Sonata Arctica – Clear Cold Beyond

sonata arctica clear cover

sonata arctica clear coverBol to šok, keď Fíni Sonata Arctica vydali album Unia (2007). Jedna z najrýchlejšie hrajúcich kapiel tak spomalila. Niektorí ľudia si zvykli, ďalší boli nadšení, iní nad nimi zalomili palicu – a keď náhodou mali možnosť isť na koncert, si určite hovorili „snáď budú hrať hlavne staré veci“.

No Tony a jeho partia sa rozhodli vypočuť volanie starých fanúšikov, prehodnotiť určite názory a vrátiť sa k tomu, čo im išlo najlepšie.

,,Už nejaký čas sme cítili, že po niekoľkých nechtiac mäkších albumoch potrebujeme byť viac heavy,” povedal leader Tony Kakko.  Začiatkom marca vypustili počin Clear Cold Beyond.

Jasná studená hranica

Samozrejme, spomínaný návrat neznamenal kópiu Ecliptici alebo Silence. Je tam vysoká rýchlosť, melódie (sem tam až excelentné ako napr. v A Monster Only You Can’t See, resp. The Best Things). Počuť, že severania už majú čo to za sebou a ani ten progres z ich piesní úplne nezmizol (California). Taktiež Tony sa už nešplhá do výšin, ako tomu bolo zvykom v minulosti.

V textoch nájdete existenciálne otázky, ekológiu, ale napr. aj nešťastnú lásku. Pieseň Dark Empath nadväzuje na ich starú klasiku Don’t Say A Word z roku 2004. Peknou ozdobou niektorých songov je aj ženský zbor (A monster Only you Cant See, Teardrops).

Špeciálnu pochvalu si zaslúžia za singlovku, už spomínanú A monster Only you Cant See. Tá je pozitívnejšia, ako tvorba Freedom Call a Galderie dokopy. A to napriek tomu, že témou jej textu sú toxické vzťahy.

Zhrnuté a podčiarknuté 

Návrat ku koreňom sa vydaril. Ak by bol o niečo lepší zvuk, bolo by to úplne dokonalé.

Lineup:

  • Tony Kakko – spev, klávesy
  • Elias Viljanen – gitary
  • Henrik Klingenberg – klávesy, doprovodné vokály
  • Pasi Kauppinen – basa
  • Tommy Portimo – bicie

Tracklist:

  1. First In Line
  2. California
  3. Shah Mat
  4. Dark Empath
  5. Cure For Everything
  6. A Monster Only You Can’t See
  7. Teardrops
  8. Angel Defiled
  9. The Best Things
  10. Clear Cold Be

Rok vydania: 2024

Vydavateľstvo: Atomic Fire Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.sonataarctica.info/
https://www.facebook.com/sonataarctica
https://www.instagram.com/sonataarcticaofficial/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *