak sa tiež usmievam ako zhulený. Osemdesiat koncertov ročne a jednu sezónu stodvadsať.

Všade kopec rock ‘n’ rollových fanúšikov a predaj jedného z albumov, čo sa aj podobal na číslo. 😀 Bolo to silné a odporučil by som to každému. 😀 Tykanie si s idolmi našej a českej scény, a hranie na pódiách so svetovými hviezdami, kde sme si mohli s nimi podať ruky. Za toto máme kapele Janesession dlh, takže ďalší dôvod, prečo nezložiť karty.

Boli ste pomerne známa kapela aj večierkami a dosť svojráznym humorom mimo nahrávok, a pódia. Tým ste tiež pripomínali kapely osemdesiatych rokov. Viete na niečo úsmevné zaspomínať?

Marek: Vždy to bola ohromná sranda a stále je. To sa vlastne vôbec nemení. Ale celý tento Monty Pythonovský spolok dokonale vyjadruje pobyt po koncerte v Českých Budějoviciach. Keď sme po koncerte chceli ešte zažúrovať len kapela na hotelovej izbe a dvaja členovia išli na pumpu pre nejaké občerstvenie.

Po čase sa vrátili a tlačili do izby obrovský billboard s reklamou na cirkus. 😀 Prvá vrstva vtipnosti je predstava, ako to pri Bohoch ťahali cez recepciu? 😀 A druhá vrstva, že miesto serióznej party v izbe prebiehalo delenie billboardu na dve polovice, a aplikácia do šatníkov, ako obrazu na zadné steny. 😀

Predstavujem si tú upratovačku, ako otvorila skriňu a tam slon alebo obria hlava klauna. 😀

Kde sa to podľa Vás zlomilo a nastal ústup z vašej undergroundovej popularity?

Jane: Na toto sa aspoň mne ťažko odpovedá, veľa faktorov zohralo v tomto svoju úlohu, keď kapela často mení zostavu a menia sa aj priority, len ťažko sa stopercentne pokračuje ďalej, ale hlavnú príčinu by sme mali vždy hľadať v sebe, a nevyhovárať sa na nič iné…

Marek: Rotácia členov bola istú dobu tak veľká, že sme stále ľudí učili len koncertný program a stále ten istý. Lebo bez určitých skladieb koncert nemôžeš hrať. Dôvodov na zošup bolo tisíc, ale občas bol len jediný to napraviť.

A to zvyk. My poslední zakladajúci v kapele sme si nevedeli predstaviť, že by sme tie songy nemali v živote. A tak JS prežili, aj keď niekedy len na okraji nášho denného programu.

Ľutujete niečoho za tých dvadsať rokov?

Jane: Nie, veci vedia, prečo sa dejú, časom sa mi to vždy potvrdilo.

Marek: Ja si stojím za všetkými svojimi hriechmi. Skôr ľutujem rozhodnutia iných, čo nám uškodili. A to z dôvodu, že som nenašiel silu ich ovplyvniť.

janesession kapela 2024

20:TEMPUS FUGIT

Musím pogratulovať k novému spomienkovému albumu. Nové veci sú explozívne a staré sú konečne podľa môjho gusta. Ako ste spokojní?

Jane: Nové veci milujem a staré tiež, majú nový šat a zvuk, ktorý si zaslúžia, ja som v nahrávaní trochu psycho, stále by som niečo riešila.

Ale to by nevyšlo nikdy nič, a kedysi som čítala, že nahrávka je niečo, čo ste v tom danom momente mohli urobiť najlepšie práve tak, ako ste to urobili, tak sa na to už snažím pozerať presne takto.

Marek: Z noviniek som nadšený a starenky ma stále bavia. Bolo to cestovanie v čase a dokonca bez DeLoreanu. 😀

Prečo album vyšiel až s polročným oneskorením?

Jane: Kvôli mne. Od marca sa trápim s alergiou a tá mi znemožňuje spevácky fungovať tak, ako si predstavujem, a potrebujem.

Ako ste vyberali staré pesničky na album?

Jane: Marc navrhol a my sme schválili výber.

Marek: Ja som navrhol veci, ktoré som si chcel znovu zahrať. Aj keby som najradšej znovu nahral všetko, čo vyšlo do roku 2009, ale to by sme mohli ostať naozaj vlastný revival. 😀

Prečo ste to nahrávali live?

Marek: Nové veci sú normálna albumová produkcia, ale staré veci sme chceli zachytiť tak, ako sme ich hrávali. A ako mali znieť aj na nahrávkach v tej dobe. Vtedy sa nahrávalo live, ale zvukovo to nebolo ono.

Vždy sme preferovali sedemdesiatkový prístup. Vedieť to zahrať od predu – od zadu a nahrávať live. No a ako najlepšie napodobníš ducha pôvodných Janesession? Narúbeš to tam a ideš na drink. Charizma a energia zaúraduje. 😀

Nechceli ste nejakých hostí z minulosti na nahrávke?

Jane: Max Peťa Bulíka, ktorý tie staré skladby s nami zložil, ale rodinka sa mu rozrástla a je profesionálny muzikant, tak časové priority sú ,samozrejme, tam. 😊 Dosť dlho sme sa s ním o tom bavili, ale nepodarilo sa zladiť termíny.

Novinky sú úžasný krok dopredu. Nová platňa budúci rok bude v tomto duchu?

Jane: Keďže to vyšlo pod taktovkou momentálnej zostavy, vyzerá to tak, že áno.

Marek: Je to medzistupeň. 😀

Otázka, čo určite zaujíma zberateľov. Bude CD/LP verzia albumu 20:Tempus Fugit?

Marek: CD zrejme áno. Keď sme oznámili len elektronickú formu, tak sme za to schytali na nete hejt. 😀 Sám som zberateľ, takže to chápem. Ten vinyl si chcem nechať až na ďalšiu nahrávku.

Ďakujem za rozhovor a prajem len to najlepšie, a teším sa na nový čisto radový album. Všetko dobré do nového roku.

Jane: My ďakujeme za rozhovor a tešíme sa na nový rok, čo nám dobrého prinesie, hlavne buďte všetci zdraví, a vidíme sa na koncertoch, nezabudnite si pustiť náš najnovší počin, a dúfam, že sa Vám bude páčiť!

Všetkých pozdravujeme, Rock On! 😊

Marek: Ďakujeme za priestor. Všetko dobré do nového roku, hlavne zdravíčko a usmievajte sa na seba bez Jokerovského šklebu. Niekedy to je jediná cesta. Podporujte našu scénu.

Je tu hromada úžasných kapiel. Pac a pusu podľa vkusu. 😀

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/jane.razor.janesession
https://bandzone.cz/janesession

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *