Lightheory Tour 2014 – Nigromantia, Return to Innocence, Angerseed, Abstract (Live Club, Humenné)

Po niekoľkých zaujímavých kapelách zo zahraničia sme 19.9.2014 mohli v humenskom Live Clube zažiť akciu, kde bolo vidieť aj slovenských interpretov. Bolo to spoločné turné banskobystrických Abstract (v rámci vydania ich nového CD Ligtheory), českých Return to Innocence a maďarských Angerseed, na ktorom sa objavilo aj pomerne mladé maďarské zoskupenie Nigromantia ako hostia. To odštartovalo práve v tomto klube.

Ešte pred začatím podujatia si bolo možné zakúpiť rôzne suveníry, ako CD, tričká a aj český magazín Pařát, čo mnohí využili.

Zaujímavý štart

Spomínaní Nigromantia odštartovali cele podujatie. Na encyklopédii metal-archives sa ich štýl označuje ako melodický death, no na mňa ich muzika pôsobila skôr ako niečo technickejšie. Napriek tomu, že osobne som pomerne vyhradený milovník power metalu, presvedčili ma aby som šiel k pódiu.

K inštrumentálnym výkonom by som nemal výhrady, max. tak spevák, keď v jednej skladbe prenechal basu členovi Angerseed, tak mi pripadal o niečo presvedčivejší. Ako tradične odohrali prierez svojimi nahrávkami(aj z EP Blind Faith, aj z full CD Inherited Burden) a myslím, že odznelo aj niečo naviac.

nig

Ide do tuhého

K ďalším Return to Innocence musím povedať len jedno. Tak vyzerá, keď zaujme skupina, ktorú som predtým nepoznal.

Ešte keď som sa ich predtým pýtal, aký za metal hrajú, tak sa jeden z nich usmial a povedal ,,kus ze všeho“. A celkom presne to vystihol. V prvých minútach som mal pocit, že ich vystúpenie bude pomerne fádne, no potom ukázali, že dokážu plynule prechádzať z tvrdého death metalu do gotiku a navyše muziku obohatiť o symfonické, alebo folkové prvky.

Tie síce boli len zo samplov, ale mne osobne to vôbec nevadilo. Možno by im svedčal lepší zvuk, lebo občas tie symfonické/folk prvky boli pomerne slabo počuť. Obdivoval som hlavne frontamna, speváka a gitaristu v jednej osobe – ,,Axa“ (Aleša Cipru), ktorému prechody medzi rôznymi polohami nerobili žiaden problém. No ani ostatní sa nedali zahanbiť.

Hre sa nedalo nič vytknúť a ďalší gitarista z basgitaristom okrem nástrojov v pohode zvládali aj zborové spevy. Mňa najviac upútali skladby, kde boli aj spomínané folkové prvky – napríklad Just Moment, alebo záverečný The Ring of Moon, na ktorú sa dobre headbangovalo. O tom, že skutočne zaujali svedčali žiadosti o prídavok, ktoré boli ale bohužiaľ odmietnuté, keďže nás čakali ešte dvaja vystupujúci.

retPriznám sa, že Angerseed som sledoval počas sedenia. Hneď na začiatku bolo vidno, že prišli tentokrát bez riadneho bubeníka, ktorý bol na dovolenke. Je pravda, že najlepšie je, keď sú živé nástroje, ale pri ich muzike to nevadilo. Hudobne sa opäť pritvrdilo.

Dané zoskupenie funguje u našich južných susedov od roku 2007 a v rámci svojej koncertnej činnosti už raz zavítali aj k nám. No čo sa týka nahrávok, tak zatiaľ sa im podarilo vydať iba dve demá a jedno EP. Zrejme preto odohraných vecí bolo iba 7, z toho jedna bol cover od Vaderu (Vings). Celkový dojem bol však celkom pozitívny.

ang

Vrchol večera

Abstract z Banskej Bystrice som objavil asi pred rokom. Napriek tomu, že nie som typický milovník progresívneho metal/rocku, veľmi sa mi páčili. Preto som sa na nich veľmi tešil. Album Lightheory som pred tým síce moc nemal napočúvaný, ale aj pár ukážok ma presvedčilo o jeho kvalite.

A takým bol aj koncert. Páni ukázali nesmierny inštrumentálny talent. Dokázali pekne prechádzať medzi rytmami a obmieňali aj rôzne štýlové prvky. Raz niečo znelo ako heavy, potom to prešlo do death metalu a sem tam až do jazzu. Skladbám často nechýbal ani atmosféricky nádych. A to všetko pri veľkej porcii energie, že sme sa mohli do sýtosti vyskákať a vyheadbangovať. V pamäti mi utkvela Sillouetthes, ktorú Peter Lengsfeld, venoval všetkým k**om, ktorí vyvolávajú vo svete vojny.

Som rád, že napr. Persona Grata, alebo starí dobrí Collegium Musicum nie sú jedinými vyznávačmi progresívneho štýlu u nás. Drobná výhrada by bola k zvuku (vedel by som si predstaviť lepší, ale malý klub ma zrejme tiež svoje možnosti) a čo ja viem? Taktiež setlist by mohol byť o niečo variabilnejší. Tí čo nepoznajú staršiu tvorbu by to ocenili. Po prídavku v podobe Fluorescent Tube II. sa Abstracti s nami rozlúčili.

ab

Report uzavriem tým, že všetkým kapelám ďakujem za skvelý večer a odporúčam vám, že ak sa daní umelci v rámci aktuálneho Lightheory Tour zastavia aj vo vašom meste, určite na nich choďte.

Za foto ďakujem: Petrovi Mišľanovi a Paľovi Slaninkovi

🙂

rti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

rti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *