Marthus (Dogma Art, Cradle of Filth, Inner Fear, Titanic…) – ,,S Cradle of Filth máme rozpracované nové studiové album”

dogma art kapela 2024

marthus bubenik cradle of filth 2024Martin “Marthus” Škaroupka je medzi slovenskou verejnosťou známy hlavne ako člen Cradle of Filth. Ale ani zďaleka to nie je jeho jediná kapela. S otcom hrá aj v českej stálici Dogma Art. Okrem toho ešte pôsobí v Lunatic Gods a Inner Fear. V minulosti spolupracoval aj s Titanicom, Masterplanom a mnohými ďalšími. Začiatkom roka vydal album s Dogmou – Vzkríšení. Napriek nesmiernemu vyťaženiu bol ochotný odpovedať na otázky o aktuálnych témach, minulosti aj prítomnosti

Zdravím Marthus. Nový album kapely Dogma Art vyšiel presne 1.1.2024. Bol to zámer vydať ho prvý deň nového roka alebo to bola len náhoda?

Marthus: Zdravím. Album Vzkríšení bylo hotové už koncem roku 2023, ale jelikož jsme měli naplánovaný křest alba na konec prosince v brněnském Semilasse (Metalové vánoce 28.12.2023), tak jsme se rozhodli, že album oficiálně vydáme až 1.1.2024.

Čo sú jeho hlavné prednosti. Prečo by mal po ňom siahnuť aj fanúšik (dajme tomu slovenský), ktorý o kapele Dogma Art ešte nikdy nepočul?

Marthus: Osobně si myslím, že se jedná o velmi svěží nahrávku. Zaujmout by mohla především fanoušky hard rocku a heavy metalu. Myslím, že jednou z největších devíz naší muziky jsou kytarové riffy Michala Kuglera a zpěv a texty mého táty, Ladislava Škaroupky.

Právě tohle spojení dělá z nahrávky unikátní záležitost, protože tady (ostatně jako vždy předtím) zafungovala jedinečná muzikantská chemie. A to nejen mezi taťkou a Michalem, ale kompletně mezi celou kapelou.

Proto jsme se rozhodli, že songy na nové album složíme společně ve zkušebně. Což už není v dnešní době až tak běžná věc, protože většina kapel a muzikantů skládá hudbu doma na počítači nebo si posílá nápady přes internet.

My jsme se rozhodli jít cestou společného tvoření ve zkušebně tak, jak se to dřív běžně dělalo a plánujeme v tom pokračovat. No a právě proto zní album tak svěže, uvolněně a ne křečovitě. Nikdo na nikoho v ničem netlačil, vše proběhlo naprosto v klidu, s nadšením a radostí.

Porozprávaj niečo o tom, ako vyzeralo nahrávanie (a kde to prebiehalo).

Marthus: O natočení všech kytar a baskytary se postaral Láďa Sehnal ve studiu 6SQUARE v Blansku u Brna. Zpěvy jsem natočil ve svém vlastním studiu a bicí jsem nahrával v bzeneckém studiu SHAARK, kde pak proběhl i finální mix a mastering. Nahrávání probíhalo naprosto bez problémů a dokonce zbylo i pár nedokončených písniček, ke kterým se v budoucnu třeba ještě jednou vrátíme…

Môžeš už povedať, ktoré skladby z neho budete hrať na koncertoch? Čo ja viem, napr. taká Vzkříšení by podľa mňa bola bomba.

Marthus: Na křtu našeho nového alba jsme z něj zahráli dva songy: „Hra a král“ a „Prostor a čas“. Nicméně, na nadcházejících koncertech už zazní víc nových písniček a Tebou zmíněná titulní věc „Vzkříšení“ by mezi něma neměla chybět.

Koncerty

Kde budete najbližšie vystupovať? 

Marthus: Koncerty průběžně přibývají a jejich termíny zveřejníme co nejdříve. Nejbližší koncert Dogma Art proběhne ve čtvrtek 4. dubna v brněnském klubu METRO. Společně s náma tam zahrají i naši kamarádi, kapela Ingott.

Máte v pláne aj nejakú tu akciu na Slovensku?

Marthus: Momentálně nemáme, ale rádi by jsme si na Slovensku zahráli a představili fanouškům naši novou desku. Mám na Slovensku strašně moc dobrých kamarádů a hrozně rád se tam vracím.

Koneckonců jsem už od roku 2017 členem slovenské kapely Lunatic Gods, takže jsem u vás tzv. jako doma. 🙂 Pokud by měla nějaká kapela nebo pořadatel zájem o společný koncert, může mě klidně kontaktovat.

dogma art kapela 2024

Cradle of Filth

Poďme teraz tvoje pravdepodobne najslávnejšie pôsobisko. Čo nového plánujete v Cradle of Filth?

Marthus: S Cradle of Filth máme rozpracované nové studiové album. No musíme na něm ještě  dotočit nějaké vokály a pár dalších nástrojů. Nicméně velká a podstatná část alba je natočena, včetně všech bicích, kytar a baskytary.

Momentálně se nacházíme na jarním turné a následovat budou letní festivaly. No a mezi koncertama budou samozřejmě pokračovat práce na dokončení nového alba.

Začiatkom marca budete hrať aj na Slovensku. 7.3. Bratislava a deň na to 8.3. v Košiciach. Hrali ste už v klube Collosseum?

Marthus: Já osobně jsem v klubu Collosseum hrál už mnohokrát, například s kapelama Masterplan, Lunatic Gods a nebo Titanic. Dokonce jsem tam měl už v roce 2011 workshop na bicí nástroje. Ale s Cradle of Filth jsme tam ještě nehráli. Mám ten klub hodně rád, takže se tam upřímně moc těším!

Máte pripravené aj nejaké prekvapenia? (Čo ja viem? Nové skladby, špeciálna scéna alebo niečo v tom zmysle.)

Marthus: Máme parádně poskládaný setlist, který má zhruba 90min. Kromě klasických hitovek a některých raritních skladeb zazní i songy z naší zatím poslední studiovky „Existence is Futile“.

cradle of filth koncerty slovensko

Ďalšie kapely

Ďalšou bandou v ktorej hráš sú samozrejme Lunatic Gods. Koncom minulého roka ste odohrali turné k novému albumu Vresovrenie. Ako si s ním spokojný?

Marthus: Za albem „Vresovrenie“ je obrovský kus práce. Na desce jsme pracovali několik měsíců a i samotný mix dal všem docela zabrat. Jsem na to album velmi hrdý a myslím si, že kapelu posunul zase o velký krok dál.

Je v pláne jeho pokračovanie?

Marthus: Určitě. Na nových skladbách se už začalo pracovat.

Bude sa tento rok niečo diať aj v Inner Fear?

Marthus: Měli jsme na letošní rok v plánu pár koncertů, ale všichni jsou vytížení jinýma aktivitama, takže není jednoduché dát dohromady nějaké termíny, které by všem vyhovovaly. Ale jednou se to určitě podaří! 🙂 Jinak průbežně pracuji na materiálu pro další studiové album.

Posledný album Cäzilia vyšiel v roku 2022. Kedy vyjde niečo nové?

Marthus: To momentálně nedokážu odhadnout, ale jak už jsem zmínil. Na novém materiálu průběžně pracuji, takže snad do konce tohoto roku bude vše nachystáno tak, aby jsme mohli začít s natáčením.

Čo je napr. s Mantas? Podľa metal-archives je toto teleso „on hold“.

Marthus: Jeff „Mantas“ Dunn se věnuje společně s Tony Dolanem jejich kapele Venom inc. To je momentálně jejich hlavní kapela, takže si nemyslím, že by se Jeff chystal někdy v blízké době oživit tento projekt.

A minulý rok sa stala smutná vec, bohužiaľ zomrel skvelý muzikant  Zdeněk Černý. Bude Titanic ešte pokračovať alebo nie?

Marthus: Ano, to je velmi smutné. Všichni jsme do poslední chvilky doufali, že to Zdeněk zvládne! Se Zdeňkovým odchodem z tohoto světa kapela Titanic ukončila svou aktivní činnost. Alespoň co se týká koncertování a psaní nových písniček.

Nicméně je možné, že čas od času proběhnou vzpomínkové akce na Zdeňka Černého, Milana Hanáka a celkově na kapelu Titanic, na kterých by vystoupili například někteří bývalí členové kapely.

Záhralo by se pár nesmrtelných songů Titanic a celkově by se zavzpomínalo na tuto výjimečnou legendu Československého heavy metalu. Akce by jsme se snažili udělat jak v ČR, tak i na Slovensku, kde měl Titanic taky velmi početnou fanouškovskou základnu.

Minulosť

Poďme trochu do minulosti. Kedy si sa ty vlastne vydal na hudobnícku dráhu. Čo bol prvotný impulz a aké boli tvoje prvé kapely?

Marthus: Já jsem se vlastně od malička pohyboval mezi muzikantama.  Navíc, moje mamka mně prý dávala sluchátka na uši už když jsem byl v peřince. 🙂 Vyrůstal jsem v Tuřanech u Brna, kde býval Dělnický dům (tzv. Dělňák), což bylo hlavně v 80. letech důležitý místo pro všechny rockery a metalisty z Brna a okolí.

Pořádaly se tam koncerty různých Československých kapel, no a můj táta tam byl správce. Jelikož jsme bydleli na stejné ulici, tak jsem tam byl velmi často. Navíc tam byly zkušebny kapel Dogma Art, TAXI a třeba právě i Titanic.

Mimochodem, můj táta Ladislav Škaroupka byl jako kytarista jeden ze zakládajících členů kapely Titanic – tenkrát ještě pojmenované Titanik. Spolu s ním tam tenkrát hrál na kytaru Mirek Horňák (později kytara Titanic) a na baskytaru Zdeněk Černý (později kytara a zpěv Titanic).

Už na základní škole jsem chodil do LŠU (Lidová škola umění), ale jelikož se tenkrát nikde nevyučovala hra na bicí nástroje. Věnoval jsem se klavíru a zpěvu. Až později jsem začal chodit na soukromé hodiny bicích k profesorovi Cupákovi do brněnského divadla.

Tento skvělý bubeník mě pak připravil i na zkoušky na brněnskou Konzervatoř. Pamatuju si, že už okolo roku 1993 jsme zakládali s kámošema první kapely a dokonce mám ještě nějaké nahrávky na kazetách. Nicméně, aktivně jsem začal hrát v brněnských kapelách od roku 1996, kdy skvěle fungovala klubová scéna, takže se hrály koncerty skoro pořád.

 Ako si sa nakoniec dopracoval k tomu, že funguješ v štyroch aktívnych kapelách súčasne, a ako to vôbec stíhaš?

Marthus: Vždycky mě bavilo hrát různé hudební styly, samozřejme hlavně rock a metal. Ale skládám taky hodně instrumentální hudby a je spousta věcí, které bych chtěl ještě vyzkoušet. Je pro mě strašně důležité se posouvat dál jako muzikant.

Pořád je co se učit a vždycky rád spolupracuji s novými lidmi. Co se týká aktivního hraní ve více kapelách, tak to není nic extra složitého. Vše je pouze a jenom o tom, jaké má člověk priority a jak se upraví časový harmonogram.

V období 2012-2016 si hral aj s Masterplan. Čo sa stalo, že si ukončil pôsobenie v ich zostave?

Marthus: Tak v tomto případě už časový harmonogram upravit nešel. 🙁 Kluci nejezdí zase tak často delší turné, ale hrají převážně letní festivaly.

No a v tomto případě už se mi nelíbilo, že jsem za sebe čím dál častěji musel posílat záskok, protože v té době byli COF skoro pořád na turné. Nepřišlo mi už fér, že na kapelních fotkách jsem já, ale čím dál tím častěji místo mě jezdí jiný bubeník.

Navrhl jsem jim tedy, aby s nimi tento bubeník zůstal. Byla to naprosto přátelská domluva a přirozený vývoj. Strašné rád na ty léta s Masterplan vzpomínám! Vždyť jsme spolu odehráli hromadu koncertů po celém světě a vydali společně jedno studiové album a jeden „živák“. S Rolandem jsem pořád v kontaktu a rádi se vždy vidíme. Stejně tak s ostatníma klukama z kapely.

Rôzne

Na scéne už pôsobíš dlhší čas. Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

Marthus: Za největší úspěch považuji to, že můžu pořád dělat to, co mě baví a můžu to dělat na plný úvazek.

Čo by si poradil začínajúcim muzikantom?

Marthus: Hlavně nikdy nic nevzdávat! Důležité je taky nepřestat cvičit na svůj nástroj, protože vždy je co zdokonalovat. Nepodceňovat práci s detailama a hlavně zvednout zadek a vydat se mezi muzikanty.

Rozhodně nespoléhat jen na svoje videa na Youtube, ale snažit se s muzikantama přímo potkávat tzv. „face to face“ a jamovat. Nikdy nic nenahradí přímej osobní kontakt!

Ok, veľmi pekne ďakujem za tvoj rozhovor a poprosím ťa aj o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Marthus: Taky Ti děkuji za rozhovor a přeji Tobě a všem čtenářům hlavně pevné zdraví. CD Dogma Art si můžete objednat na emailu dogmaart@email.cz a nebo na webu www.titanicband.cz

Youtube:

Linky:

Vlastný web
www.marthusmusic.com

Dogma Art:
https://www.facebook.com/dogmaartbrno

Cradle of Filth:
http://www.cradleoffilth.com/
https://www.facebook.com/cradleoffilth/?fref=ts
https://www.instagram.com/cradleoffilth/
http://www.youtube.com/user/cradleoffilthtv

Inner Fear:
https://www.facebook.com/innerfear.official
https://www.instagram.com/inner_fear_official/
https://innerfear.bandcamp.com/album/first-born-fear
https://bandzone.cz/innerfear

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *