Jane Razor, Marc BK (Jane Razor & Janesession) – ,,Jednoducho sme robili a robíme to, čo nás baví”

janesession 2024

janesesion 2022Bratislavská metalová stálica Janesession budúci rok oslávi už dvadsať rokov na scéne. V dobe, keď bola ich popularita v undergrounde u nás aj v Čechách hodne veľká, som ich naozaj nemusel. Boli doslova všade. Dnes mám k nim úplne iný vzťah. Dnešný deň vydajú neskutočne silný singel s názvom 22. Ten obsahuje klasicky znejúcu hitovku Kleptokracia/Teokracia (hard rock/power metal) a Hanba premárnených rán (groove metal). Nemôžem povedať nič iné, ako to, že Janesession dospeli. Viac už zakladajúci členovia – Jane Razor a Marek “Marc B.K.” Kučera.

Ahoj. Ako sa máte, tešíte sa na Vianoce? Ako sa má kapela?

Jane: Ahojte, ja sa mám fajn, rýchlo asi ako každý, ale nesťažujem sa! Ja sa na Vianoce teším vždy, hlavne na tie darčeky, čo darujem a ktoré ešte samozrejme nemám nakúpené. Kapela sa má tak, ako sa máme my, tak dúfam, že všetci len dobre.

Marek: Ahoj. Janesession sa majú konečne zas k svetu. Koncerty boli super a singel je nesmierne vydarený. A ja sa mám fajn a na Vianoce určite zas priberiem.

Práve Vám vychádza nový singel. Musím pogratulovať. Je to fantastická práca. V minulosti som nepatril k vašim fanúšikom, ale album Ja to dám ma úplne dostal. Nový singel ma navnadil, že už sa neviem dočkať albumu. Ako singel vznikal?

Marek: Ďakujeme moc. Áno viem, že si patril k tým hejterom, čo nám písali na fóra na stránke. 🙂  Singel sa nahral úplne jednoducho a rýchlo. Mali sme to prichystané do detailu. Chceli sme ukázať súčasnú formu a smer, ale aj ulahodiť originál fanúšikom z pred skoro už dvadsiatich rokov.

Paradoxne “nováčik” v kapele Rado napísal skladbu Kleptokracia/Teokracia, čo znie klasicky „džejnsešnovsky“ s modernými hráčskymi postupmi. K nej som urobil spev a text sa hodil “ako riť na šerbel. Hanba premárnených rán vznikla v roku 2013 a je skoro nezmenená. Text som napísal minulý rok myslím. Jane k nej ešte pridala nejaké nápady. No a najväčšia zmena bola, že sme točili demá. Po prvýkrát za skoro dvadsať rokov.

Jane: Ja asi nemám k tomu čo dodať, môj diel práce v tomto prípade je čisto na spevoch, na ktorých sme robili spolu s Marekom v skúšobni do už nahratého dema. Museli sme trochu zmeniť štýl práce, lebo inak sa to momentálne nedalo stíhať.

janesession singel

Nový album

To ma privádza k myšlienke, že aký bude vlastne album. Už tento singel je hodne rozmanitý. Veľmi prekvapila death metalová pasáž v Hanba premárnených rán.

Jane: Aký bude album, to som aj ja sama zvedavá, ono to je vo finále vždy tak trochu prekvapenie. Klepcové pasáže, to je niečo, čo ja osobne nemusím a ešte mám do toho aj spievať 🙂 , ale tak zasa sme kapela, nemôžem Marekovi zrušiť jeho muzikálovú vsuvku. 🙂

Marek: Tá pasáž možno evokuje death metal vďaka bubnom, ale spev je čistý muzikál a gitara hrá vlastne galské ľudovky. 🙂 Ale tušíš dobre, album bude veľmi rozmanitý s presahmi do rôznych žánrov, ale bude to JS. Od glam metalu a hard ´n´ heavy, preskočení ku groove metalu, prog rocku, popu, industriálu, folklóru.

Ale budú spokojní podľa mňa všetci. Starí fans, noví fans a hlavne my. Bude to moderné a konečne so špičkovým zvukom. V Shaarku sú skvelí chalani na toto aj na pokec aj na pivo.  Čo ale nikdy neopustíme je chytľavosť. A myslím, že teraz o dosť viac. Jane spieva ešte lepšie a my si zakazujeme písať sloganové refrény.

Marek musí vyzdvihnúť tvoje texty. Sú veľmi premyslené, poetické a nahnevané. Pri tom ich pointa sa dá aplikovať na viac tém. Hlavne Hanba premárnených rán. Čo ťa inšpirovalo?

Marek: Ďakujem. Tie texty sú také ako sú, lebo svet je taký ako je. Máme za humnami vojnu, kde trpia nevinní len preto, že každý človek na svete si myslí, že len on má pravdu. A pár z nich má takú moc, aby do toho zatiahli aj dva bratské národy. Humus. To isté sa deje aj medzi ľuďmi vo veľkom na sociálnych sieťach. To je také intelektuálne a emočné bahno, čo rozdeľuje nás všetkých.

Máme tu útoky na etnické a sexuálne menšiny, máme tu majstrovstvá Európy v zrážaní ľudí autom. Máme tu jedincov čo si myslia, že vyriešia problémy s agresívnymi hovadami a fašistami, tak že ich vyčlenia zo všetkého diania. Čo je total nezmysel. Nikdy nezmeníš názor a postoj niekoho tak, že ho vyčleníš zo skupiny ľudí čo sú opačného názoru. On sa vtedy spojí s rovnakými ľuďmi ako on.

Vrana k vrane sadá a budú sa páriť, množiť a predávať svoje zlá mémetickou výchovou svojim deťom a slabším kamarátom. Len ich opačná skúsenosť a dovzdelanie môžu veci zvrátiť. Máme tu jedincov čo síce sú akože tolerantní a proti fašizmu, ale nedokážu to spracovať a chovajú sa ako fašisti z úplne opačnej strany. Máme tu snahy zakázať nekorektný humor, čo je skutočne škodlivé. Ak sa nemôžeš smiať z niečoho, tak to pripomína TV estrády za socíku.

Humor je jediný zdravý spôsob ako sa s vecami vyrovnávať. Ak to nerobíš, začneš chlastať, alebo brať lieky na hlavu. Už príliš veľa vecí začína pripomínať TV vysielanie za normalizácie, len možno na mierne iné témy.  Z toho je citlivému človeku zle, že nemôžem inak ako písať nasraté texty. Perfídne časy.

A mimochodom písať po štyridsiatke o žúrkach a sexe už nie je až taká zábava už ani pre naše mladé publikum. Niekto z nich by si to mohol aj predstaviť ako to robím a to by mohlo skončiť moju kariéru textára. 🙂  Takže momentálne hráme filozofický glam metal. 🙂 Textom o rock ´n´ rolle sa ale nebránim a budú aj nejaké ironické a vtipné toho sa báť netreba.

S albumom vlastne zas meškáte? Sľubovali ste ho na rok 2022. Čo sa deje?

Marek: Práveže nič. 🙂 Sme tak zaneprázdnení v iných projektoch, pracovných odvetviach a súkromne, že keď už nám nič ako termín nehorí za zadkom, tak robotu odkladáme. Niektoré skladby sú napísané od 2013 a za všetkými si stojíme. Takže asi budeme musieť vydať dvoj album s názvom Projekt prokrastinácia. 🙂

Ale priznám sa, že som jediný čo naozaj hysterčí kvôli premeškaným termínom.

Jane: Plne súhlasím s Marekom, on nás musí stále naháňať alebo lepšie povedané mňa, ja vždy robím všetko na poslednú chvíľu, teda okrem príjazdu do letiskovej haly (smiech)

Ako prebehol návrat na pódia?

Jane: Je to samozrejme super, na pódiu sa človek hneď zmení na pravé ja, čo je veľmi oslobodzujúce a aj tie cesty vospolok sú veľmi funny.

Marek: Fantázia. Všetky koncerty boli super. Toto turné Makar Čudra, Braňo „Temo“ Černák & T.E.M.O. a my je skvelá zábava. Všetky tri metalové kapely a každá úplne iná. Super sa to doplňuje.

Bude klip k singlu?

Marek: K obom pesničkám?

Jane: Tak teraz som v rozpakoch, neviem, ako mám odpovedať, keď Marek dal na konci vety otáznik (smiech)

Marek: K obom pesničkám. 🙂

Vaša nová tvorba mi príde dosť originálna. Kto vás vlastne ovplyvňuje v tejto dobe?

Jane: Ja som ovplyvnená výberom mojej dcéry, ale nie je to nič v štýle interpretov detských pesničiek. Práve naopak (smiech)

Marek: Mňa nikto. Keď skladám nepočúvam nič aj týždne. Nechcem aby sa to na niečo podobalo. Dlho svoje skladby aj v približných verziách počúvam a skúmam či sa to na niečo nepodobá. Ale samozrejme niekedy sa pritrafí ani nevieš… Mňa keď premýšľam o svojej hudbe skôr ovplyvňuje soul šesťdesiatych rokov, jazz a punk.

Možno to znie komicky, ale je to tak. A z tohto základu robím všetko. Proste naj inšpirácia pre moderný metal je The Temptations, Miles Davis, David Bowie, nie tá slovenská Magma, The Knife, Killing Joke a metalový zvuk. (smiech) A keďže nechceme, aby sa to na niečo podobalo, tak ani to tam nenájdeš. 🙂

Glam metal?

Vy ste boli známi 15 rokov dozadu ako glam metalová kapela. Keď sa človek ňúra internetom, tak ste dokonca na nejakých zahraničných stránkach uvádzaní ako jedna z papierovo prvých kapiel tej novej glam vlny v Európe spolu s Crashdiet a Hardcore Superstars napríklad. Čo sa stalo, prečo ste nikdy z toho nič nevyťažili?

Jane: Až tak? Wow, to som nevedela, mne sa to jednoducho páči a veľmi ma tie kapely (myslím pôvodné glam metalové) ovplyvnili a tú divokosť sme chceli priviesť na pódiá aj my.

Jednoducho sme robili a robíme to, čo nás baví. Neviem, či sa z toho dá niečo vyťažiť na našom trhu. Slovensko je veľmi malé „pódium“ a na kapely, ktoré sa niečo takéto snažia u nás robiť neviem, či sú v zahraničí až tak ready, konkurencia je extrémna a každý si chráni to svoje „políčko“.

Marek: Až tak by som nás nepreceňoval. Proste nábeh internetu v tej dobe a absencia toho druhu hudby všeobecne.

Prečo sme nevyťažili? Chyba neexistujúceho manažmentu, vzdialenosť a hlavne sme až po prvých desiatich rokoch existencie došli na to, že naše nahrávky musia obsahovať hlavne dobrý zvuk a na hudbe žiaľ až tak ľuďom nezáleží. Neskoro, ale predsa. 🙂

Keď sa tá vlna vtedy ešte vedená Crashdiet prevalila aj cez naše malé Slovensko a Česko, tak naše a české kapely žánru nás mali nonstop v hubách, že prečo nás volajú glam…veď ho nehráme. Ale my sme nechceli znieť ako Crazy Lixx. My sme ten glam obrusovali z tej extrémnejšej thrash strany. Ako power metal od Pantery, alebo Cold Lake od Celtic Frost s Van Halenom na gitare. 🙂

Samozrejme sa s Panterou a Frost nemôžeme porovnávať. My sme chceli byť drsní, špinaví, divokí, rýchli, zábavní a hlasní. To ale  neznamená, že nepovažujeme New Religion od Crazy Lixx alebo debut Crashdiet za skvostné nahrávky. Ale my sme nechceli byť pop rocková kapela.

U nás bol jasne daný koreň Judas Priest, Skew Siskin, Whitesnake, Warlock, ranné Motley Crue, Motorhead, Van Halen a Winger. A tam sme stejne vydržali len 3 roky. Potom sme šli vlastnou cestou. Úprimnosť k sebe je pri tvorbe najdôležitejšia. Preto sme stále ešte tu. Hudba je pre nás očista a poslanie. Preto sme sa nezrútili z prvých neúspechov a nezačali radšej pracovať v rodinnej IT firme a ani sme sa zo seba neposrali a nezaložili si vlastnú cirkev, keď prišiel prvý úspech. (smiech)

Takže nám neostáva nič iné len čakať na novú platňu. Ja sa na ňu osobne moc teším. Nejaký odkaz fanúšikom?

Jane: Ja Vám aj v mene JS prajem tie najkrajšie Vianoce a šťastný Nový rok, hlavne buďte zdraví, to nie sú prázdne slová, myslím to naozaj vážne a buďte s tými, čo Vás majú radi a s ostatnými nestrácajte čas. Nech sa Vám darí!!! A samozrejme tešíme sa na Vás na pódiu a aj pod ním.

Marek: Aj my sa tešíme. Snáď sa už nič nepokazí… Držte sa, ďakujeme za priestor a šťastný nový rok prajeme.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/jane.razor.janesession
https://bandzone.cz/janesession

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *